pekmezara.jpg 

Председник градске општине Гроцка, Драгољуб Симоновић са својим сарадницма започео је преговоре са заинтересованим инвеститорима из Руске федерације око инвестирања у воћарство општине Гроцка, конкретно у оживљавање грочанске пекмезаре, надалеко чувене фабрике за прераду воћа.

Ова грочанска фабрика је од изузетне важности за општину која је воћарска јер грочански воћари од њеног затварања немају могућност за пласман воћа нижих категорија које остаје да пропада.

Руско тржиште је годинама најважнији партнер грочанским воћарима и на њега се пласира воће прве категорије те је заинтересованост руске стране за ову област прилика да се сарадња прошири не само на извоз сировина, него и готових производа.

Председник Симоновић је представнике руских инвеститора провео кроз комплекс ПКБ Гроцка како би се уверили чиме Гроцка располаже. Инвестирање у фабрику воћа у Гроцкој је заинтересовала руске партнере највише због ресурса, односно самог воћа за које није потребан транспорт до фрабрике као најскупљи сегмент производње. Такође простор старе фабрике је у потпуности инфраструктурно опремљен а службе општине Гроцка раде на завршетку имовинско-праних односа на парцелама како би се инвеститорима понудила чиста ситуација.

За сада су на преговарачком столу све опције, а на заинтересованим инвеститорима је да процене да ли им се више исплати да граде нови комплекс фабрике или реновирају постојеће хале.

После фабричког круга ПКБ Гроцка, инвеститори су упознати и са две успешне приватне инвестиције у воћарство на општини Гроцка, обишавши комплекс ПДМ из Пудараца и Хладњача Бестовик.