LXXXIV седница Општинског већa - 834 хектара пољопривредног земљишта иде на лицитацију, субвенције предузетницима

Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини општине Рума за текућу годину усвојен је на седници Општинског већа која је одржана у суботу, 17. августа. По речима Биљане Дамљановић, шефице Одељења за финансије, привреду и пољопривреду он је урађен у складу са Законом о пољопривредом земљишту, кроз апликацију коју је у претходне две године развијало Министарство пољопривреде. Укупно пољопривредно земљиште у државној својини на територији румске општине износи 7.383 ха, од тога 2.513 се даје по праву пречег закупа сточарима, 101 ха се даје по праву пречег закупа за инфраструктуру, док се 193 ха даје, у складу са Законом, на бесплатно коришћење школама и Пољопривредној стручној служби.

 opstinskov192019avg.jpg

"Ове године за лицитацију је остало 834 хектара. Средства која су планирана за остваривање  закупа пољопривредног земљишта у државној својини износе 85 милиона динара сопствених средстава, а 15 милиона планирамо да добијемо из осталих извора, пре свега, од Покрајине. Средства су распоређена према наменама, у складу са препорукама надлежног Министарства", истакла је у образложењу Биљана Дамљановић.

У складу са препорукама Националне алијансе за локални економски развој(НАЛЕД) Општина Рума ће са три милиона динара финансирати мере подршке самозапошљавању, које обухватају стручну помоћ и средства у виду субвенција за самозапошљавање.

На седници се могло чути да ће се локална самоуправа консултовати са предузетницима и Националном службом за запошљавање, после чега ће изабрати најбољи модел за спровођење мера.

На Већу је било речи и о новој јавној набавци која је расписана за поправку мобилијара на Градском тргу. За ту намену биће извојено око два милиона динара.

"Уређујемо централно градско језгро на најбољи могући начин, почевши од тротоара, на коме се тренутно изводе радови на постављању бехатона, до мобилијара и тако даље. Конкретно за овај мобилијар је иницијатива потекла баш од грађана и заиста се трудимо да уважимо све важне и значајне предлоге. Чим тендер буде завршен и буде изабран најбољи понуђач, кренућемо у реализацију и очекујемо да у јесен уђемо са једним сређенијим центром", казао је Душан Љубишић, начелник Општинске управе.

Усвојена су и Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве за информисање у износу од милион динара (за трошкове објављивања аката у службеним гласницима), и о употреби средстава текуће буџетске резерве за услуге Ветеринарске станице, у истом износу (за спровођење акције дезинфекције, дезинсекције и дератизације).

Већници су изгласали и извештаје о раду за 2018. годину председника Општине Рума и Општинског већа. Из надлежности председника општине је у 2018. години донето 2.462 акта, 255 сагласности, 263 уговора, 3. кодекса, 936 одлука, 43 решења, 853 новчане помоћи, 3 споразума и 40 јавних позива, док је Веће заседало 23 пута и том приликом донело укупно 277 појединачних одлука. Све седнице Већа су медијски пропраћене.

Према новој Одлуци о спровођењу Јавног конкурса за именовање директора јавних предузећа чији је оснивач општина Рума трошковe расписивања огласа и објављивања у Службеном гласнику убудуће ће сносити јавна предузећа, а не Општина Рума.

Tagovi

Komentari (0)