Мировић и Гак отворили циглану у Инђији

Мировић и Гак отворили циглану у Инђији

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник општине Инђија Владимир Гак присуствовали су свечаном отварању циглане у Инђији. После осам година застоја, у рад je поново покренута производња цигли и блокова у поменутом постројењу и до посла је дошло 60 радника. Аранђеловачки „Универзум-Кубишница“ уложио је око 2 милиона евра у модернизацију производње, па су тако, између осталог, купљене и роботске руке.

„Нама је био циљ да фабрику, после скоро осам година, пустимо у рад. Верујте да је нови убрзани систем за издавање дозвола и ангажованост локалне самоуправе утицало да ми покренемо овај погон. Нећемо се зауставити на томе, планирамо да у наредних годину, две дана инвестирамо у модернизацију опреме и повећање капацитета, као и да проширимо асортиман производа“, истакао је Бранко Спасојевић, власник инђијске циглане.

Како је објаснио Владимир Гак, председник општине Инђија, са  аранђеловачким „Универзумом-Кубишница“ договорена је подела имовине да би се одблокирао рад циглане и да би незапослени дошли до радног места. Тиме се стварају услови пресељења ЈКП „Комуналац“ и њихове механизације у просторије некадашње управне зграде и дворишта инђијске циглане, којe се налази у власништву локалне самоуправе.

„Отварањем циглане урађене су две важне ствари за општину Инђија. Прва, што смо успели да покренемо причу „са мртве тачке“ и да из једне безизлазне ситуације створимо услове погодне за довођење новог инвеститора. Са друге стране, некадашња управна зграда старе циглане и двориште површине 2 хектара биће у потпуности реконструисано и постаће власништво општине Инђија. У овај објекат преселићемо управу ЈКП „Комуналац“, а у дворишту биће смештена целокупна механизација која се сада налази у изнајмљеном објекту у Марадику. На овај начин уштедећемо средства која издавајамо на има закупа а уједно ће сви запослени и механизација ЈКП „Комуналац“ бити на једном месту. Такође, средства од закупа усмерићемо на набавку нове механизације која је сада и више него у катастрофалном стању“, истакао је Гак.

Покрајински премијер Игор Мировић истакао је да грађевинарство у Србији напредује и да је потражња за грађевинским производима на домаћем тржишту велика. „Наш заједнички циљ је да подстичемо свим средствима даља улагања домаћих инвеститора који су за нас посебно значајни. Домаћи инвеститори могу да рачунају на подстицаје са свих нивоа власти, а циљ владе Војводине у наредном периоду је да у свих 45 градова и општина отворимо бар по једну фабрику са најмање 50-60 радника, што треба да допринесе да Војводина и даље буде најразвијенији регион у нашој земљи“, рекао је Мировић.

Подсећања ради, инђијска циглана је 2008. године кренула са радом али је већ следеће године затворена захваљујући бахатом односу представника тадашње локалне самоуправе, због чега су без примања остале на десетине породица.

 

Слике можете видети овде.

 

Komentari (0)

Повезане вести