Мала ликовна интернет радионица за децу у епизоди: Џунгла у пролећном врту

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

Мала ликовна интернет радионица за децу

у епизоди: Џунгла у пролећном врту

 

dečji crtež.jpg 

Добар дан децо, добро дошли на нашу Ликовну интернет радионицу!

Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придужи. У ситуацији када остајете у својим кућама, Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“. 

Мала радионица се може пратити посетом Фејсбук странице Центра за културуhttps://www.facebook.com/kulturagrocka/ и сајта https://www.kulturagrocka.rs/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељу тему осмислила је сликарка  Марион Дедић, ликовни педагог једне од Ликовних радионица наше лепе установе Центар за културу Гроцка.

 

Нова тема Мале радионице: Џунгла у пролећном врту.

henri_ruso_1.jpg

Инспирација: Пролеће и  уметност Цариника Русоа

Хенри Русо, познатији као Цариник Русо, је самоуки уметник. По занимању је био цариник, отуда је уз његово име и презиме надимак „цариник“. Најпознатије слике Цариника Русоа приказују сцене из џунгле. Иако никада није био у џунгли своју инспирацију је налазио у ботаничкој башти у Паризу , илустрованим књигама и понајвише машти. У својим радовима користио је око 50 нијанси зелених боја како би дочарао прашуму. Нажалост, уметност Цариника Русоа није била прихваћена од стране његових савременика, често је наилазио на подсмех. Међутим, Хенри није губио вољу да ради и ствара, да би напослетку био проглашен самоуким генијем, а његов рад високом уметничком вредношћу. Један од ретких уметника чију подршку и поштовање је имао био је Пабло Пикасо. Он је Русоово  сликарство поетично описао рекавши  – „сликао је као што птица пева”. 

Техника и материјал: графитне и оловке у боји, водене боје, папир из блока.

Рок за завршетак радова: четвртак 9. април.

henri_ruso_2.jpg

Фотографије радова можете послати на е-мејл centargrocka@gmail.com са назнаком „Мала ликовна радионица“, и уписати име аутора, односно детета (као и назначити године, школу/предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у инбокс ФБ стране Центра за културу Гроцка (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

 rad.jpg

Упуство за цртање задатка:

- Осмислите своју зелену и бујну оазу по угледу на Цариника Русоа. Нацртајте своју џунглу тако што нећете штедети белину папира. Уосталом, стигло нам је пролеће! Природа се буди. Провирите, ослушните, погледајте и размислите. Потражите инспирацију у својим домовима, двориштима, пролећу, на интернету, фотографијама, књигама, сећањима и најважније у својој машти.

- У зеленилу природе све врви од живота. Ту се сусрећу и мимоилазе различите животињске врсте. Осмислите њихове неочекиване сусрете. Нека се сретну домаће и дивље животиње - жирафа, ракун, гепард или лав, мајмун, инсекти, птице, ваша или комшијскe мачкe и пољски мишeви, пас авлијанер и залутали јежић, зека и риђа лија из оближњих шумарака... И све то у мору разноврсног зеленог густиша и цвећа, егзотичног или домаћег, скоро пристиглог пролећног као што су: зумбули, лале, нарцис…

- Истражите могућности материјала са којим радите. Мешајте боје како бисте добили што више зелених или неких других нијанси, које до сада нисте истражили.

 henri_ruso_3.jpg

Цртајте и ви ,,као што птица пева”!

Будите маштовити и духовити, не оклевајте, јер уметност је авантура!

Срећан рад децо, нека цртање почне J

 

Примери у прилогу:

-        Дечји цртеж, архива Центра за културу Гроцка

-        Радови Цариника Русоа (материјал са интернета) 

 

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)