КУГЛАЊЕ:Вилмош Заварко шампион света у спринту!

Аутор текста: Бранимир Васић

b vasic.jpg

 

 

 

КЛУЖ, 23. МАЈ (Инфо центар).- Вилмош Заварко, српски рептезентативац и најбољи куглаш света, освојио је шампионску тутулу у дисциплини спринт на сениорском Шампионату света у румунском Клужу.

 ZAVARKO POSTOLJE 2.jpg

Ово је прва медаља српских куглаша на овом такмичењу..

Заварку је ово друга узастопна светска златна медаља у спринту. Прву је освојио пре две године у истарском Новиграду. Има вицешампионске титуле у овој дисциплини из Бањалуке 2008. и Рицинга 2010, као и две бронзе из Лесна  2012. и Брна 2014. У последњих  десет година Заварко је у спринту стално био на победничком постољу на Шампионатима света!

У финалу, које је подигло на ноге гледаоце, Заврко је  победио Немца Аксела Шондермајера са  2:0 у сетовима 113:103 и 130:103 и поправио свој најбољи укупни резултат на 243 чуња, седам мање од светског рекорда нашег Игора Ковачића из Новиграда 2016. У борби за медаљу, Заврко је два пута обарао 231 чуњ.

ZAVARKO DRAGOJLOVIC URUCUJE PRIZNANJE.jpg

Бронзане медаље припале су Италијану Волфгангу Бласу и Румуну Николају Лупуу.

У женској конкуренцији, титулу је освојила Хрватица Инес Маричић победивши у финалу другарицу из репрезентације Мирну Босек на „златне куле“ 23:20. Бронзе су освојиле Џени Смеволд (Шведска) и  Анита Мехеш (Мађараска). Шведској је ово прва медаљ у историји у спринту.

- Изузетно сма срећан због овог успеха – причао је Заварко, једини играч у историји ове дисциплине који је одбранио титулу - Једина мала криза била је у првом сету против Словака Немчека у првом колу и то је једини сет који сам изгубио. Када сам у другом сету оборио четири „деветке“, „подигле“ су ме и касније је све било много лакше. Тај меч ми је и био најтежи, јер сам играо „златне кугле“ а  то је својеврсни рулет...

У финалу сте били близу да оборите светски рекорд од 250 чуњева који је у Новиграду 2016. поставио ваш друг из репрезентације Игор Ковачић?

yavarko igor kovacic.jpg

-Пре 19. хица оборио сам три „деветке“, биле су праве „бомбе“ и  није било дилеме да ће пасти сви чуњеви. У 19. хицу сам поново послао „бамбу“, пала је „осмица“, девети  чуњ се накривио уназад, али није пао. Да  је пала „деветка“ био бих у прилици да срушим рекорд. Али, и овако сам ...

Чех Јан Бина, омладински шампион света, по проценама био вам је најопаснији ривал?

ZAVARKO POSTOLJE 1.jpg

- Ако га пустите да се разигра тешко га је зауставити. Због тога сам од старта кренуо јако, да му не дозволим да стекне било какву предност. После је све било много лакше. У финалу сам  био веома сигуран, показује то и резултат, апсолутно најбољи у у спринту. Сада је на реду наставак  појединачног такмичења, долазе важни мечеви, нема опуштања и надам се новим успесима.

Даниел Тепша капитен репрезентације и ведри добри дух екипе, није одолео а да не пецне Заварка:

- Молим вас да напишете, због куглашке јавности, да се овом медаљом Заварка Србија изједначила по броју трофеја са Шведском и Италијом. Сви имају по један...

После финала пред Заварком је клекао легендарни румунски ас Николае Лупу некадашњи шампион света и  - поклонио му се – до даске положнице.

ZAVARKO LUPU  MU SE KLANJA.jpg

 У финалу је Заварко лако преслишао Немца Аксела Шондермајера са  2:0 у сетовима 113:103 и 130:103.  У дугом сету после 76 у пуне, наређао је три „деветке“ у „чишећењу“ (11, 17. и 18. хитац).

У полуфиналу је био бољи од Италијана Бласа такође са 2:0 (131:116 , са 77 у пуне и три „деветке“ у „чишћењу“ (13, 19. и 20. хитац)  и 110:94. Заварко је поново оборио 241 чуњ као у првом колу.  Блас није туговао због пораза, њему је ово прва светска медаља после 18 учешћа на Шампионатима света!

