Кристиjан Мандеал и Ана Тифу поново са Филхармониjом

Београдска филхармониjа наступа под палицом диригента Кристиjана Мандеала, у петак 19. маjа на Коларцу од 20 часова. Солисткиња Ана Тифу изводи Брамсов Концерт за виолину и оркестар, а на програму су такође дела Бартока и Енескуа.

 _MDJ224275.JPG

Филхармониjска сезона „На добром путу” стиже до Букуршета и спаjа две генерациjе изузетних румунских музичара, легендарног диригента Кристиjана Мандеала и виолинисткињу млађе генерациjе Ану Тифу. Она ће извести Брамсов Концерт за виолину за коjи jе некад важило да jе “неодсвирљив” и називао се “концертом против виолине”. Међутим, данас jе ова композициjа jедна од наjзначаjниjих и наjпознатиjих дела у свом жанру, а Ана Тифу jе изводи на Гвадањиниjевоj виолини из 1783. године. Виолинисткиња jе сарађивала са великим звездама као што су Максим Венгеров, Jуриj Башмет и Андреа Бочели, а са Београдском филхармониjом jе наступала два пута, пред београдском публиком као и на гостовању у Оману 2015. године.

 _MDJ193355.JPG

Под палицом диригента Мандеала, редовног госта филхармониjских сезона скоро четири децениjе, оркестар изводи Бартокове “Румунске народне игре”, међу наjпопуларниjим композиторовим делима у коме гудачки оркестар дочарава разноврсност и колорит народних инструмената попут цимбала, панове фруле и гаjди.

Програм у знаку Букурешта затвара Прва симфониjа Жоржа Енескуа, композитора, музичара и педагога коjи jе jедна од наjзначаjниjих фигура у историjи румунске музике. Улазнице су у продаjи на благаjни Београдске филхармониjе као и онлаjн. 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)