MEЈКЕРС ЛАБОВИ У 11 ИЗАБРАНИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

На конкурсу за средње школе из целе земље, који је у децембру расписала Група за образовање,изабрано је 11 које су најбоље испуниле услове. Мејкерс лабови подразумевају реновирање простора, обезбеђивање савремене опреме и програма који унапређују и иновирају рад наставника и ученика.

 Zaječar 2.png

Једанаест школа широм Србије добиће ове године Мејкерс лабове. На конкурс се пријавило 60 школа свих профила, а изабране међу њима показале су највећи капацитет и потенцијал за иновативни рад са ђацима и жељу да га усаврше у складу са трендовима у привреди и научним иновацијама 21. века. 

Мејкерс лабови су јединствени иновативни и мултидисциплинарни простори, урађени по моделу учионице будућности, које су осмишљене у Центру за промоцију науке. Програм у лабовима подстиче експериментисање и предузимљивост код ученика, док наставницима омогућава да на иновативан начин приступе настави повезујући више области у оквиру једног школског часа. Ученици су охрабрени да своје идеје практично примењују, упознају се са различитим областима и тако стварају јаснију слику о својим будућим каријерама.

Изабране школе добијају подршку и када је реч о едукацији и подршци наставницима, код ваннаставних програма у складу са интересовањима и потребама ученика, као и када је реч о повезивању са стручњацима из привреде, науке, културе и других релевантних области друштва.

 Mejkers lab Čačak.png

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИЗАБРАНЕ НА КОНКУРСУ ЗА 2023. ГОДИНУ:

  • Техничка школа у Књажевцу
  • Шеста београдска гимназија
  • Прва београдска гимназија
  • Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру
  • Прва крагујевачка гимназија
  • Техничка школа у Младеновцу
  • Пољопривредно- хемијска школа ,„Др Ђорђе Радић“ у Краљеву
  • Гимназија у Врњачкој Бањи
  • Електротехничка школа „Мија Станимировић“ у Нишу
  • Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ у Шапцу

 

Ове године, Мејкерс лаб ће први пут добити и школа која има двојезичну наставу, као пилот пројекат, а то је Средња школа „Sezai Surroi“ у Бујановцу.

Крајем прошле године, прве Мејкерс лабове у Србији добиле су школе: Медицинска школа у Чачку, Школски центар „Никола Тесла“ у Вршцу, Зајечарска гимназија и Техничка школа „Раде Металац“ у Лесковцу.

 Mejkers lab Leskovac.png

ИЗГРАДЊА ЗАЈЕДНИЦЕ КОООРДИНАТОРА И НАСТАВНИКА ИЗ МЕЈКЕРС ЛАБОВА

Група за образовање, поред изградње Мејкерс лабова, ради и на изградњи заједнице координатора и наставника из Мејкерс лабова, те је тако организовано и прво заједничко окупљање у фебруару, које је за тему имало упознавање, дељење досадашњих искустава и планирање активности за ову годину. У постојећим Мејкерс лабовима увелико се одвија редовна настава, али и ваннаставне активности попут развоја ученичких компанија, научних секција, школских клубова и слично. Следеће окупљање обухватиће и координаторе нових Мејкерс лабова, у циљу дељења знања и јачања мреже Мејкерс лабова.  

Од ове године, инспирисани удруженим радом Групе за образовање, пројекту се придружују и прве компаније, национални партнери иницијативе, које се својим знањем и производима удружују како би Мејкерс лабови били што квалитетније изграђени. У питању су компаније Henkel, Tarkett и ROMA company.

 

 

О ГРУПИ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

Групу за образовање чине четири организације: Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија, које су се удружиле у мисији унапређења образовања у Србији како би заједно покренуле што релевантније промене у средњим школама, подстичући учење кроз искуство, пројекте и иновације.

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)