Народно позориште на гостовањима

Народно позориште на гостовањима: на Фестивалу „Максим Горки“ у Нижњем Новгороду, на светскoј изложби „EXPO 2020 Dubai“ и на чувеном Чехов фестивалу у Москви

 hazarski_17.jpg

Народно позориште у Београду гостоваће од 16. до 19. октобра на престижном Руском међународном позоришном фестивалу „Максим Горки“ у Нижњем Новгороду са драмом „Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији Златка Свибена.

Ова веома интригантна представа, чију основу чини друга верзија „Васе Железнове“ Максима Горког из 1935. године, а адаптација садржи и драматизоване делове из његовог романа „Дело Артамонових“, призоре и нека лица из прве верзије „Васе Железнове“ (Мати), међуигру и лица из „Песме о Соколу“ и епилог, такође, према роману Горког - „Фома Гордејев“, биће изведена 18. октобра на сцени Државног академског драмског позоришта Горки.

0o3a4100.jpg

Насловну јунакињу Васу, власницу бродарског предузећа, тумачи првакиња Драме Љиљана Благојевић, а у великом ансамблу су и Петар Божовић, Радмила Живковић, Небојша Kундачина, Гојко Балетић, Соња Kолачарић, Бојана Стефановић, Сузана Лукић, Бранислав Томашевић, Бојан Kривокапић, Радован Миљанић, Вања Милачић, Зорана Бећић, Бојана Бамбић, Теодора Драгићевић, Немања Стаматовић, Богдан Богдановић, Лука Павловић и дечак Гаврило Иванковић. У представи учествују и балетски играчи Маја Стојаков и Милош Живановић.

Крајем овог месеца, као и у новембру, Народно позориште очекују гостовања на још две значајне манифестације.

У оквиру светске изложбе „EXPO 2020 Dubai“, 30. октобра на сцени Миленијум амфитеатра биће изведен савремени балет „Седам смртних грехова“, по либрету и у кореографији Игора Пастора.

Дан касније, 1. новембра, испред Павиљона Републике Србије, биће изведена плесна инсталација „Врт аутохтоних врста“, инспирисана јединственом флором и фауном Србије.

Ова представа, у извођењу Балета Народног позоришта, који окупља најбоље балетске уметнике Србије, представља заједничку иницијативу националне Платформе Србија ствара и балетског ансамбла националног театра као амбасадора Платформе. 

Балет ће, такође у новембру, гостовати и у Москви на чувеном Чехов фестивалу где ће извести представу „Хазарски речник – Ловци на снове“, по мотивима романа Милорада Павића, у режији Ливије Пандур и кореографији Роналда Савковића. 

Подсећамо да је овај модерни балет, чији је предложак препун симбола и безграничних могућности за покрет, тело и визуелне ефекте, почетком септембра изведен с великим успехом на музичком фестивалу „Festival de Verano de Escorial“, одржаном у позоришту – Аудиторијум у Ескоријалу, вековном седишту шпанских краљева, недалеко од Мадрида.

Најављеним гостовањима Народно позориште у Београду развија културну дипломатију.

 

 

Маркетинг Народног позоришта

Tagovi

Komentari (0)