МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ПОСЕТИО ГАЗДИНСТВО МЛАДЕНА ЈАНЧИЋА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић посетили су данас пољопривредно газдинство Младена Јанчића из Српског Крстура, који се бави ратарством и узгојем ангуса. Посети су присуствовали председница Општине Ирена Славковић, са сарадницима, и пољопривредници из наше општине.

Ово је једна изузетно специфична врста производње у сектору говедарства, производња ангуса, нагласио је министар Недимовић.- Захвалио сам се господину Јанчићу, пошто је он један од пионира у Србији. Јер ово има тражњу,не само на српском тржишту, него на светском тржишту и нама треба што већи број фарми ангуса (толика је тражња у ресторанима, хотелима, да је то просто невероватно – не само у Србији, него и када причамо о извозу, имамо упите из Кине и Јапана, јер они препознају квалитет овог меса из Србије). Оно што је јако важно је да је Јанчић ту повезао и производњу меса, али исто тако и прераду. Код њега је директно имплементиран Правилник о преради на кућном прагу. Сада сам од њих добио неке нове информације, да постоје рупе, али то се не може видети из Београда и Министартва, па ћемо да променимо Правилник у складу са потребама пољопривредника на терену. Ангус је будућност, дефинитивно, из простог разлога, јер тржиште то тражи. Ми треба да правимо оно што тржиште тражи, а не да измишљамо топлу воду. А, цена овог меса је на тржишту знато већа него што је сименталца, или неке друге расе. Министарство ће максимално подржати ову врсту това.

Министар Недимовић се осврнуо и на актуелну жетву кукуруза, истакавши да је приметна већа влага у односу на уобичајену. Због тога је Министарство за пољопривреду дало налоге сваком складиштару да мора да суши кукуруз који садржи преко 14,5 одсто влаге, да се кошеви доведу у ред, да буду максимално очишћени. У наредним данима биће спроведена и контрола.

Ова година је из аспекта климатских прилика била неповољна у производњи кукуруза, зато морамо да предузмемо све превентивне мере како касније не бисмо имали проблеме са евентуално буђавим кукузом, или са кукурузом који може имати неке друге примесе, што се касније репродукује на исхрану животиња. Тако да морамо сада то у корену сасећи, рекао је министар.

Као пољопривредник који се бави ратарском производњом, Младен Јанчић своју фарму ангуса од око 550 до 600 грла доживљава као хоби. Почев од 2010. године, када је основана, фарма је расла.

Како смо расли, тако смо почели да се опредљујемо за нешто друго, па смо искоришћавали неки дати моменат, објашњава Јанчић развој и проширење производње и обраде меса. Тако сада имамо продају меса на кућном прагу. За сада продајемо у нашој земљи, а Министарство треба да покрене иницијативу да се сви ујединимо и да заједно наступамо на иностраном тржишту.

На свом поседу Јанчић сеје уљану репицу, јечам и сунцокрет, углавном оно што успева у нашим условима.Овај угледни пољопривредник изражава захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, чија подстицајна средства у многоме користи.

– Јер сигурно, без подстицаја државе, не би ни близу овако све изгледало, закључује Јанчић наводећи да је јуче, на Пољопривредном сајму у Новом Саду освојио златну медаљу за категорију ангуса, прво за јуницу, а касније и за колекцију јуница.

Покрајински секератар Чедомир Божић је истакао да је домаћин Јанчић конкурисао, на нивоу Војводине, на конкурсу за прераду меса и млека. Тај конкурс располаже са 15 милиона динара, а Јанчић је остварио субвенцију од 1,4 милиона динара.

Ово је стварно један добар пример производње и наравно да треба подржати овакве пољопривреднике и наставити са улагањем, каже Божић.

Покрајински секератријат ће следеће године издвојити још више средстава за подршку пољопривредницима. Ове године је то било око милијарду динара.

Већина конкурса ће бити и у наредној години, неки ће бити модификовани, неки ће износити значајно више, као што је конкурс за улагање у физичку имовину физичким лицима (ове године је то било 100 милиона динара). Поручујем свим пољопривредницима да ће догодине тај износ бити знатно већи и да ћемо обухватити већину пријава, каже Божић.

Захваливши се министру Недимовићу и секретару Божићу на посети, председница Општине Ирена Славковић је констатовала да су наши суграђани, пре свега, окренути пољопривредној производњи,  па тако цена пољопривредних производа битно утиче на њихов свакодневни живот.

 За наш крај и грађане, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Покрајински секератаријат имају велики значај, па очекујемо и даљу међусобну сарадњу, уз подршку нашим произвођачима, рекла је Славковићева.

Председница је навела да од ове године Општина Нови Кнежевац први пут реализује Програма подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја. Тај програм обухвата износ од два милиона динара и два плана. Један план је финансирање пљопривредних произвођача, а други је суфинансирање закупа пијачних тезги . Први план у укупном износу од 1,7 милиона динара , за сваког појединачног произвођача износи 150.000 динара, наменски служи за набавку жиачених ограда, машина за допунску обраду земљишта, машина за заштиту биља, опреме за пчеларство и опреме за наводњавање. Други план се односи на суфинансирање закупа пијачног простора у укупном износу од 300.000 динара. За сваког произвођача који пласира робу на зеленој пијаци планирано је појединачно по 30.000 динара. Конкурс ће бити расписан крајем септембра, а додела средстава је планирана крајем године.

Више фотографија на званичној Фејсбук страници Општине Нови Кнежевац

B7D98FFC-C595-4F37-B915-85BD515F12A5-1024x683.jpeg

Komentari (0)