КУГЛАЊЕ – СПОРТ ПАРАДОКСА

Портал аСрбија, са Новом 2020 годином, отпочиње серијал текстова о спортовима и клубовима о окојима се мало пише и зна.

Од ког спорта кренути? Без трунке дилеме, одлучио сам да пишем о куглању, трофејном спорту Србије, спорту у којем је парадокс свакодневница.

IMG_20190904_193844-min.jpg 

Малом кругу посвећених је познато да је Србија петоструки првак света у куглању, од чега последња три пута узастопно. Наша јуниорска репрезентација у куглању је петоструки узастопни светски првак. Ово су резултати које нико до сада није постигао. Земље које су по условима далеко испред нас, на завршницама и затварањима шампионата, слушају нашу химну.

Још један очит доказ величине тих резултата је то да рецимо Немачка има више лиценцираних куглана него што Србија има пријављених такмичара у куглању…

Слика успеха репрезентације Србије је огледалски одраз успеха појединих клубова. ”Част” да повуче ногу је ЖКК СРЕМ из Руме.

 

Женски куглашки клуб у Руми jе основан 1991. године и то под именом КК "Рума-занати" (први покровитељ било било Удружење занатлиjа Руме) да би потом jедно време био само КК "Рума",  а од 2007. године се Клуб зове ЖКК "Срем" Рума и сво време jедини женски куглашки клуб у Срему.

Оснивачи жен.куглаш.клуба у Руми, били су  Јованка Ралић  и  Васа Лазић, први председник клуба и председник Удружења румских занатлиjа, на жалост, покојни.  

 IMG_20190526_183939-min.jpg

Клуб је од свог оснивања до данашњих дана прошао кроз све такмичарске рангове, а од 2011. женски КК СРЕМ је непрекидно члан Супер лиге Србије. Од те преломне 2011. године до сада, Сремице су  два пута биле вицешампионке Србије (2014. и 2018.), два пута трећепласиране (2016. и 2019.), победнице Купа Србије 2018. године, два пута финалисти Купа Србије, учествовале на Еуро куповима…

Из редова КК СРЕМ из Руме, поникло је неколико репрезентативки Србије, које су оствариле изузетне резултате  -  Jелена Богданов (девоjачко Маjсторовић) и Сандра Матешић, поjединачне државне првакиње Србиjе,  биле су и светске поjединачне првакиње и рекордерке, од jуниорки до сениорске конкуренциjе.

Када се читају ови редови, може се само честитати. На резултатима, успеху.

Тако је то са куглашима, резултати су врхунски АЛИ, када се помену услови у којима се ради, финансије, подршка клубу,…, лице моје саговорнице се нагло мења.

Да би овај клуб не само наставио да ниже врхунске резултате и даје врхунске играче, неопходни су елементарни услови опстанка. Суштина свих мука и проблема, може да се сажме у две речи, простор и подршка, а решење је у разумевању.

 IMG_20190509_155040-min.jpg

Проблем је настао (парадоксално звучи) са првим оствареним успехом и пласманом у највиши ранг такмичења.

Речима Јованке Ралић:

До 2011-те године, румске куглашице су своjе утакмице играле на тада jедноj од наjлепших куглана у Србиjи ишире, с 6 стаза, а од 2011-те године, када jе ЖКК "Срем" по трећи пут постао чланица Супер-лиге Србиjе (од тада смо НЕПРЕКИДНО до данашњих дана чланови Супер-лиге Србиjе) морали смо, према такмичарским правилима,  прећи да играмо на кугланама с ткз. "плочама".

 

Другим речима, куглана Спортске хале у Руми, не испуњава такмичарске услове за виши ранг такмичења, и одатле, крећу сви проблеми. Општина (власник Спортске хале), нема средстава за стандардизацију куглане и то стање немања почиње да траје без икаквих назнака промене. У међувремену, нарушени су и међуљудски односи на релацији општинска управа клуб, што је додатно резултирало смањењем ионако малог буџета клубу из буџетских средстава.

Сремице троше своја средства за путовања, најам хале. Домаће мечеве играју у Голубинцима, месту у суседној општини (Стара Пазова), а са закашњењем добијају и средства из општинског буџета, намењена спортским удружењима.

Почетком ове недеље, покушали смо да ступимо у контакт са председником општине Рума, господином Слађаном Манчићем, али нам то није пошло за руком. Крај године је и  релативно мало времена има за састанак и интервју. Знајући да је господин Манчић разуман и објективан човек, покушаћемо да закажемо интервју почетком године и да некако смањимо овај процеп између потреба клуба и могућности општине. Потребан је мали корак и мало добре воље и да се то реши на обострано задовољство.

До тада, чланице ЖКК СРЕМ, наставиће са добрим резултатима (навикли су на то), тренинзима и утакмицама у суседној општини и сталним кредитима у банкама, док им се не уплате средства из буџета…

Надамо се да ћемо до следећег јављања имати и неки помак у решењу нагомиланих проблема ЖКК СРЕМ.

 

Бошко Јелачић, уредник портала

 

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)