„Линиjа живота” Дарка Баjића отвара Beldocs фестивал

Премиjером филма „Линиjа живота“, у режиjи Дарка Баjића, 8. маjа у 20 сати у Комбанк дворани у Београду свечано ће бити отворен дванаести Међународни фестивал документарног филма Beldocs. Публика фестивала погледаће на отварању документарац о животу и раду редитељевог оца, академског сликара Милоша Баjића. Кроз његову личну и уметничку биографиjу прелама се jедно од наjбитниjих раздобља 20. века – период Другог светског рата.

 Privatna arhiva - Milos Bajic i njegov rad .jpeg

„Линиjа живота“ jе филм о великом уметнику и професору Милошу Баjићу, о суровости рата у коjем jе људски живот вредео онолико колико jе човек био способан да ради у монструозноj машинериjи концентрационих логора, о 11 милиона оних коjи нису дочекали шансу да након тог рата живе, раде, ствараjу и оформе породице, и о томе како jе главни jунак своjом маштом и уметношћу победио смрт и постао први апстрактни сликар у бившоj Jугославиjи.

 

Поред аутентичних цртежа насталих у концентрационом логору Маутхаузен и слика насталих током кариjере Милоша Баjића, у филму се виде и инсерти из филмова насталих на супер 8 филмскоj траци коjи су снимали сликар и његов син Дарко, данас професор филмске режиjе на ФДУ у Београду и редитељ овог филма.

 Privatna arhiva - Milos Bajic i Darko Bajic.jpeg

 

Милош Баjић jе одведен у злогласни нацистички логор Маутхаузен као студент прве године ликовне академиjе. Игром судбине, доживео jе исту трагедиjу свог оца Трифуна, коjег jе 1917. мобилисала аустроугарска воjска и одвела га на руски фронт. Пошто jе одбио да пуца у руске воjнике, заjедно са заробљеним Русима нашао се у логору надомак града Маутхаузена, у истом оном логору у коjи jе Милош Баjић доспео три децениjе касниjе. Милош се у логору нашао заjедно са заточеницима из целе Европе. Из непосредне близине сведочећи драмама затвореника и логорским страхотама, почео jе да бележи доказе на наjбољи начин на коjи jе умео – цртежима. Сцене ужаса коjе му нису дале мира преточио jе у ликовну експресиjу. Цртеже jе крио у празноj боци противпожарног апарата. У маjу 1945. када су савезници ослободили логор, Баjић се са око 150 цртежа вратио у Београд где jе наставио студиjе на ликовноj академиjи. Сериjа цртежа Маутхаузен остала jе не само као индивидуално сведочанство о мукама затвореника и злочинима над њима, већ и као доказ коjи jе искоришћен на суђењу одбеглим нацистима много година касниjе.

 

Овогодишњи, дванаести Међународни фестивал документарног филма Beldocs, коjе ће бити одржан од 8. до 15. маjа у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премиjерних филмова из целог света, у 14 различитих селекциjа. Поред домаћег и међународног такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића.

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести