Лов на тартуфе

Обично је моја супруга изгубљена душа која још крајем фебруара зна где ћемо летовати, у ком хотелу, апартману, колико ће то да кошта. И код организовања једнодневних излета или продужених викенда. Једноставно, препустио сам јој то тражење (уз велико олакшање, јер ме то излуђује, као и куповина ципела за њу. Видим ципеле које ми одговарају, пробам, купим – крај куповине, тражења, истраживања, покушаја да се нађе трговац са мањом маржом… ). Тако некако сам и доносио одлуке о летовању, одласцима на море, планину... Бог чува лудаке, јелте, зато ми је ваљда послао Плавушу која то сада одрађује за обоје.

За дивно чудо, једну необичну понуду у мору других за једнодневне излете, овог пута, сам ја нашао.

 

Лов на тартуфе…

Информација ТО Бачка Паланка је довољна да добијете неопходне податке, а да сазнате нешто више о детаљима, позовите Драгана, организатора овог излета, чији контакт се налази у информацијама ТО Бачка Паланка. Све информације су ту, укључујући и пар фотографија.

 IMG_20200809_184850_171.jpg

Добар дан, јел ви организујете онај излет… и крене човек.

Пренећу вам већи део информација ако желите један или два дана да проведете активно и да видите и сазнате све из прве руке и о самом лову на тартуфе и о интересантној (и недовољно испитаној) туристичкој дестинацији коју обилазе само познаваоци добре хране и вина и лепих сремачких села и крајолика. 

Место окупљања -  ресторан „Гастон“ у Нештину, на самој обали Дунава. Време окупљања, између 8:00 и 9:00. Превоз до Нештина, ваш.

 IMG_20200914_174623_391.jpg

После добродошлице, чека вас сремачки фруштук (стандардни) или мало другачији који припрема организатор, Драган Козомора (тост и намаз од тартуфа, ракиjа са тартуфима и све нешто са тартуфима).

 IMG_20210530_103431_080.jpg

Када се окупи група, освежи и нахрани (у Срему греота почети нешто да радиш празног стомака), креће се комбијем ка шуми и имању домаћина.

 IMG_20210506_192130_587.jpg

После уводног инструирања где се најчешће налази тартуф, како изгледа и сличних, практичних савета, креће се у шуму. Поред Драгана, ту је и Фрида, четвороножни помоћник, без које је лов незамислив.

IMG_20200806_163956_226.jpg

Шетња и потрага за тартуфима траје око четири сата, после чега се ваља одморити и окрепити.

 IMG_20200809_184850_168.jpg

Ваља размишљати и о ручку. Пре поласка на излет, неопходно је договорити се  са Драганом, хоћете ли ручак да буде припремљен на његовом имању, или се враћате у Гастон, одакле сте кренули. „Гастон“ поред стандардног јеловника, нуди добар избор рибе и рибљих специјалитета.

 IMG_20210530_103431_229.jpg

После ручка, може се обићи околина, а има се шта и видети (ту су и два језера, Бруjе и Мохарачи, бање римског купатила, лековита вода, купање на jезерима…), што у Нештину, што у самој непосредној околини, а од састава и расположења присутних, могу се позвати и тамбураши.

IMG_20200720_132015_809.jpg

Излет се формално завршава у 20:00, али вас нико неће подсећати да је готов. За оне који желе да продуже боравак, врло брзо ће бити организовано преноћиште у околним кућама. Цена једнодневног излета је пет хиљада динара (са два оброка), а уловљене тартуфе можете задржати и добићете савете и рецепте за њихово припремање.

Следећег викенда идем са Плавушом до Нештина, а сигурно ћу после боравка у природи гледати да свратим до неке од винарија и допуним свој подрум са берметом…

 

Контакт телефон организатора излета, Драган Козомора, 065 214 87 67.

 

Фото галерија

IMG_20200914_174501_640.jpg
IMG_20210506_183156.jpg
IMG_20200914_174348_335.jpg

Tagovi

Komentari (3)

Dan sa Fridom i Ringom

Andjelka | 02.08.2021. 17:58

Da podelim i ja svoje iskustvo... Taj dan proveden sa lagoticom Fridom i njenim Ringom mi je, mogu da kažem, jedan od najlepših dana ikada. Sam dolazak me je opčinio mirom, tišinom i divljinom imanja smeštenog u srce fruškogorske šume. Nakon čapkanja fantastičnih domaćih sireva i vrhunskog vina, ušli smo u šumu i dugo šetali... Posmatrala sam Fridu kako nepogrešivo ukazuje na mesto gde raste tartuf i bila impresionirana njenom veštinom i lakom preciznošću. Priroda je...pa, malo je reći magična, a Ringo kao domaćin sjajan lik, pozitivan i zaista neko od koga može mnogo da se nauči o tartufima, životu generalno i svakoj temi koje se dotaknemo. Nakon celodnevne aktivnosti, kuci sam se vratila sa par tartufa u džepu i osmehom. Vraćam se čim pre u Ringovu magičnu šumu!

Odgovori

Dan u sumi

Ideal Dale | 02.08.2021. 02:15

Pozdrav. Jedan sam od onih koji imaju srecu poznavati Dragana, poznatog siroj javnosti kao Ringo, a jos vecu srecu i cast imam u dugogodisnjoj saradnji sa njim. Naime, gornjem tekstu, bih dodao par reci o coveku koji je stvaralac ove sasvim nove, fenomenalne turisticke eskluzive, a koju bismo sasvim opravdano mogli nazvati TARTUFARSKI TURIZAM. Coveku koji je svojim idejama, znanjem, iskustvom i zalaganjem omogucio svima da osete cari sume i tartufarenja, kako onim bez iskustva, tako i onima sa manjim iskustvom, pa cak i profesionalni tartufari bi mogli cuti “koju pametnu”. Zapravo radi se o coveku koji je zacetnik tartufarenja na nasim prostorima. Da je Ringo pionir u lovu na tartufe svakako svedoci cinjenica da danas skoro da nema kvalitetnog psa tragaca a da u svom rodovniku ne nosi ime Ringovog prvog psa Kan Trace Tessa, u siroj javnosti, a na moje veliko zadovoljstvo poznatoj kao Ideal Tesa. Kako je Tesa simbol idealnog psa tragaca crnog i belog tartufa, tako je i Ringo simbol idealne osobe koja moze da nas uvede u svet ove misteriozne gljive. Ringo je vrhunski poznavalac gljiva, sume i prirode u globalu, pomalo vickast, zabavan i svakako izvanredan domacin. Provesti dan, ili cak vikend sa njim u prirodi uz drustvo Fride, je svako nesto sto ostaje dugo u secanju kao prelepo iskustvo. Za one avanturistickog duha i ljubitelje dobrog provoda, preporuka i za provesti noc u sumi. Ogroman respekt i pozdravi mom prijatelju i saradniku, vizionaru, tvorcu i Kralju Tartufa od Gorana - Ideal Dale Lagotto Romagnolo

Odgovori

Kuda za vikend

Ideal Dale | 02.08.2021. 02:14

Ringo ne samo da je pionir tartufarenja u regionu, vec evo i zacetnik tartufarskog turizma. Covek je jednostavno Balkanski Kralj Tartufa

Odgovori