Љубавни живот на двору Обреновића

Дани европске баштине 2019

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

„Љубавни живот на двору Обреновића“

Уживо: Смиљана Попов и „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“  

Гост трибине: Милорад Стокин

Ранчићева кућа / субота 28. септембар / 18 часова

 Rančićeva kuća.jpg

У варошком дому Гроцке, у кући Ранчића, где се у 19. веку око софре уз кафу и ракију преговарало, уговарало, проводаџисало и диванило, у суботу 28. септембра од 18 часова у гостима је Смиљана Попов, ауторка и уредница емисије Београд за почетнике  са пикантном и интригантном темом „Љубавни живот на двору Обреновића“. 

Ljubavni život Obrenovića.jpg

О тајним и јавним љубавним аферама Обреновића, о интимној и сентименталној историји наших краљева и краљица, дворским сплеткама, фаталним љубавима и издајама, тајнама из дамских будоара и закулисних кулоара, говориће Милорад Стокин, стручни водич кроз „љубавни живот и опасне везе на двору Обреновића“, академски музичар, оперски певач, писац, предавач, пасионирани истраживач прохујалих времена и културне историје, аутор и уредник ФБ странице „Фрагменти прошлости“ коју прати 90.000 људи.

 

Мср Милорад Стокин ће одговорити на бројна шкакљива питања, попут:  Да ли сте знали да је кнез Милош последње дете добио у 75 години, а да је његов син Михаило био заљубљен у своје сестре од стрица? Kако је кнегиња Љубица убила Милошеву љубавницу Петрију? Kолико су коштале бечке љубавнице кнеза Милоша ... ? Kако су се волели и развели Михаило и Јулија? Kако је једна Гркиња умало коштала престола краља Милана...?  

 

Богат љубавни живот Обреновића још увек није озбиљно обрађен у српској историографији, те је ово предавање ретка прилика да се публика упозна са темом која је битно утицала на ток српске историје. Предавање је засновано на бројним записима путописаца, савременика, дворских лекара владара, људи који су им били блиски, као и на записима из тадашње штампе. Богато је илустровано ретким фотографијама.

 Beograd za početnike, Ljubavni život Obrenovića.jpg

*Београд за почетнике (нецензурисано )Прва ТВ емисија у Србији која је ушла у просветни систем на научно популарни начин промовише и популаризује културну баштину и историју Србије, откривајући гледаоцима многе непознанице и скривене кутке националне повести Београда. Међутим, како је све оне интригантне, узбудљиве и контроверзне приче и теорије завере немогуће испричати у неумољивом телевизијском „тајмингу“, ауторка серијала Смиљана Попов отворила је "канцеларију за рад са грађанима" и у свом „јавном кабинету“ уживо наставила са приповедањем и разоткривањем тајанствених, или мало познатих епизода интимне историје Србије и њених протагониста широм Београда.

У томе јој помажу бројни стручни сарадници – историчари, археолози, писци, научници, али и мало познати истраживачи који пасионирано њушкају по прошлости и чувају од заборава све оно што се заборавити не сме.

 

Улаз је слободан, добро дошли!   

 

Tagovi

Komentari (0)