Репрезентација Србије изгубила је у оквиру квалификација за Светски шампионат 2019, од Израела резултатом 83:74. И поред пораза у Тел Авиву, наш тим и даље има реалне изгледе да оствари пласман на Светски куп у Кини, али у последња три кола мора да сачува предност од једне победе више у односу на четвртопласирани Израел. Србија у понедељак у дворани „Александар Николић“ у Београду игра против Грчке, а у фебруару путује у Естонију и дочекуе Израел.

Утакмицу пуну резултатских преокрета, Израел је почео агресивном одбраном и у уводним минутима стекао предност од 7:2. Наш тим се брзо прилагодио игри противника, па је Србија почела да користи доминацију на центарској позицији и преко Радуљице, а затим и тројкама Милосављевића и Бирчевића, дошла до предности од шест поена, 20:14 у седмом минуту. Прву четвртину је, ипак, обележила серија Израелаца од 13:0, који су искористили излазак из игре наше стартне петорке, комбинованом одбраном и шутевима за три поена, преокренули резултат и у деветом минуту дошли до седам поена предности (27:20).

Другу четвртину обележила је много боља одбрана репрезентације Србије. Из добрих дефанзивних акција, тим Александра Ђорђевића стизао је и до лакших поена из контранапада, а када су Милосављевић и Симоновић у завршници полувремена погодили тројке, Србија стиже и до резултатског преокрета и одлази на велики одмор са предношћу 45:43.

Србија је почетком треће четвртине наставила да контролише игру и средином овог периода стигла до предности од шест поена (53:47). Међутим, после тајм-аута, Израелци поново праве серију 10:0 и тројком Пнинија у 27. минуту преокрећу на 57:53 у своју корист. Уследила је тројка Аврамовића, као и поени Симоновића, па Србија на крају трећег периода, ипак води (60:59).
Последњу четвртину обележила је шутерска серија Израелаца, који серијом тројки Пнинија долазе поново до предности од шест поена – 74:68 у 34. минуту. Наш тим је поново успео да се врати и поенима Радуљице са линије слободних бацања, два минута и 27 секунди пре краја, дође до изједначења (74:74). Уследили су „везани“ поени Зоосмана (тројка, па „2+1“) и серија изгубљених лопти српских кошаркаша, па је Израел серијом 9:0 завршио утакмицу и стигао до важне победе (83:74), која тим Одеда Каташа оставља у трци за пласман на Светски шампионат.

У екипи Израела истакао се искусни Гај Пнини са 18 поена, уз шут за три поена 5-7. У нашем тиму најефикаснији је био Драган Милосављевић са 17 поена, Симоновић је постигао 13, а Радуљица 12. Србија већим делом утакмице није успевала да се прилагоди на зонску и комбиновану одбрану домаћина. То је резултирало са чак 22 изгубљене лопте, што је вероватно било и кључно за коначни исход.

Израел – Србија 83:74 (29:24, 14:21. 16:15, 24:14)
ИЗРАЕЛ: Ди Бартоломео 7, Ариел, Блат 10, Доусон 9, Пнини 18, Тимор, Коен 14, Залмансон 7, Чубревич, Леви 2, Гинат, Зоосман 10
СРБИЈА: Симоновић 13, Јеловац 2, Милосављевић 17, Радуљица 12, Бирчевић 10, Лазић 3, Јовановић, Ђоковић, Аврамовић 6, Добрић, Гагић 4. Пено 7

Александар Ђорђевић, селектор Србије: „Израел је добра, квалитетно вођена екипа, са великим талентом на бековским позицијама и са три евролигашка играча који су им данас умногоме помогли да дођу до победе. Одиграли су искусно, а Пнини је поново био кључни играч. Ми нисмо добро одиграли завршницу, превише изгубљених лопти у последња три минута коштало нас је пораза. Немам замерки на залагање, али поред залагања морамо да имамо и неке друге ствари да би победили утакмицу. Чак 22 изгубљене лопте говоре о томе колико је ово била таешка утакмица за нас. Нисмо имали креацију, а у одлучујућим тренуцима смо платили данак неискуству неких играча. Љут сам што играчи нису схватили важност сваког поена и разлике са којом се меч добија или губи, иако смо на то указивали у последња три тајм-аута. Очекује нас утакмица са Грчком, у којој ћемо надам се бити јачи за Стефана Јовића и Василија Мицића. Нажалост, у тиму неће бити Владимир Лучић, који је због повреде рамена и терапије, морао да се врати у Немачку.“