Костолачки Рудар на Фестивалу  спорта у Костолцу

 

rudar 6.jpg

КОСТОЛАЦ, 7. децембар (Инфо центар).- Куглашки клуб Рудар из Костолца, чија мушка екипа игра у највишем рангу, Супер лиги Србије, а женска у Првој лиги Србије - Центар представио се на првом Фестивалу спорта у Хали спортова у Костолцу.

- Искористили смо прилику да великом броју посетилаца, а што нас је посебно обрадовало да је било међу њима много деце и младих, представимо наш клуб и куглашки спорт који је један од  најуспешнијих у Србији у породици неолимпијских спортова са четри светске титуле мушке репрезентације у последњих осам година – 2009, 2011, 2015. и 2107.  Србија се поноси и најбољим куглашем света Вилмошем Заварком, који је од 2009. стално “број 1” на светској ранг листи. Јуниори су четвороструки узастопни прваци света што ни једној земљи није пошло за руком – истакао је Зоран Станојевић “Шумар” алфа и омега костолачког клуба и потпредседник Куглашког савеза Србије.- Куглашки клуб Рудар ће 2018. прославити 60 година успешног рада, то је традиција на коју се ослањамо и у грађенку стратегије за будућност. Желимо да у сарадњи са локалном управом покренемо пројекат изградње куглане са четири или шест стаза  чиме бисмо још већи број младих укључили у наш спорт. Уз повезивање са школама, али и ширењем куглања и на Пожаревац, добили бисмо изузетну базу за стварање талената и квалитетнију селекцију куглаша и куглашица за наше екипе. Уверен сам да, корак по корак, можемо да успемо у овом замашном пројекту.

rudar 5.jpg

Станојевић указује на податак да су упрво млади куглаши доносили Рудару и највеће успехе у историји:

- У Цриквеници 1971. Ненад Влашковић, Мирко Топћ, Александар Милосављевић, Јован Радосављевић и Душан  Јованчић постали су екипни омладински прваци Југославије. На омладинском првенству Југославије у игри парова Драган Вучен и Драгољуб Сузић су 1982. године у Сомбору заузели треће место. У репрезентацији Југославије на Шампионату света 1995. у Румунији боје Југославије бранио је Бобан Максимовић. Појединачно Првенство Србије су освајали Ђуро Маљковић, Александар Ацовић, Драголсав Миљковић, Живорад Милутиновић, Марко Топић, Драган Вучен, Драгољуб Сузић, док су  Ацовић и Михајловић учествовалии на појединачном Првенству Југославије. У игри парова прва места су освајали Топић, Михајловић, Вучен, Д. Сузић, Јегер, Љ Сузић и Максимовић. На Првенствима Југославије учествовали су Михајловић, Топић И Љ. Сузић, а 1979. године су Топић и Михајловић играли и за сениорску репрезантацију Србије.

Станојевић истиче да су у успехе Рудара уткани ентузијазам и рад великог број чланова, аматерских радника:

- Куглашки савез Југославије наградио је највишим признањем “Златним чуњем” Ђуру Маљковића. Неколико играча “Рудара” били су најбољи у Општини Пожаревац као спортисти године. Клуб је 1971. године добио Награду “15. октобар” које је највеће општинско признање. Такође је два пута проглашен за најбољи спортски колектив Општине Пожаревац.

Станојевич је говорио и на ТВ Виминациум о куглашком спорту, успесима и плановима Рудара истакавши да је огроман проблем што  мушка екипа  игра на куглани ван Костолца, без подршке домаћих навијача:

- Сениори су у Супер лиги Србије, али смо домаћини у Крагујевцу јер је за овај, највиши,  ранг такмичења неопходна четворостазна куглана са плочама. Прати нас та зла коб да  немамо кров над главом. Раније смо играли као домаћини у Смедереву, Руми,  Дебељачи, Јагодини и Панчеву. Женска екипа се такмичи у  Првој лиги Србије – група Центар и наступа као домаћин у Костолцу. Али, већ од следеће сезоне и у овом рангу, као у савезном, мораће да се игра на најсавременијим кугланама на плочама, којих је све више у Србији. С обзиром на успехе и потенцијале, Костолац и „Рудар“ заслужују модерну куглану – закључио је Зоран Станојевић.

Tagovi

Komentari (0)