КУГЛАЊЕ: Значајне промене у куглашком спорту од 2023?

Аутор текста: Бранимир Васић

 

b vasic.jpg 

 

БЕОГРАД, 3. јун (Инфо центар).- У току Шампионата света у Клужу одржан је састанак руководства Међународне куглашке федерације на девет чуњева – класик (ВНБА класик) са једним бројем представника националних куглашких федерација, на коме су представљени предлози за измене у такмичењима под окриљем ове федерације. Наглашено је да ће све промене, ако буду усвојене, заживети тек од 2023.

PROMENA PRAVILA SRPSKI MEDALJASI IZ KLUZA SA DIREKTOROM REP JOVANOVICEM.jpg

 

Према предлозима, које су представљени у писаној информацији, екипно Првенство света за сениоре прерасло би у Европски шампионат у сениорским категоријама, док би појединачни Светски шампионати остали са префиксом „Светски“. Циљ је да се покуша да на њима учествују и такмичари и такмичарке са других континената (Азија, Аустралија, Јужна Америка), јер је увек лакше довести  појединца него целу екипу.

Предложено је да се старосна граница за јуниоре помери са 23 на 24 године, тако да би се организовали појединачни и екипни Шампионати Европе за категорију „У 24“ (уместо „У 23“). На њима би се играле све дисциплине као и до сада.

На појединачном сениорском Шампионату света играле би се, такође, све дисциплине као до сада: појединачно класик (64 учесника), спринт (32), тандем микс (16) и појединачно – за комбинацију.

На будућем сениорском екипном Шампионату Европе играла би се групна фаза, четвртфинале, полуфинале, меч за треће место и финале.

Веома интересантан предлог је и да се такмичења младих (пионири „У 14“, кадети „У 18“ и јуниори „У 23“) организју у јуну или јулу (не у мају као до сада).

На основу праксе из неких други спортова, предложено је да се убудуће измена играча врши уз помоћ зелених картона на којима ће писати „Е 1“ и „Е 2“ за прву измену, односно другу. Картон би се,  када тренер одлучи, давао главном судији у руке чиме би почео поступак замене.

После сениорског екипног Шампионата света 2019. у Чешкој у Рокицанима (где ће се, пре тога, одржати и појединачни пионирски Светски куп и појединачно и екипно јуниорско Првенство света – „У 23“) одржаће се и екипни и појединачни Шампионат света за мастерсе (куглаши и куглашице преко 60 година). Квалификациони турнири за ово такмичење одржаће се од новембра 2018. до фебруара 2019. Домаћини су Бачка Топола (Србија, мушкарци и жене), Стразбур (Француска, мушкарци), Бланско (Чешка - мушкарци и жене), Запрешић (Хрватска, мушкарци и жене), Поинг (Немачка, мушкарци), Стерцинг (Италија, жене) и Церкнице -Пивка (Словенија, мушкарци и жене). Играће се 120 хитаца. По четири куглаша, односно куглашица, пласираће се на Европско првенство за мастерсе у Рокицанима. Уписнина за турнире биће 10 евра. Куглаши и куглашице моћи ће да играју и више пута ако желе (уз уписнину) да би поправили резултат. Учесници морају да имају такмичарске књижице. Пласирани куглаши и куглашице после турнира мораће да потпишу да ће учествовати на ЕШ. Прихватање допинг правила потписује се у Рокицанима, где мора да се покаже и лекарски преглед. Дани за одигравање квалификационих турнира су петак, субота и недеља (може и радним даном увече).

На ЕШ за мастерсе у Рокицанима учествоваће по 24 куглаша и куглашице, а дисциплине су појединачно – класик и микс тандем (партнери не морају да буду из исте земље). У појединачном финалу после квалификација учествоваће 16 најбољих. Играће се и за пласман од 17. до 25. места. Биће места и за 24 тандем микса. Предлог је да котизација за ЕШ квалификованих куглаша и куглашица буде по 70 евра.

До 2023. одређени су и домаћини шампионата у надлежности ВНБА класик- 2019. Рокицани (Чешка) 7-30 мај: појединачи пионирски Светски куп („У 14“), екипно и појединачно кадетско Првенство света („У 18“) и сениорски екипни Шампионат света, као и прво Европско првенство за мастерсе („У 60“), 2020. Тарново Подгорне (Пољска), 7-23. мај: појединачни Светски куп за кадете, јуниорско појединачно и екипно Првенство света и сениорски појединачни Шампионат света и 2021. Плауен (Немачка), 11. мај – 2. јун: појединачни пионирски Светски куп, кадетско екипно и појединачно Првенство света, екипни сениорски Шампионат света и друго Европско првенство за мастерсе.

За ова такмичења слободни су сви термини за организацију после 2021.

Отворен је конкурс и за израду новог логоа за Лигу шампиона.

 

ZNAK ROKICANI 2019.jpg

Tagovi

Komentari (0)