МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ ЕГИПТА ПОСЕТИЛА НАРОДНИ МУЗЕЈ

Народни музеј је 20. октобра посетила Министарка културе Египта, Инес Абдел Дајим са делегацијом. Након обиласка и упознавања са сталном музејском поставком у друштву в.д. директорке Народног музеја, Бојане Борић Брешковић, одржан је састанак на коме се разговарало о могућностима за развијање и унапређење сарадње у области културе и сектора културног наслеђа.

 IMG_8283.JPG

Министарка Абдел Дајим је исказала дивљење према колекцији Нароног музеја, изражавајући посебно задовољство и понос на, скромну по обиму, али драгоцену по  значају, збирку староегипатских експоната.

В.д. Директора Народног музеја, Бојана Борић Брешковић је подсетила на постојеће већ остварене видове сарадње Народног музеја са Амбасадом Египта у Србији. Указала је и на припремљен и усаглашен споразум о сарадњи између Египатског великог музеја и Народног музеја у Београду, који ће бити свечано потписан. Захвалила је на ентузијазму и напорима које амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли, који је такође присуствовао састанку, чини на повезивању Египта и Србије у области културе.  

Предложила развијање сарадње у области конзервације, нарочито када је реч о очувaњу Збирке староегипатске културе из Народног музеја. Министарка Абдел Дајим је изразила сагласност и спремност на билатерелну сарадњу и у другим областима културне делатности попут филма и библиотекатства.

Помоћница министра културе и информисања за међународне односе и европске интеграције, Асја Драча Мунтеан, је исказала посебни афинитет Србије да буде домаћин гостујуће изложбе староегипатске културе, о чему ће министарка Абдел Дајим известити египатског министра за антиквитете.

 

Предавање

СТАРИ ЕГИПАТ У МУЗЕЈУ

 

У четвртак, 24. октобра у 18 часова у Атријуму Народног музеја, професор Филозофског факултета, др Вера Васиљевић, одржаће прво у циклусу предавања посвећених староегипатској култури и уметности. Током предавања ће бити представљени основни токови европског интересовања за стари Египат и начин на који су настале музејске збирке египатских старина. Нарочита пажња ће бити посвећена нашем простору и друштвеном и културном контексту који је довео до стварања староегипатских збирки у музејима Србије, посебно оне Народног музеја у Београду.

 

Tagovi

Komentari (0)