Кустоски курс - Шта кустосирање може/треба да буде

Треће по реду jавно предавање у оквиру кустоског курса “Шта кустосирање може/треба да буде” одржаће Арес Шпорта, директор и суоснивач Фондациjе „Лумбарди“ у суботу, 5. октобра у 18 сати у Салону Музеjа савремене уметности. Предавање под називом “Шта би институциjе могле/требало да раде” коjе jе подржала Фондациjа “Хаjнрих Бел” отворено jе и бесплатно за jавност.

 Bioskop Lumbardi.jpg

У оквиру предавања, оваj културни радник коjи живи на Косову представиће и продискутовати процес коjи jе ставио на располагање време и могућност преиспитивања ствари као што су функциjа институциjа jавног сервиса у 21. веку, могућност структуре са нарочитом мисиjом у условима нормализоване нестабилности, те артикулисање институциjе у односу на екологиjу њеног окружења.

 Ares Športa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Арес Шпорта завршио jе студиjе на дипломском програму за менаџмент у култури на истанбулском универзитету „Билги“ са фокусом на културним инстуциjама и локалноj културноj политици. Од 2015. године он jе директор и суоснивач Фондациjе „Лумбарди“, где се његов рад креће у распону од истраживања и састављања програма, до промоциjе, инфраструктуре и институционалног развоjа унутар оквира оживљавања некадашњег „Лумбарди биоскопа“. Шпорта jе председаваjући Мреже за културне организациjе у Призрену и председник jе организациjе „Кооператива – регионална платформа за културу“.

 

Фондациjа „Лумбарди“ основана jе након два покушаjа рушења и приватизациjе биоскопа “Лумбарди”, jедне од две кључне културне институциjе у Призрену коjа jе имала више од 400 хиљада посетилаца за четири децениjе постоjања, и коjа jе позната као родно место броjних фестивала, пре свега ДокуФеста. Захваљуjући грађанским инициjативама, биоскоп jе регистрован као заштићено културно добро 2015. године. Како би се наставила грађанска инициjатива, основана jе Фондациjа “Лумбарди” са циљем управљања и оживљавања некадашњег биоскопа кроз отворени процес коjи укључуjе истраживање, разноврсне програме, дебате, приjатељства и савезе. Осмишљена на постепен начин коjи jе одређен ограниченим средствима обликовања институциjе полазећи од инициjативе одоздо-нагоре, процес jе омогућио алтернативни облик изградње институциjе.

 

“Шта кустосирање може/треба да буде” jе међународни кустоски курс и сериjа jавних предавања коjе jе покренула и коjе организуjе Биљана Ћирић, независна кустоскиња. Проjекат jе замишљен као годишњи програм кустоских радионица, предавања и студиjских посета, а све у циљу окупљања кључних међународних и локалних личности коjе се баве кустоским дискурсом, а коjе су у могуćности да учесницима и учесницама пруже важна институционална знања и мреже. У сарадњи са институционалним и корпоративним партнерима, намера проjекта jе да оjача следеćу генерациjу кустоса и стручњака помажуćи им да акумулираjу знања и успоставе нове мреже и партнерства кроз програм.

 

 

Тамара Маркић

 

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести