КУГЛАЊЕ: Давид Лаиншчак и Милорад Војновић вицешампиони света у тандемима!

Аутор текста: Бранимир Васић

 b vasic.jpg

 

 

 

КЛУЖ, 18. мај (Инфо центар).- Трећу медаљу  у три дана куглашког јуниорског екипног и појединачног Шампионата света у Клужу у Румунији донели су Милорад Војновић и Давид Лајншчак. Освојили су сребро у дисциплини тандеми изгубивши у финалу са 2:0 у сетовима од хрватског тандема Тутњевић – Пожега. Бронзане медаље припале су  Данцима Хансену и Нилсену (прва медаља у историји за данско куглање) , као и Немцима Вагнеру и Арнолду.

ZLATO SA DANCIMA.jpg

Пре овог трофеја, српски омладинци су освојили екипно злато, а омладинке бронзу.

Финале је протеко у знаку хрватских куглаша, који су доминирали 156:129 и 158:136 и нису допустило ни једног тренутка да им се српски репрезентативци приближе.

- Пресрећан сам, ово ми је прва светска медаља у тандемима. Посебно ми је драго што сам је освојио са другом из екипе новосадског Радничког Мићком Војновићем.  Употпунили смо, на најлепши начин, колекцију трофеја ове године, јер смо освојили бронзе и на јуниорском и на сениорском државном шампионату у тандемима. Од четири меча која смо одиграли најтежи  су ми били против Мађара за пласман у полуфинале и, потом, полуфинални меч са Данцима који су неугодни противници и то су на својој кожи осетила  два румунска пара и  француски који је елиминисао наше Кличарића и Кујнџића – рекао је после меча Давид Лаиншчак који има два светска екишна злата  (Клуж и Новиград 2016), злато у микс тандему са Мајом Ђукић из Брна 2014. и бронзу са Светског купа за кадете у Залаегерсегу 2013.

LAINSCAK U REPREZENTATIVCUI SA DELEGACIJOM.jpg

Милорад Војновић је у истарском Новиграду пре две године освојио светско јуниорско злато у спринту, учествовао је у освајању четири екипне светске титуле  (2012, 2014, 2016. и 2018) и има кадетско екипно злато из Сарајева 2011.

- Искрено, нисмо блистали игром, али смо гурали некако из меча у меч. Све утакмице смо добили на „златне кугле“ па нас је мало погледали и срећа- признао је Војновић.-  Играо сам са другом из клуба Давидом Лаиншчаком, добро се познајемо и знам да је, као и ја, велики борац. Мислим да смо упорношћу и борбеношћу надокнадили све што нам је недостајало у игри. У финалу нам Хрвати нису дали ни промил шансе да им „отмемо“ сет и можда, поново, уђемо у дуел „златним куглама“. Критичан меч био је против Мађара у четвртфиналу, носио је додатни набој јер је победа гарантовала медаљу.

Селектор јуниора Војков Павловић је овако прокоментарисао успех Лаиншчака и Војновића:

ZLATO PAVLOVIC LONCAREVIC I ERNJESI.jpg

- Освојили смо још једну медаљу  и то је урадио тандем који  је био упорнији, борбенији и сталоженији у критичним моментима. Два наша добра тандема Клилчарић – Кујунџић и Ерњеши – Лончаревић су испала у првом колу у невероватним расплетима на „златне кугле“. Можда су се мало и испразнили после освајања шампионске светске титуле, пете за редом. Не могу ништа да им замерим. Честике Војновићу и Лаиншчаку, нису клонули духом, када год је требало да се врате у игру успевали су да  пронађу праве хице... Није  лако доћи до финала кроз четири доигравања, потребна је јака психа...

