Кошарка: Српске кошаркашице отпутовале на Златибор на припреме за ЕП

Screen Shot 2019-05-15 at 1.06.43 PM.png

 

Женска кошаркашка репрезентација Србије окупила се данас у Београду и кренула пут Златибора, где започиње припреме за Европски шампионат чији ће домаћини овог лета бити Србија и Летонија (27. јун – 7. јул 2019).

– Никад више питања, никад више компликованијих ствари које нам се дешавају. Много тога морамо да урадимо у наредних месец и по дана да бисмо отклонили проблеме и спремне дочекале утакмицу са Белорусијом, којом у Зрењанину отварамо Европско првенство. Ја сам особа која не воли да прича шарене приче и лаже како је све супер. Волим да представим ствари онако какве јесу. Ово нису више девојке од пре три године. Оне јесу шампионке, али су једноставно остариле. Пре три године су озбиљно носиле игру својих тимова, а то више није случај. Имамо много девојака које због своје здравствене ситуације играју на сопствену одговорност. Две играчице су се недавно породиле на радост свих нас. То су све неке нормалне ствари, али оне компликују наш пут, јер су у питању девојке које тек треба да уведемо у тренажни процес. Имамо и ситуацију која веома радује. Морам да искористим Бајагину песму „Моји су другови бисери расути по целом свету“ да бих описала оно што ми као мала земља имамо широм планете. Знамо да је домаћа лига екстремно слаба и да не можемо да извучемо квалитет и играчице које одмах могу да ускоче у први тим и то је озбиљан проблем. Међутим, овом приликом желим да нагласим да постоји тридесетак играчица у Аустралији, Канади и Америци које пратим, а позивам и све друге да нам се јаве, јер ниједна неће бити запостављена и добиће шансу. То су девојке које једва чекају да играју за Србију, које би биле препоносне да обуку дрес наше земље, а има изузетно талентоване деце. Неке од њих су већ биле ту, неке ће тек доћи и волела бих да их буде што више. На крају, да резимирам, идемо корак по корак. С обзиром на силне проблеме, ништа се неће променити у нашим главама и нашем приступу и то ће нам бити додатна мотивација у свакодневном проналажењу решења. Бићемо стрпљиве, предане, радимо у нашој земљи и после Златибора ћемо моћи више да причамо о неким дометима, јер ће то бити ударни део наших припрема. Наши навијачи морају да буду свесни да ћемо одабрати 12 играчица – 12 лавица, спремних да у сваком тренутку дају све од себе за тим, за своју земљу и свој народ. У то немојте да сумњате – истакла је селекторка Србије Марина Маљковић.

На припремама ће радити 19 играчица: Миљана Бојовић, Ивана Брајковић, Дајана Бутулија, Ана Дабовић, Катарина Зец, Невена Јовановић, Сара Крњић, Николина Милић, Јелена Миловановић, Маја Миљковић, Соња Петровић, Јована Поповић, Ивана Раца, Александра Рачић, Александра Станаћев, Драгана Станковић, Александра Црвендакић, Саша Чађо и Маја Шкорић.

– Окупљање репрезентације је свима омиљени део године, после клупских сезона по Европи. Ја се лично радујем сусрету са саиграчицама и припремама нарочито, с обзиром да сам пропустила целу сезону. Очекују нас тешке припреме, али спремне смо на то, јер знамо шта нас чека овог лета. Битно је да будемо све здраве и да тако остане до краја. У јакој смо групи и морамо да будемо максимално спремне како бисмо се бориле за првих шест позиција које воде у квалификације за Олимпијске игре – истакла је Јелена Миловановић.

 

0MMM3568.jpg

Репрезентација Србије на Европском првенству такмичиће се у групи Д у Зрењанину, где ће у „Кристалној дворани“ за противнике имати селекције Белорусије, Русије и Белгије. Првопласирани тим из групе обезбедиће директан пласман у четвртфинале у „Штарк Арени“ у Београду, док ће другопласирана и трећепласирана екипа разигравати за пролазак међу осам најбољих са другом и трећом екипом из групе Ц у којој су тимови Турске, Словеније, Италије и Мађарске.

– Веома сам узбуђена што припреме почињу. Верујем да смо све мотивисане за рад и да током припрема створимо базу за резултат коме се надамо на Европском првенству. Најважније је да припреме прођу без повреда и да што здравије дочекамо шампионат – закључила је Соња Петровић.

 

0MMM3406.jpg

Европско првенство почиње 27. јуна, а шест првопласираних екипа обезбедиће пласман на квалификационе турнире за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Tagovi

Komentari (0)