Мала ликовна интернет радионица у епизоди: ВЕЛИКА ЧАРОБНА МАЧКА

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

 

 

 

Добар дан децо,

Стигао је петак, а са њим и нови задатак. И ове недеље имамо један занимљив задатак, цртаћемо мачку, и то не било коју, цртамо Велику чаробну мачку!

 Endre Penovac-min.jpg

Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи. Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“. Мала радионица се може пратити посетом сајта установе https://www.kulturagrocka.rs/  и Фејсбук странице https://www.facebook.com/kulturagrocka/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељну тему осмислила је сликарка Мика Ловре, ликовни педагог Ликовне радионице у Калуђерици у оквиру установе Центар за културу Гроцка.

 

Девета по реду тема Мале ликовне интернет радионице је: Велика чаробна мачка!

 1-min.jpg

Инспирација: Домаћа животиња, љубимац... мачка је и много више од тога, она је била муза многим уметницима у стварању. Од Египта, преко ренесансне уметности, до Климта, Пикаса и Ендија Ворхола, свуда се нека маца шепури са зида или сликарског платна. У Египту је била обожавана и имала је статус божанства. Она је уметницима била и извор инспирације, али и сапутник кроз живот, вољен и обожаван. Однос људи и мачака, приказан кроз историју уметности, сведочи о нераскидивој вези која је као резултат имала многа ремек-дела.

Мачка није само инспирација, она је и чувар уметничких дела. Позната је прича о мачкама из руског музеја Ермитаж, где живе у просторијама музеја, чувајући  га од напасти званих мишеви и пацови. Све те маце имају своје име и цењене су и поштоване од особља али и од посетилаца - оне су маскоте Ермитажа.

Мачка је и звезда филмова, романа, видео игрица... Постоји и Светски дан мачака, који се обележава 8. августа.

Мачки се приписују и разне особине. Неки их се плаше, док им се други диве и верују  у њихове исцелитељске моћи.

Манеки-неко је јапанска фигурина мачке, за коју се сматра да доноси срећу власнику. Мачка има подигнуту шапу која позива, па се и у буквалном преводу Манеки-неко преводи као „мачка која маше“. Манени-неко је талисман који треба свом власнику да  доносе благостање и срећу. Покемони и Хело Кити су настали по узору на Манеки-неко.

У области популарне културе, мачка има значајно место, сетимо се Хело Кити, Гарфилда, Тома(Том и Џери), Азраела (Штрумфови)...

Pusheen (Пушин) је мачка настала из маште уметнице Клер Белтон - ова мачка је популарност стекла као стикер на Фејсбуку и Инстаграму. 

 2-min.jpg

Многи наши уметници су били инспирисани мачкама,  данас можда најпознатији међу њима је  Ендре Пеновац. Његове мачке, настале техником акварела, изузетно су популарне код колекционара широм света. Како Ендре сам каже, брза и спонтана техника акварела највише одговара његовом темпераменту,  једна кап воде чини чуда и од белог папира направи станиште предивних мачака.

 

Ликовни задатак: У прилогу нашег задатка имате много фотографија које треба да вам послуже као инспирација, да и ви направие своју мачку – велику чаробну мачку! 

Ваша мачка треба да буде производ маште, а све оно чега нема у природи, ви на папиру можете да створите. Креативан ум нема границе, све је дозвољено! Може бити плава, црвена или шарена, може бити толико велика да једва стане на папир, може бити сама или у друштву, можда спава, плеше или да се игра, маштајте са својом чаробном мачком! 

3-min.jpg 

Техника: фломастери, водене боје, темпере, пастел... све што желите и имате при руци. Што се папира тиче, ако имате мало већи формат нпр. папир величине блока 5, то би било идеално.

Рок за завршетак радова: четвртак, 28. мај 2020. године. Фотографије својих радова можете послати на на е-mail Центра за културу (centargrocka@gmail.com) са назнаком „Мала ликовна радионица“ и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу, или предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у сандуче ФБ стране Центра (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

 

Драга децо, цртајте, сликајте, нека све пршти од боја и радости! До следећег петка...

 

Срећан рад децо!

Здраво живо!

 

Примери у прилогу:

1-3 илуструју тему, фигурице – архива Центра за културу Гроцка

Радови уметника, илуструју тему – материјал са интернета

 

--

Зорица Атић

Фото галерија

Anri Matis-min.jpg
Endi Vorhol-min.jpg
Endi Vorhol, Sem sa narandžastim očiima-min.jpg
Pol Kle, mačka i ptica-min.jpg
Miroko Mačiko-min.jpg

Tagovi

Komentari (0)