Полуфинални меч против Данаца Хансена и Нилсена, био је  препун обрта. Српски куглаши су губили са 1:0 (145:130)  јер су Данци у 23. и 24. хицу, када се сет „ломио“ оборили „деветке“. У другом сету, са  по једном „деветком“ у чишћењу“ Војновић и Лаиншчак су им се реванширли (150:121). Сви су стрепели од доигравања, јер су дански играчи показали да имају разорне кугле, али их је, изгледа, стигао умор, било је и опуштања пошто је освојена прва, историјска медаља за данско куглање. Хансен играјући први срушио само три чуња. Војновић је заледио срца српских навијача срушивши „четворку“. Нилсен је другом „златном куглом“ оборио „петицу“ и Лаиншчаку је  требало пет чуњева за пролаз. Оборио је шест и српски тандем је прошао у финале са 10:8.

У мечу за улазак у полфинале против Мађара Сарошија и Фаркаша, Давид Лаиншчак и Милорад Војновић покидали су нерве српским навијачима, али су им ови све опростили јер су - победили! Сјајно су српски куглаши играли у првом сету  и повели са 1:0 (154:136, Војновић је оборио и „деветку“ у 21. хицу), али у другом сету Мађари су се разгоропадили (три „деветке“ у „чишћењу“ 24, 25. и 27. хитац) и изједначили на 1:1 (168:148).  „Златне кугле“ биле су поново наклоњене српским куглашима. Први мађарски играч срушио је само четири чуња, Војновић, који је у овом мечу био слабији део тандема, оборио је „деветку“. Други мађарски репрезентативац срушио је пет чуњева и Лаиншчаку је био довољан само чуњ за победу, оборио је четири за тријумф од 13:9 и обезбеђену трећу медаљу на овом шампионату.

И у другом колу Војновић и Лаиншчак су морали да играју додатне кугле, који су велики рулет. Ривали су им били  Аустријанци Јаниц и Грубер. Први сет припао је српском тандему 152:140 док су у другом Аустријанци  доминирлаи 152:117.  У том сету после 100 чуњева у  пуне Аустријанци 91 чуњ), дошао је пад концентрације (српски репрезентативци имали су пет промашаја у 15 хитаца) и уследио је пораз. У две додатне кугле чланови српског тандема срушили са 14 чуњева (Војиновић шест, Лаиншчак осам), са дуге стране Аустријанци „петицу“ и “осмицу“  и победа Србије 14:13!

ZLATO URCENJE MEDALJA.jpg

Војновић и Лаиншчак су на старту елиминисали хрватски пар  Гривичић – Мијић на „златне кугле“ - за инфаркт! Први сет добио је српски тандем 148:137, у другом су били бољи Хрвати 134:152.  Мијић је први играо и оборио четири чуња. Војновић је био за чуњ бољи. Гривичић је срушио „шестицу“ као и Лајншчак и  српски куглаши су прошли са 11:10.

Два најбоља српска мушка тандема испала су у првом колу на невероватан начин који ће се дуго памтити и препричавати! Французи Камф и Воргаге елиминисали су Алена Кујунџића и Бојана Кличарића на „златне кугле“ 11:9. У сетовима је било 1:1 125:143 за Србију и 123:115. У две додатне кугле, Французи су оборили шест и пет чуњева, Бојан Кличарић је срушио „шестицу“  а Ален Кујунџић „тројку“ и прича је била готова!

ZLATO KUJUNDZIC I KLICARIC.jpg

Лоше „златне кугле“ одиграли су Адриан Лончаревић и Норберт Ерњеши против Вагнера и Арнолда (Немачка). После 1:1 у сетовима 149:153 за Немце и 135:131,   Немци су оборили две „петице“ а Србија „четворку“ (Лоначаревић) и „шестицу“ (Ерњеши). Било је 10:10 и приступило се новој, још шокантнијој серији:  Ерњеши је срушио четири чуња,  али  први играч у немачком тандему, на опште изненађење погодио  „двојку“. Потом Лоначаревић чини исто што и први Немац, руши само два чуња, на другој страни Немац руши „петицу“ и немачки тандем пролази даље са 7:6!

