Лунарни Артефакти - компјутерски миш будућности

 profile.png

 

 

 

 

 

 

 

Приредио: Драган Милошевић

Lunar Artefacts је компанија за дизајн и развој производа са седиштем у Лондону, која тежи да редефинише конвенционалне уређаје у маштовита висококвалитетна ремек-дела и премости јаз између елоквентног дизајна и савремених техника. Са првим и водећим производом који је недавно лансиран, компанија Lunar Artefacts одлучна је да промени лажну перцепцију да су сви уређаји предвиђени за кратко постојање у друштву у коме је прекомерна потрошња тренутни стандард. Они верују да врли дизајни треба да буду безвременски, отуда и зашто би требали бити дизајнирани да трају.

 WhatsAppImage2020-11-19at12.57.59_1_1800x1800.jpg

Lunar Artefacts постали су пионир успеха у технолошком сектору за развој бескрајно поправљивих уређаја са заменљивим деловима. Компанија заузима другачији приступ одрживости у поређењу са већином брендова, одабиром материјала на основу баланса функционалности, издржљивост и њихове способности да, како из компаније истичу, грациозно старе веменом. Путовање по “лунарним” предметима започело је “најнецењенијем” уређајем у хардверском смислу : рачунарским мишем. Тим је желео да створи јединствени уређај: практичан, беспрекорно дизајниран и бескрајно поправљив.

 WhatsAppImage2020-11-19at12.57.54_1800x1800.jpg

После 18 месеци планирања, израде прототипа, испитивања и дораде - неконвенционални рачунарски миш је коначно довршен: The Pointer Instrument - спој уметности и прецизног инжењеринга. Свесно дизајниран изнутра и споља, с главним компонентама које се могу заменити и поправити, показивач тј. миш је развијен да служи целог живота. Црпећи визионарске инспирације из умећа аутомобилских линија, од Corvette Stingrai-a до усисних кашика Lotusa 72D, креатори Pointer Instrument-а били су одлучни да пронађу савршену равнотежу између упечатљивог дизајна и напредних техничких функција. “Лунарни артефакти” усудили су се да буду оригинални спајањем састојака који се ретко користе у производњи уређаја. “Поинтер” је направљен од чврстих метала, пресвучен телећом кожом и завршен грубим шавовима. Ова необична комбинација коже и метала је беспрекорно контрастна, али уз допуну. Француска телећа кожа долази из престижне кожаре са дугогодишњим наслеђем у одрживој производњи коже и снабдева неке од првокласних светских робних марки.

WhatsAppImage2020-11-19at12.57.54_1_1800x1800.jpg 

Права кожа је позната по постојаности и робусности, али истовремено јој у додиру са људском кожом омогућава дисање. Како кожа омогућава ваздуху да циркулише, руке остају пријатне и суве, чак и након дугих сати коришћења. Временом врхунска кожа бележи утицај власника, полако продубљујући боје и постепено додајући слој сопствене личности. Типке показивачког инструмента, тј. миша израђене су од чврстих метала: месинга или алуминијума. База је ручно полирана уз минималан третман, омогућавајући напредак у природном процесу старења. Месинг је одабран због својих изванредних својстава старења, али алуминијум, који је невероватно лаган материјал, изабран је због једноставности одржавања и процеса полирања без напрезања. Класично месингано кућиште тешко је 200 грама, створено за оне који уживају у малој тежини компјутерског миша. Светлећи алуминијумски оквир тежи 125 грама, за оне који воле још лакши уређај.

 WhatsAppImage2020-11-19at12.58.11_1_1800x1800.jpg

Поинтер Инструмент је заиста врло леп “chef-d'oeuvre”(ремек-дело), али је такође и практично средство које подупире руку у њеном опуштеном положају. Инструмент Поинтер дизајниран је да прати природни лук руке, пружајући савршен површински угао - уместо да једноставно држи миш, длан се у ствари, удобно одмара на површини. Да би подигао ергономију, бренд је развио пластичне дршке за додатке, компатибилне са различитим положајима руку, пружајући изузетан ниво подршке. Lunar Artefacts ће и даље допуњавати линију додатне опреме разним додацима за подршку. Посветивши своју једнаку пажњу дизајну ентеријера и екстеријера, Lunar Artefacts је такође доводио у питање сваку одлуку донету у вези са техничким спецификацијама. Да би се максимизирала флексибилност и омогућило лако повезивање, миш је допуњен са три начина повезивања: 2.4GHz донгле-ом, Bluetooth-om 5.0 и кабловском везом.

Заменљива и допуњива Ли-јонска батерија и уграђена завојница за пуњење омогућавају двоструко пуњење компатибилно чак и са бежичним путем. Уграђени хардвер омогућава будуће надоградње софтвера, попут NFC брзог повезивања, прилагођавања и додатака, укључујући додатне тастере. Поинтер Инструмент од Lunar Artefacts компатибилан је са оперативним системима : macOS, Linux, Windows i Android. Поинтер Инструмент такође укључује сензор тзв. “Track on Glass” : Pikar PAV 3805.. Овај снажни сензор омогућава употребу показивача на готово свим површинама, укључујући и огледало и прозирно стакло дебљине 5 мм. Врхунски миш такође има нелемљене јапанске омронске прекидаче. Њихова јединствена својства “plug and play” чине било какву потенцијалну замену без проблема, што знатно продужава радни век миша. Након увода Поинтера, “Месечеви артефакти” и даље надахњују оне који деле своју страст према занатском умећу и дизајну, па су зато уз овог миша развили још једно минималистичко уметничко дело: “Podium” подлогу за миша. Дебљина од 3 мм, Подиум подлога за миша постиже савршен баланс између нежног јастука и густе основе, што је чини погодном за сваког корисника. Глатки и гипки горњи слој израђен је од најфиније телеће коже, врхунска испуна од праве коже осигурава дуготрајну чврстоћу, а плишана подлога од антилопа делује као слој отпоран на клизање за додатну стабилност.Screenshot 2021-05-31 at 20.57.23.png

Дизајнирана како би савршено одговарала мишу, подлога за миш у облику слова Д одговара облику показивачког инструмента, чинећи овај сет запањујућим додатком за било коју радну површину. Успешним лансирањем нових производа, британски бренд је одлучан у развоју и других инспиративних уређаја. Тренутно дизајнерски тим ради на бежичном пуњачу и механичкој тастатури, који ће употпунити колекцију Lunar Artefacts касније ове године.

Tagovi

Komentari (0)