"Митровдан” на сцени Народног позоришта у Нишу

 plakat__2__70_x_50.jpg

 

На сцени Народног позоришта у Нишу, у понедељак, 12.11.2018. године, гостује представа „Митровдан“ по тексту и режији Братислава Петковића. Реч је о копродукцији  Опере и театра Мадленианум у Модерне гараже из Београда, која је премијерно изведена 9. фебруара 2018. године.

У средишту приче су патријарх српски Гаврило Дожић, ослобођени заточеник нацистичког логора у Немачкој, и владика Николај Велимирович, емигрант.

Једно од најузбудљивијих места у драми „Митровдан“ је управо одлука Вилхелма Краута до тог дана буде крштен и да постане православац, надахнут од стране људи какви су били патријарх Гаврило и владика Николај. Црквени великодостојници остају непоколебљиво одани суштини светосавске традиције и етике, с тим што патријарх Дожић не одустаје од намере да се врати у отаџбину и подели историјску судбину са својим народом, а владика Николај наставља емигрантски живот до свог овоземаљског краја.

Представа „Митровдан“ је настала у сарадњи Мадленианума и Модерне гараже у оквиру Музеја аутобила, чијаи је власник Петковић. Улоге тумаче Небојша Љубишић, Лако Николић и Божидар Стошић. Сценографију потписује Владимир Ћирић, а костимографију Тијана Сићевић.

Улазнице за представу могу се купити на благајни позоришта по цени од 800 динара у партеру и 600 на балкону.

Tagovi

Komentari (0)