ZAVARKO I SELEKTOR PAVLOVIC.jpg

Опасног ривала, Заварко је имао у четвртфиналу. Омладински шампион света Чех Јан Бина који стално игра као да је прикључен на 220 волти и напуњен адреналином, овог пута се намерио на бољег: Заварко је победио са 2:0  у сетовима 118:97 и 109:101. Срушио три „деветке“ у „чишћењу“ у 15, 16, и 17. хицу а пре тога је очистио „либек“ (леви „сељак“, средњи и десни „сељак“) који му је остао после хица у пуне!

У другом колу Заварко је са 2:0 у сетовима елиминисао Хрвата Мариновића 112:105 и 112:98.

У првом колу, Вилмош Заварко је још једном показао зашто је најбољи куглаш света! Словак Петр Немчек, некадашњи кадетски светски рекордер у спринту, повео је  са 1:0 у сетовима (108:110). Заварко је други сет одиграо као машина и добио га са 133:102, изједаначивши на 1:1.  Имао је 70 чуњева у пуне и 63 у „чишћењу“ са  четири „деветке“ у 11, 12, 15. и 20. хицу за изавнредан укупни резултат од 241 чуњ, само девет чуњева мање од светског рекорда из Новиграда нашег Игора Ковачића (250).

У три додатне „златне кугле“  Заварко је срушио 21 чуњ (осам, шест и седам) а Немчек 14 чуњева (пет, три и шест) и пласирао се у друго коло!

yavarko robert ernjesi.jpg

Друга два наша поредставника у спринту Игор Ковачић и Роберт Ерњеши поражени су у првом колу са по 2:0 у сетовима. Ерњеши је изгубио од Хрвата Тотића 108:97 и 106:100, а Ковачић од  Немца Поинтингера  103:101 и 115:113. Одлучила су по два чуња разлике у сваком сету...

- Игра Заварка  у Клужу памтиће се дуго.  Само је  у почетку био мало несигуран, касније је то била куглашка симфонија -  коментар је селерора сениора Војка Павловића који је у првом вођењу сениорске репрезентације већ „освојио“ златну медаљу.- Игор Ковачић и Роберт Ерњеши су се жалили да не могу да држе кугле, испадале су им. Да је све било у реду уверен сам да би и они далеко догурали...

У другом колу спринта три српске представнице су разигравале „златним куглама“ и – изгубиле.

zavarko jasmina andjelkovic.jpg

Јасмина Анђелковић је против одличне Мађарице Аните Мехеш  разигравала за победу у првом сету завршеном 108:108. Бараћева је, после  64 у пуне, оборила две „деветке“ у „чишћењу“ (13. и 17. хитац), али је Мађарица одлично отварала и имала чак три „осмице“.  Прва је играла Бараћева и срушила осам чуњева. Мехеш је такође срушила „осмицу“. Другим хицем Анђелковићева је  оборила „шестицу“ без првог чуња, Мехеш седмицу и припао јој је сет.

У другом сету Јасмина Анђелковић је срушила само 55 чуњева у пуне, Мађарица 68 и ту се већ назирао коначан исход. Мехеш је добила сет са 119:80 за победу од 2:0.

Маја Ђукић је играла са Естонком Херет Отс која је елиминисала у првом колу са одличним резултатом од 225 чуњева, Пољакињу са „бовлинг хицем“ Кингу Конопу. У првом сету било је 117:75 за Естонку, у другом 99:90 за Мају Ђукић. Естонка је прва играла „златну куглу“ и оборила седам чуњева, Ђукићева – пет. Другим хицем Отс је срушила „деветку“, Ђукићева само шест чуњева. Трећим хицем Естонка је оборила четири чуња и српској репрезентативки било је неопходно да  сруши „деветку“ да би се разигравање поновило. Оборила је „седмицу“ и Отс је отишла у четвртфинале (20:18).

zavarko djukic i ots.jpg

Зорица Бараћ је у првом сету лако изашла на крај са Швеђанком Смеволд. Направила је предност од десет чуњева у пуне (66:56) и рутински завршила сет у своју коритс 92:80. У другом сету,  Швеђанка је повела после десет хитаца у пуне (63:56) и  на крају освојила сет са 98:90. Прва серија са три кугле завршена је нерешено 19:19: Бараћ девет, три и седам чуњева, Смеволд шест, осам и пет.

У другој серији, прво  је играла Зорица Бараћ  четири, три и осам чуњева. док је Швађанка срушила „седмицу“ и две „шестице“ и тријумфовала (15:19). Бараћева је шансу пропустила „тројком“ после „деветке“ у првом доигравању...

zavarko zorica barac.jpg

Два од три меча првог  кола женског спринта покидали су нерве српским навијачима, али на срећу све се добро завршило и све три српске куглашице су – прошле. Прво је Јасмина Анђелковић са 2:0 у сетовима (105:89 и 115:92) победила Мађарицу Шаш, оборивши и одличних 220 чуњева што је било веома важно за комбинацију.

