Маjски дани књиге у знаку аустриjске књижевности

Књижевна манифестациjа Маjски дани књиге 2019, од 27. до 31. маjа, Градска библиотека Панчево

 

Majski dani knjige - vizual 2.jpg

Шеснаеста по реду књижевна манифестациjа Маjски дани књигеодржаће се од 27. до 31. маjа у организациjи Градске библиотеке Панчево и биће посвећена аустриjскоj књижевности. Уз покровитељство Аустриjског културног форума и града Панчева, у оквиру овогодишњег издања под слоганом Панчевачки књижевни валцеркоjи ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Панчево говориће Барбара Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт, Jелена Костић Томовић, Мило Ломпар и Владимир Табашевић. Осим главног, биће организован и пратећи програм посвећен деци, а улаз на све програмске садржаjе jе бесплатан.

У понедељак, 27. маjа у 19.30 манифестациjу ће свечано отворити Књижевно вече Барби Марковић, савремене књижевнице у оквиру коjе ће, осим ње, говорити и професорка Jелена Костић Томовић.

Друге вечери манифестациjе, у уторак 28. маjа од 19.30 часовао одржаће се Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта, а књижевно дружење са овим аустриjским књижевницима биће прилика да посетиоци сазнаjу нешто више о њиховом стваралаштву, али и о том вековном сусрету култура.

Majski dani knjige - Vizual 1.jpg

 

Програм треће вечери манифестациjе коjи ће се одржати у среду, 29. маjа од 19.30 часова биће посвећен феномену Томаса Бернхарда, jедном од наjзначаjниjих аустриjских писаца у оквиру књижевне трибине Бернхардови синовци или шта jе данас Бернхард нама, а шта њима?о чему ће говорити Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Jелена Костић Томовић.

Осим разговора посвећених аустриjскоj књижевности, овогодишња манифестациjа биће у знаку стваралаштва уважених српских аутора, те ће током пете вечери манифестациjе, у четвртак, 30. маjа од 19.30 бити одржан Разговор о књизи Црњански – биографиjа jедног осећањаМила Ломпара, а у програму ће учествовати аутор књиге и књижевник Вуле Журић.

 

Последње вечери манифестациjе, у петак, 31. маjа од 19.30 часова у програму ће ућествовати Вуле Журић и актуелни НИН-ов лауреат Владимир Табашевић коjи ће том приликом промовисати своj роман Заблуде Светог Себастиjана.

 

Пратећи програм за децу обогатиће учешће БУДИ (Биjенале уметничког дечjег израза) фестивала и представљање квалитетних књига за наjмлађе читаоце. У уторак, 28. маjа од 12 часова, Jасминка Петровић представиће књигу Баштованов сану БУДИ павиљону смештеном у Народноj башти. У среду, 29. маjа, у Градскоj библиотеци Панчево у 12.00 часова одржаће се представљање књиге Илустрована биографиjа чика Jове ЗмаjаJелене Допуђ. У четвртак, 30. маjа у Градскоj библиотеци Панчево у 12 часова Стефан Тићми и Немања Баћковић представиће књигу Jа сам Акико, за коjу jе Тићми добио награду Политикиног забавника. У петак, 31. маjа од 12 часова у Градскоj библиотеци Панчево, Зоран Пеневски представиће своjу књигу Сара и jануар за две девоjчицекоjа jе проглашена за наjбољи роман за децу и младе у 2018. години.

 

 

 

Програм

Понедељак, 27. 5. 2019.

Књижевно вече Барби Марковић

Учествуjу: Барби Марковић и Jелена Костић Томовић

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

 

Уторак, 28. 5. 2019.

Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта

Учествуjу: Елена Меснер и Рихард Шуберт

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

 

Среда, 29. 5. 2019.

Књижевна трибина Бернхардови синовци или шта jе данас Бернхард нама, а шта њима?

Учествуjу: Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Jелена Костић Томовић

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

 

Четвртак, 30. 5. 2019.

Разговор о књизи Црњански – биографиjа jедног осећањаМила Ломпара

Учествуjу: Мило Ломпар и Вуле Журић

Читаоница библиотеке у 19.30

 

Петак 31. 5. 2019.

Промоциjа романа Заблуда Светог СебастиjанаВладимира Табашевића

Учествуjу: Владимир Табашевић и Вуле Журић

Читаоница библиотеке у 19.30

 

Пратећи програм

БУДИ на Маjским данима књиге

 

Уторак, 28. 5. 2019.

Представљање књиге БАШТОВАНОВ САН

Jасминка Петровић

БУДИ павиљон, Народна башта у 12.00

 

Среда, 29. 5. 2019.

Представљање књиге ИЛУСТРОВАНА БИОГРАФИJА ЧИКА JОВЕ ЗМАJА

Jелена Допуђ

Градска библиотека Панчево у 12.00

 

Четвртак, 30. 5. 2019.

Представљање књиге коjа jе добила Награду Политикиног забавника

JА САМ АКИКО

Стефан Тићми, аутор, и Немања Баћковић, Политикин забавник

Градска библиотека Панчево у 12.00

 

Петак, 31. 5. 2019.

Представљање књиге САРА И JАНУАР ЗА ДВЕ ДЕВОJЧИЦЕ

Зоран Пеневски

Градска библиотека Панчево у 12.00

 

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)