Мале приче о културним добрима Гроцке

У сусрет суграђанима који остају у својим домовима, Центар за културу Гроцка је, по угледу на надлежну установу заштите, припремио онлајн програм „Мале приче о културним добрима Гроцкe.

 

Rančićeva kuća u Grockoj-min.JPG

Понедељком, средом и петком, Центар за културу ће објављивати кратке приче о културним добрима општине Гроцка, и њеним знаменитим личностима, као вид едукативне дигиталне разоноде али и допуне знања о културном благу окружења у коме живимо.

Вековима уназад чувени виноградарски крај поред Дунава, особена варош на домак Београда и Смедерева, Гроцка је данас београдска општина, која се истиче значајем и карактеристикама ансамбла својих културних добара.

 

Посетиоци друштвених мрежа и корисници дигиталних садржаја ће се у наредном периоду, кроз историјске фотографије, 3Д снимке и занимљиве текстове, упознати са Ранчићевом кућом, Касно-римском гробницом, Грочанском чаршијом, манастиром Рајиновац... и личностима значајним за Гоцку и читаву Србију попут државника Илије Гарашанина, гинеколога и родоначелника трешњарства др Јована Јовановића, сексолога и научника проф. др Александра Костића. Програм је доступан на сајту Центра за културу Гроцка (www.kulturagrocka.rs) и Фејсбук страници.

Плодној земљи Гроцке, благој клими и близини моћне реке нису одолеле многе заједнице хиљадама година уназад. Као сведочанство свог боравка, за собом су оставиле бројне трагове –данас заштићена културно-историјска добра, археолошка налазишта и локалитете, од значаја не само за престонцу и Србију, већ и далеко шире.

 

„Мале приче о културним добрима Гроцке“ почињу у петак 27. марта са причом о Ранчићевој кући, лепотици народног неимарства насталој крајем 18. века, културном добру од великог значаја за нашу земљу, и уједно – седишту Центра за културу Гроцка.

 

 

Зорица Атић

Фото галерија

Grocka na Dunavu-min.jpg
Kod, Rančićeva kuća-min.jpg
Rančićeva kuća-min.jpg

Tagovi

Komentari (0)