Потом су на стазе, у истом блоку, изашле Зорица Бараћ против Немице Шнајдер и Маја Ђукић против Чехиње  Кантнерове.

Бараћева је први сет добила у великом стилу 113:92 и имала је „деветку“ у „чишћењу“ у 18. хицу. Ушла је у „чишћење“ са лепом залихом из пуних 68:59. У другом сету, Бараћ је лоше одиграла „чишћење“ и Немица је изједначила 108:97. Играле су се три додатне кугле. Стартовала је Немице са три чуња. Бараћева је  срушила „четворку“. У другом хицу Шнајдер је оборила  шест чуњева, Бараћева изванредна - „деветка“. Последњом куглом Немица је срушила седам чуњева и српској куглашици су била потребна четири „дрва“ за тријумф. Послала је куглу, која се није ни за милиметар померила од средине, и избила само средња три чуња за- 16:16! У гледалишту уздаси... Прешло се на другу серију, Бараћева је првим хицем оборила четири чуња и- поново уздаси... Немица  је, међутим, погодила, такође, четири чуња. Следећим хицем Зорица Бараћ је срушила осам чуњева, Немица – „деветку“. Последњом куглом Бараћева је оборила „седмицу“, Немици је било потребно седам чуњева за победу, али је „пробила“ четири чуња кроз средину и огромна радост српских навијача на трибинама!

zavarko cestitke 2.jpg

„Златне кугле“ играла је Маја Ђукић против Чехиње Кантнерове.  После 1:1 у сетовима (први је добила Чехиња 108:102, други Ђукићева  111:101 са „деветком“ у 16. хицу. Кантнерова је прва бацила додатну куглу и срушила „деветку“ заледивши срца навијача Србије. Ђукићева је оборила шест чуњева. Другим хицем, Чехиња је била на висини задатка и оборила „седмицу“, али је Ђукићева показала да има лавовско срце: срушила је „деветку“.  Чехиња је одиграла последњу куглу и оборила пет чуњева. Ђукићевој је требала „седмица“ за победу. Послала је, међутим, још једну „бомбу“ и још једна „деветка“ за победу 24:21!

- Све што је је данас могло да крене по злу – кренуло је – рекао је селектор сениорки Драган Фатовић.-  Спринт је дисциплина у којој нема фаворита, свако свакога може да победи а то се покзало и у нашим мечевима. Није увек пресудан квалитет, довољна је мала грешка да се догоди непријатно изненађење...

У свечној додели трофеја учествовао је и председник Куглашког савеза Србије Урош Драгојловић.

 ZAVARKO SVI ZAJEDNO.jpg

У четвртак 24. маја почињу борбе на испадање (игра се на сетове) 32 најбољих куглаша и куглашица. Распоред другог (шеснаестина финала) – 9,00: Јасмина Анђелковић (Србија) -Анита Далосне Такач (Мађарска), 13,40: Маја Ђукић (Србија) - Ева Сајко (Словенија), 14,50: Зорица Бараћ (Србија) - Тихана Чавловић (Хрватска).

Сениори- 9,10: Хрвоје Мариновић (Хрватска) - Радован Влајков (Србија), 11,20: Карољ Козма (Мађарска) – Милан Јоветић (Србија), 13,40: Јирген Поинтингер (Немачка) - Даниел Тепша (Србија), 14,50: Игор Ковачић (Србија) - Жомбор Заплетан (Мађарска), 16,00: Роберт Ерњеши (Србија)- Франци Велишек (Словенија) и Вилмош Заварко (Србија) - Бартож Круг (Пољска).

У трци за медаље у комбинацији води код куглашица Јасмина Анђелковић (Србија) са 860 чуњева (појединаче квалификације 640, спринт 220). Друга је Инес Маричић (Хрватска) са 848 (620 и 228), трећа Анита Мехеш (Мађарска) са 834 (607 и 227). Зорица Бараћ је пета са 811 чуњева (601 и 210). Маја Ђукић је девета са 800 чуњева (587 и 213).

 Код куглаша на листи на сајту федерације, нису (до поноћи) унети резултати полуфинала и финала спринта, али Вилмош Заварко води са 923 чуња (појединачно 682 и спрунт 241), други је Тимо Хофман (Немачка) са 822 чуња (693 и 229), а трећи Метеј Лепеј (Словенија) са 901 чуњем (679 и 222). Игор Ковачић је четврти са 873 чуња (658 и 514), Роберт Ерњеши 11. са 854 чуња (657 и 197).

 

 

 

kluz CMP-afis-670x300.jpg 

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести