Ксениjа Милошевић солисткиња са Филхармониjом

Посебно вече у Београдскоj филхармониjи биће у петак 21. фебруара jер као солисткиња наступа филхармоничарка Ксениjа Милошевић, а деби има млада диригентска звезда Грегор Маjерхофер (Коларац, 20ч). Виолинисткиња изводи Христићеву „Симфониjску фантазиjу“, а на програму су jош дела Сибелиjуса, Шумана и Бериjа.

 k. milosevic, foto marko djokovic-min.JPG

фото: Марко Ђоковић

Ксениjа Милошевић jе чланица оркестра више од 20 година. Из познате музичке породице чиjе се кариjере везуjу за Београдску филхармониjу, виолину свира од своjе четврте године и активна jе на броjним музичким пољима. Уз подршку своjих колега изводи “Симфониjску фантазиjу” Стевана Христића, jедног од оснивача и првог шефа диригента Београдске филхармониjе коjи jе своjом свеукупном делатношћу дао огроман допринос развоjу српске музике у првоj половини XX века. 

 g.majerhofer, foto urban ruth-min.jpg

фото: Urban Ruth

Млади диригент Грегор Маjерхофер аутентична jе личност на светскоj музичкоj сцени. Оваj диригент, композитор и пиjаниста тренутно jе асистент диригента Берлинске филхармониjе, а студирао jе на Џулиjарду код чувеног Алана Гилберта, некадашњег шефа Њуjоршке филхармониjе. Његов композиторски опус посебно обележава посвећеност екологиjи, те се у Маjерхоферова дела убраjа и “Концерт за инсекте и оркестар”. 

 

Предводи Београдску филхармониjу први пут и то у извођењу разноврсног репертоара. Концерт отвара “Тужни валцер”, Jана Сибелиjуса, након Хрситићевог дела публика ће чути Шуманову Манфред увертиру, а “Интерпретациjа” Лучана Берио затвара програм из циклуса “#Брат Бетовен”.

 

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца. 

 

  

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)