Међународни научни скуп - Тамо где се састају инжењеринг и природа: 100 година од рођења Рајка Томовића

У петак, 1. новембра, у 9.30 биће отворен међународни научни скуп под називом „Тамо где се састају инжењеринг и природа: 100 година од рођења Рајка Томовића“.

 

Sanu1.jpg

Академик Рајко Томовић био је познати научник светског гласа, посвећени професор, оснивач једне од првих  Лабораторија за роботику у Европи и предавач на најпрестижнијим универзитетима. Описујући дугогодишњу сарадњу са професором Томовићем, академик Дејан Поповић је истакао: „Упознати и провести део живота са академиком Рајком Томовићем била је привилегија. Рајко Томовић је био у стању да буде строги родитељ, учитељ који даје простора машти своји ученика и пријатељ који отвара нове светове. Носио је у себи необичну енергију која је давала сарадницима крила, али и указивала да је лет задовољство само онима који умеју и да слете, пераја онима који хоће да се отисну на океане али схватају да океан вреба, а да је неопходно стићи на жељену обалу.“

 

Желећи да сазна како функционишу природа и живи свет и уочавајући принципе које је природа створила кроз еволуцију, Рајко Томовић је покушао да део тога пренесе у технику. Отуда је важно разумети неуронауке, како је организован мозак, које су везе са кичменом мождином и периферијом односно сензо-моторним системом како би се, у случају да су ове везе поремећене, могло деловати на саме структуре и како се од тих структура могу узети сигнали да би се управљало машинама.

Први, научни део скупа посвећен је управо томе – различитим методама комуникације с мозгом и кичменом мождином. Други део је посвећен примени ових истраживања, и укључује излагања блиских колега и сарадника професора Томовића.

Како је истакао академик Дејан Поповић, посебно је значајно је што на конференцији учествује и академик Тадеј Бајд, председник Словеначке академије наука и уметности, који ће говорити о вези Београда и Љубљане, као и о значају који су сви заједно направили на светском терену.

Циљ скупа је и да млади научници виде ко је био Рајко Томовић, које су актуелности у самој научној области, како би  неке од идеја које је Томовић имао заправо једног дана постале стварност.

 

Скуп се одржава у Свечаној сали САНУ.

 

У прилогу су програм скупа и апстракти (на енглеском језику)

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)