Кошарка: Кадетска репрезентација спремна за старт Европског првенства у Новом Саду

 kadeti_2013.png

 

Мушка кадетска репрезентација Србије, играчи рођени 2002. године и млађи, спремна је за старт Европског првенства које ће се од 10. до 18. августа одржати у Новом Саду у организацији КСС са сарадницима из Кошаркашког савеза Војводине и Кошаркашког савеза Новог Сада, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, покрајинске Владе Војводине и града Новог Сада.

Изабраници селектора Владе Вукоичића припремали су се за шампионат скоро шест недеља. Током припремног периода боравили су на Златибору и у Крагујевцу, а завршне припреме обавили у Новом Саду где су остварили тријумф на веома јаком турниру у конкуренцији селекција Турске, Грчке и Русије.

– Иза нас је 39 дана тренинга и седам контролnих утакмица, са селекцијама које гаје различиту филозофију и начин игре, баш као што ће да буде и на шампионату у Новом Саду.  Урадили смо све што је било планирано и са том чињеницом можемо да будемо потпуно задовољни. Са друге стране на неке ствари нисмо могли да утичемо. Дејан Павловић је обновио повреду већ на старту припрема, док ће Саша Вујисић пропустити Европско првенство из административних разлога. До последњег дана смо чекали да стигну његови папири из Канаде, али се то на жалост није догодило – истиче Влада Вукоичић.

Селектор српских кадета истиче да је обавеза свих репрезентативних селекција да се боре за највиши пласман, нарочито кад играју на домаћем терену. Ипак, подсећа на чињеницу да је ово деби његових изабраника на међународној сцени:

 – Они су јако млади, немају сви ни 16 година и ово им је прво званично такмичење на репрезентативном нивоу. Све је ово велико искуство за њих и оно би требало да буде база и основа за оно што их чека у наредним годинама. Прија нам то што смо домаћини, даје нам више мотива, изазива додатну жељу да остваримо што бољи резултат, али не бих волео да момци то осете као неку врсту пресије и да их то можда на неки начин спута да покажу све што могу и знају. Далеко од тога да прве три утакмице нису важне, али нису елиминационе, тако да је то прилика да се у потпуности адаптирамо на услове домаћег терена.

Жеља српских репрезентативаца је највиши пласман, али исте планове има још доста селекција:

– Очекујемо изједначен шампионат. Фаворити су свакако селекције Шпаније, Турске, Литваније, Француске. Ту би свакако и нас уврстио. Али, буквално се нико не сме потценити.  Једна лоша утакмица, па чак и четвртина може да утиче на ове младе играче, да их спута на писхолошком плану. Доста смо причали о томе, радили на њиховом самопоуздању и зато верујем да ће издржaти притисак и пружити максимум. Убеђен сам да смо спремни да играмо тимску кошарку, да дамо све од себе, будемо најбољи кад то буде најпотребније и да испунимо зацртане циљеве – закључио је Влада Вукоичић, селектор мушке У16 репрезентације Србије.

Репрезентација Србије играће у групи “Б” са селекцијама Шпаније, Летоније и Холандије, а прву утакмицу одиграће у петак 10. августа од 20:30 часова против Шпаније.

Србију ће на Европском првенству у Новом Саду представљати следећих 12 играча: Лука Тарлаћ, Матија Светозаревић, Иван Павићевић, Марко Андрић, Лука Пауновић, Стефан Агоч, Михаило Мушикић, Лазар Стефановић, Никола Манојловић, Лазар Јоксимовић, Војин Ивковић, и Филип Шкобаљ.

У Стручном штабу селектора Владе Вукоичића налазе се помоћни тренери Ђорђе Аџић, Стефан Булатовић и Бранко Кнежевић, кондициони тренер Бранислав Голубовић, физиотерапеут Растко Танчић и тим менаџер Александар Змијањац.

Tagovi

Komentari (0)