МАРТА БЕРЕШ ДОБИТНИЦА ПРЕСТИЖНЕ НАГРАДЕ

Удружење мађарских позоришних критичара jе Марти Береш доделило награду за наjбољу женску улогу, за интерпретациjу Ане Карењине у истоименоj представи Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, коjу jе редитељ Деjан Проjковски радио по мотивима романа Лава Николаjевича Толстоjа.

1627645762054.jpg 

У конкуренциjу за ову награду улазе, поред позоришта из Мађарске, и позоришта из других земаља чиjа се делатност одвиjа на мађарском jезику.

Подсећања ради, Новосадско позориште jе награду Удружења мађарских критичара претходно добило у сезони 2018/2019, када jе Гробница за Бориса Давидовича проглашена за наjбољу представу у целини на свемађарском говорном подручjу.

 1627645762047.jpg

Ана Карењина jе премиjерно изведена у октобру 2019. године и од тада, упркос ванредноj ситуациjи и престанку рада позоришта, бележи изванредне успехе код нас, али и ван граница наше земље.

Наиме, глумица Марта Береш jе признање за улогу у представи Ана Карењина добила и на 32. Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди, а ова представа награђивана jе и на Фестивалу Нови тврђава театар у Чортановцима 2020. године, као и на Фестивалу професионалних позоришта Воjводине у овоj години, где jе освоjила чак седам награда.

У идућоj сезони ће се, свакако, наћи на редовном репертоару Новосадског позоришта, а уврштена jе и у такмичарски програм фестивала у Шапцу и Врању.

 

Tagovi

Komentari (0)