Кошарка: Обраћање председника КСС Даниловића медијима после СП у Кини

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић одржао је данас пред бројним новинарима конференцију за медије после Светског првенства у Кини, на којој је наша репрезентација освојила пето место.

 Screen Shot 2019-09-17 at 8.25.53 PM.png

Даниловић је демантовао написе појединих медија о сукобима унутар Савеза и репрезентације.

– Хвала вам што сте дошли у оволиком броју… Да разјаснимо једну ствар, многи од вас ме познајете још кад сам био председник Партизана, знате и мој начин рада и размишљања како би неки председник требало да се понаша како у клубу, а последње две године као легитимно изабрани председник КСС, а тако и у репрезентацији. Пошто сам начуо да је лакше доћи до Ким Џонг Уна него до мене, а начуо да сам наводно говорио неке погрдне речи Салету Ђорђевићу који је мој пријатељ 30 година и некадашњи саиграч, као и да сам хтео физички да се обрачунам са мојим најближим сарадником Томашевићем, морамо прво да разјаснимо те ствари које су за таблоидне новине, али и да они не би били ускраћени… Свако моје обраћање током било ког првенства било би нарушавање ауторитета селектора и с правом би се мислило да је то неки мој рад иза леђа селектору, а овом случају Ђорђевићу, сутра неком другом… Имам довољно искуства и довољно сам паметан да знам да се такве ствари не раде. Што би рекли моји из Херцеговине „Није будала сваки дан блеса“. Тако да господо, нажалост, морам да вас разочарам да нити сам имао нити смо имали било какав конфликт, нити сам мом дугогодишњем пријатељу, врхунском играчу, са којим сам освојио безброј медаља, било шта ружно рекао – објаснио је Даниловић.

О самом пласману на СП у Кини, односно петом месту, председник КСС је рекао:

– Наравно да смо погрешили, наравно да је неуспех. Не бих назвао ово дебаклом, али је неуспех. Негде смо успут погрешили, где, то није питање за председника Савеза, нити за КСС. Наша искључива улога ка свим репрезентативним селекцијама, од млађих до сениора и сениорки, јесте да им створимо најбоље могуће услове, да они могу да тренирају и најбоље тренере који су на располагању савезу да тренирају са тим девојчицама и дечацима тих месец или два дана… Ако мислите да ће неки измишљени наслови посвађати Дејана, мене и Ђорђевића, верујте ми да – ћорак. Ђорђевићу се у моје име захваљујем, у име КСС, у име нормалних људи, на свему што је урадио и дао српској кошарци и као играч и као тренер. И један резултат који је неуспех свих нас, то је пето место на Светском првенству, не би требало било коме да се објашњава да то не би требало да окрњи ни за промил његову тренерску стручност и као човека.

Даниловић је на питање да ли планира да поднесе оставку, јасно одговорио:

– Не!

Ко ће бити следећи селектор и када ће он бити изабран?

– О томе ћемо да размислимо у наредних месец-два, не треба ништа преко колена пресецати. Озбиљни смо људи, озбиљна организација… Савез је врло стабилан. Одлучићемо, па ћемо вам рећи.

Да ли сте разговарали са Ђорђевићем пре Светског првенства у Кини о евентуалном наставку сарадње?

– Разговарали смо као што разговарамо сваки дан о разним стварима, али то су неке ствари о којима се прича овде у Савезу и договор је био да после првенства седнемо, што би било нормално, да видимо шта ћемо даље, неовисно од резултата.

Да ли је постојала могућност да се са Ђорђевићем продужи сарадња барем до Олимпијских игара у Токију па да се заокружи циклус?

– На то вам је Ђорђевић одговорио…

Почела је лицитација о кандидатима за новог селектора, помињу се Игор Кокошков, Саша Обрадовић, да ли је са њима успостављен неки контакт?

– Било би врло неозбиљно и неодговорно од мене да два дана после првенства калкулишемо са разним именима. Нико од тренера које сте набројали није још контактиран, мислим да то не би било поштено и фер према Салету Ђорђевићу. Наравно да ће Савез контактирати одређене особе за које мислимо да би могле да воде репрезентацију.

На констатацију новинара да је било је навода и о сукобима међу играчима.

– Наравно да ћу и то демантујем! То је таква глупост, да није ми јасно… У ствари, данас је све могуће…

На констатацију новинара да је ово једно од најгорих лета за кошаркашке репрезентације у Србији, од млађих категорија до сениора, поготово када се узме у обзир да у водећим клубовима практично и нема српских играча, Даниловић је рекао:.

– Тај последњи део је питање за клубове. Први део је да нико од репрезентација није претплаћен на медаље. Последње две године су и девојчице и дечаци доносили медаље, ове нисмо успели то да урадимо. Пре ове две године када смо бележили успехе, исто није било резултата, тако да постоји период када смо мало сиромашнији са медаљама, постоји период када освајамо медаље. Понављам да нико није претплаћен на то. Разне ствари утичу на то, али репрезентација није клуб и те момке тренери које ми изаберемо не тренирају целе године. Апсолутно разумем проблематику клубова, јер сам водио клуб, тако да не сваљујем кривицу ни на кога, нити се правдам за било шта. Једноставно, то је тако, последње две године смо доносили медаље, ове године то није био случај. Надамо се да ћемо следеће опет да освајамо одличја, мада је циљ прављење играча за сениорску репрезентацију, то је приоритет, а ако се уз то освоји и медаља – свима добро! Не верујем да је циљ српској кошарци да у кадетима и јуниорима освајамо неке медаље, а да немамо ни једног играча или играчицу за сениорску репрезентацију.

Ко ће тачно бирати новог селектора?

– Ја ћу да пресечем! Ја сам председник… Када ће се то десити, понављам, не треба ништа да се сече преко колена, неће то бити рок од три месеца, нити од пет дана. Наравно да то занима нашу нацију, ми смо кошаркашка нација, сви смо одувек били тренери, увек ће бити тако, нећемо сигурно чекати последњи минут јер имамо прозоре у фебруару…

Постоји ли шанса да будемо домаћини квалификационог турнира за Олимпијске игре и да ли сте о томе разговарали са властима?

– Јесам, разговарао сам са председником државе да се кандидујемо да будемо организатори једне од квалификационих група. Имамо апсолутну финансијску и организациону подршку од стране државе и ја им се захваљујем на томе.

Какве су шансе да нам ФИБА додели организацију тог предолимпијског турнира, пошто смо већ били домаћини 2016. године?

– Видећемо… Не бих о шансама да причам, јер смо се већ једном опекли… – завршио је председник КСС Предраг Даниловић.

Tagovi

Komentari (0)