КВАЛИФИКАЦИОНИ ПЕРИОД ЗА ОИ У ТОКИJУ СУСПЕНДОВАН ДО 1. ДЕЦЕМБРА 2020. ГОДИНЕ

Светска атлетика обjавила jе jуче да jе квалификациони период за Олимпиjске игре у Токиjу 2020. суспендован у периоду од 6. априла 2020. до 30. новембра 2020. године, после консултациjа са атлетском комисиjом, председницима континената и саветом WA.

 ET3WITAU0AUDICi-min.jpg

У овом периоду резултати постигнути на било ком такмичењу неćе се узимати у обзир за норму за Токио 2020.  или светску ранг листу, чиjе ćе обjављивање такође бити обустављено.

Резултати ćе се и даље белезити  у статистичке сврхе, укључуjуćи и светске рекорде, под важеćим условима,али они се неćе користити за успостављање квалификационог статуса спортисте за ОИ.

У зависности од глобалне ситуациjе коjа се враćа у нормалу, период квалификациjа креће од 1. децембра 2020. године и наставља се до новог рока квалификациjа 2021. године коjи jе утврдио Међународни олимпиjски комитет. Укупни период квалификациjа, започет 2019. године, биćе четири месеца дужи него што jе првобитно био.

Коментарисуци одлуку, председник светске атлетике лорд Себастиан Коу рекао jе:

“Захвалан сам на детаљном раду и повратним информациjама наше Атлетске комисиjе и Савета коjи веруjу да одлагање олимпиjских квалификациjа у овом периоду даjе веćу сигурност за планирање и припреме спортиста и да jе наjбољи  начин да се посветимо правичности у ономе што се очекуjе од неравномерне могуćности такмичења широм света за спортисте с обзиром на изазове међународних ограничења путовања и државне границе. "

Спортисти коjи су веć испунили стандард за Олимпиjске игре од почетка квалификационог периода 2019. године остаjу квалификовани и биćе подобни за избор од стране своjих савеза и националних олимпиjских комитета, заjедно са осталим спортистима коjи ćе се квалификовати у продуженом квалификационом периоду. Краj олимпиjских квалификационих периода jе 31. маjа 2021. (за трчање и маратон на 50 км) и 29. jуна 2021. за све остале дисциплине.

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)