Мудрословље у Филхармониjи

Први пут под диригентском палицом Лиjа Мекфола, Београдска филхармониjа наступа заjедно са виолистом Сашом Мирковићем, у петак 22. фебруара (Коларац, 20х). Солиста ће извести Годишња доба, дело коjе му jе посветила композиторка Драгана Jовановић, а на програму су jош композициjе Менделсона и Елгара.

 Sasa-Mirkovic.jpeg

По мишљењу домаћих критичара, “наjбољи српски виолиста” и “харизматични уметник препун ентузиjазма”, Саша Мирковић jе активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота. Мирковић jе jедан од уметника коjи са радошћу изводи дела Драгане Jовановић, како у Србиjи тако и у иностранству, а са Београдском филхармониjом свираће њена Годишња доба за соло виолу, гудачки оркестар, електрично чембало и харфу. Иако насловомасоцираjу на истоимено Вивалдиjево остварење, она доносе потпуно другачиjи израз и мешавину различитих стилова.

Филхармониjски оркестар први пут предводи диригент млађе генерациjе Лиjо Мекфол, чиjи се оркестарски репертоар креће од класичне до савремене музике, као и у сфери опере. Трећи концерт из циклуса Мудрословље, отвара „Лепа Мелузина“ Феликса Менделсона коjи се сматра наjвећим музичким вундеркиндом након Моцарта. Програм затвара музичка мозгалица „Енигма вариjациjе“ Едварда Елгара, права загонетка у коjоj jе поставлјен музички криптограм.

Сто улазница за стаjање биће доступно сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

Tagovi

Komentari (0)