У женским тандемима Ангела Золнаи и Владана Обренић дошле су до четвртфинала где су их зауставиле, потоње шампионке, Словенке Шац и Мржљак са 2:0 у сетовима (140:127, 161:148). Словенке су у првом колу елиминисале наш тандем Чикош – Лукач.

ZLATO CIKOS ZOLNAI I PAVLOVIC.jpg

 У другом колу играле су против Александре Дурацкове и Мицухове из Словачке. Први сет су после доста преокрета добиле Словакиње (134:132), у друом сету сјајна игра српских куглашица за изједначење  135:145. Прву куглу послала је, као и у првом колу, Ангела Золани и као и у првом мечу оборила „деветку“. Словакиња је срушла шест чуњева. Потом је млада Владана Обренић оборила шест чуњева из доброг „лоха“. Када је друга Словакиња послала куглу, члан струног штаба Мирко Чуквас је, у гледалишту, одмах повикао „Опасна је“. Био је у праву, пала је „осмица“ и преостатали чуњ се љуљао, чини се вечност, али није пао... Довољно за пролаз српског тандема 14:15!

И у првом колу Ангела Золнаи и Владана Обренић играле су против Словакиња. Савладале  су Михаелу Дурицову и Кицинкову на „златне кугле“ 16:15. У сетовима је било 1:1 (139:128 за Србију и 127:139). Ангела Золнаи је првом куглом  оборила „деветку“, Словакиња седам чуњева. Другом куглом Обренић је срушила шест чуњева. Кицинкова је  послала сјајну куглу, али је пала „осмица“ и избегнуто је „припетавање“. Српкиње су прошле са 14:15!

ZLATO CIKOS LUKAC I  SEKUNDANT MIRKO CUKVAS.jpg

Испао је на златне кугле у првом колу веома квалитетан женски тандем Србије Оливера Чикош – Хермина Лукач. Елиминисале су их Словенке Шац и Мрзљак У сетовима је било 133:152 за Словенију и 152:143 за Србију.  Српске куглашице су у две додатне кугле срушиле две „петице“, Словенке „деветку“ и „тројку“ и отишле даље са 12:10.

Гордана Рогић и Теодора Релота су поражене од борбених Италијанки  Рунегатшнер и Рабансер  такође на „златне кугле“.  Први сет су изгубиле112:146, други добиле 140:132.  У две додатне кугле, српске куглашице обориле су по три чуња, укупно шест, док су Италијанке срушиле „седмицу“ и „тројку“ и прошле у друго коло са 10:6!

ZLATO ROGIC I RELOTA.jpg

У петак 19. маја поделиће се медаље у спринту и микс тандемима. Селектор омладинки Јулајан Вукадиновић одлучила се да играју Оливера Чикош (противница јој је Ивана Јуричић  из Хрватске) и Ангела Золнаи (ривалка јој је Жцепска  из Пољсе). Обе играју у 12,25 (Клуж 12,00 – Београд 11,00). Селктор Павловић ће у  8 ујутро у петак пријавити имена играча. Парови су Србија 1 – Румунија 1, Србија 2 -Чешка 3 и Србија 3 -Италија 1.

Стартују и микс тандеми. Селектори су одлучили  за микс комбинацију Хермина Лукач - Бојан Кличарић. Играће у 8,00 са Аном Јамбровић и Луком Пожегом, веома јаким микс тандемом Хрватске.

Резултати – тандеми – омладинци – финале: Матија Тутњевић и Лука Пожега  (Хрватска) - Милорад Војновић иДавид Лаиншчак (Србија) 2:0. Две бронзе:  Флоријан Вагнер и Јоханес Арнолд (Немачка),  Мартин Хансен и Андреас Нилсен (Данска).

 Омладинке – финале:  Тиа Шац и Тина Мржљак (Словенија) - Џенифер Козак и Фиона Штајнер (Аустрија)  2:0, две бронзе: Каталин Тот и Анет Тобиас (Мађарска), Ивана Јуричић и Ивбана Нералић (Хрватска).

 

 

 

kluz CMP-afis-670x300.jpg

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести