Легендарни jапански режисер Казуо Хара стиже на Beldocs

Чувени jапански документариста Казуо Хара и аутор култног филма „Царева огољена воjска и даље маршира" биће гост овогодишњег Beldocs фестивала, на коjем ће бити приређена комплетна ретроспектива његових документараца. Током његове прве посете Србиjи, Хара ће у Београду одржати мастерклас коjи ће бити своjеврсно путовање кроз његово осваjање ауторске слободе.

 Kazuo_Hara_3.JPG

 

Ретроспектива његових доступних документарних филмова броjи пет дела: „Збогом ЦП” (Гоодбyе ЦП) (1972), „Екстремно приватни ерос: Љубавна песма 1974” (Еxтреме Привате Ерос: Лове Сонг 1974) (1974), „Царева огољена воjска и даље маршира” (ТхеЕмперор'сНакед Армy Марцхес Он) (1987),„Посвећени живот” (А Дедицатед Лифе) (1994)и „Азбестно село у Jапану”(Сеннан Асбестос Дисастер) (2016), коjи ће по први пут бити приказани у Србиjи.

 

„Збогом ЦП" jе документарац о групи људи са церебралном парализом у Jапану, коjа се суочава са предрасудама окружења али и личним питањима: ко су они, шта осеćаjу и како гледаjу на своjе животе?

 Extreme private Eros.png

У филму „Екстремно приватни ерос: Љубавна песма 1974", аутор слика портрет своjе бивше супруге Миуки Такеде, коjа га jе напустила и преселила се на Окинаву. Кроз призму љубавног троугла, редитељ приказуjе боли емотивних односа , па чак и - порођаj.

 

„Императорова огољена воjска и даље маршира"jе Харино ремек дело о Jапанцу Кензу Оказакиjу, нетипичном ветерану Другог светског рата, jедном од само 30 преживелих припадника пука коjи се као окупациjска воjска борио у Новоj Гвинеjи. Он бива ангажован на откривању завере коjу су његови сународњаци починили током рата, попут убиjања сабораца, па чак и канибализма. Оваj jединствен и необичан (пост)ратни документарац jе 1987. на Берлиналеуовенчан наградом “Caligari”, а у време премиjере у Jапану изазвао jе контроверзе и негодовања тамошњег естаблишмента.

 

Треjлер: https://www.youtube.com/watch?v=CLOX2RddkUI

 

„Посвећени живот"представља интимни портрет ексцентричног писца и сценаристе Митсухаре Иноуеа (1926-1992) током последњих месеци његовог живота, док ниjе изгубио борбу са раком. Дирљив филм бележи суштину живота писца - и „значаj” његове смрти. У списима и личноj биографиjи, Иноуе се играо на граници између истине и фикциjе, што jе елемент коjимХара разоткрива слоjеве истина и лажи о животуписца.

 

У документарцу „Азбестно село у Jапану" редитељ слика напоре некадашњих радника фабрике азбеста у Осаки да на суду добиjу jапанскувладу, тражеćи накнаду штете због нарушеног здравља.

 

Треjлер: https://www.youtube.com/watch?v=3DM2Rt9W4MY

 

Beldocs ће и ове годиненаставити да квалитетним и премиjерним програмом изграђуjе и едукуjе своjу публику, нудећи сем домаће и међународну селекциjу, као и броjне пратеће програме. Неки од тих програма, попут музичких документараца или биографских, постали су омиљени програми фестивала. Од 8. до 15. маjа, на 11 градских локациjа, публику Белдоцса очекуjе више од стотину наслова савременог документарног филма.

Tagovi

Komentari (0)