Музеј Вука и Доситеја у гостовању и Београду

 

 IMG_20180203_150555.jpg

 

 

Недеља, 16. и 30. 09.  у 12 ч  - извођење монодраме „Мој отац Вук Караџић“

Монодрама „Мој отац Вук Караџић“се изводи у аутентичном амбијенту данашњег музеја, уједно једног од најстаријих београдских здања, некадашњој Великој школи, у којој је Вук Караџић лично боравио. Лик Вукове кћери оживљава глумица Љиљана Јакшић, омогућујући посетиоцима да кроз личну причу и сећања Вилхелмине Мине Караџић  доживе њено време и успомене. За овај програм наплаћују се улазнице по цени од 400 динара. Улазнице се могу купити у Музеју Вука и Доситеја и Туристичко информативном центру ТОБ.

 

logo mvd.jpg 

Документарна изложба 

ЈЕЗИК ЈЕ ХРАНИТЕЉ НАРОДА

Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду

  1. септембар – 14. октобар 2018. године 

Тршић, 85. Вуков сабор

 

 

 

У сусрет 85. Вуковом сабору, Музеј Вука и Доситеја, Народног музеја у Београду гостује у Тршићу изложбом Језик је хранитељ народа.

 

Документарна изложба „Језик је хранитељ народа. Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду“ представља  делатност и рад Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. Одабране текстове прате пажљиво биране фотографије портрета хероја српске културе као и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице. Изложба је гостовала 2017.  и 2018. године у  Хамбургу и Штутгарту, Новом Саду, Обреновцу и Рашкој. Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, кустос музејске едукације.

 

Речи Вука Стефановића Караџића из којих се очитује његова лична мисија оријентисана ка свом народу, језику и просвећивању послужила су за назив изложбе.

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.

 

Музеј Вука и Доситеја у матичном здању учествује у Манифестацији Дани Европске баштине. у

Стручним вођењима кроз сталну поставку Уторак, 18. 09, 25. 09. као и 2. 10. у 12 ч

 

 

Субота, 22. 09. у 12 ч  - радионица за децу од 8 до 11 година „Дечак Вук“

Уз упознавање са музејском поставком, учесници ће разговарати о детињству детињство Вука Стефановића и потом правити заједно модел вВукове родне куће.

Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање електронским путем на адресу vukidositej@narodnimuzej.rs.

 

 

Недеља, 23. 09. у 12 ч – разговор на тему „Доситејев лицеј – 210 година“

Универзитет у Београду  ове године обележава 210 година, од када је, давне, 1808. г., оснивањем  Велике школе, започело високо образовање у Србији.  О самим почецима рада, њеним првим учитељима, ђацима и предметима разговараће се, уз кафу и ратлук у аутентичном амбијенту зграде у којој се Велика школа, односно Доситејев лицеј преселио 1809. године.

 

 Субота, 29. 09. у 12 ч – радионица за децу до 8 година „Доситејеве басне“

У оквиру сталне поставке бавићемо се сећанјима и откривањима значаја Доситеја Обрадовића уз  потрагу за скривеним свицима са Доситејевим баснама.

Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање електронским путем на адресу vukidositej@narodnimuzej.rs.

 

  

Недеља, 7. 10. у 12 ч – разговор на тему „Странци у Београду и о Београду у 18. веку“.

У надасве пријатном окружењу нашег Музеја, уз кафу и ратлук, разговараће се  о  странцима у Београду који су својим залагањем допринели развоју наше престонице.

 

srp NM logo 2.png 


Лидиjа Хам - Миловановић
Односи са jавношћу
НАРОДНИ МУЗЕJ У БЕОГРАДУ

 

Tagovi

Komentari (0)