Кошарка: ЂОРЂЕВИЋ ВИШЕ НИJЕ СЕЛЕКТОР КОШАРКАША СРБИJЕ

Селектор кошаркашке репрезентациjе Србиjе Александар Ђорђевић саопштио jе данас да напушта клупу националног тима.

 20190909mmDjordje10.jpg

– Да, одлазим из репрезентациjе. Рекао сам играчима, мислим да jе ред и време. Ниjе било разговора о наставку или не за сада, на мени jе да се повучем, да ни не очекуjем разговор. Jа знам када човек или тренер направи први корак. Сада осећам обавезу да то урадим. Одлазим у тренутку када, нажалост, нисмо успели да остваримо циљ.

Да ли jе Ђорђевић такву одлуку донео пре СП?

– Jесам, али ниjе било у реду да се прича. Иде живот у другом правцу… Лето желим да посветим фамилиjи коjа jе доста пропустила због мог ангажмана. Све смо прошли заjедно, ниjе било лако. Све што смо прошли, повреде, систем, све то jе било jако захтевно. Опет, с друге стране велика захвалност људима из Кошаркашког савеза Србиjе, хвала председнику Даниловићу, бившем председнику Ђиласу и Бодироги коjи jе био у то време директор мушких селекциjа. Хвала свим сарадницима коjи су свих ових година били ту, направили смо jако добру средину, радну, искрену… Хвала свим играчима коjи су били овде, заjедно смо се дигли, заjедно су ме дигли. Много им дугуjем, неизмерно ћу да будем захвалан увек. Хвала свима…- рекао jе Ђорђевић.

Пре тога селектор кошаркаша jе прокоментарисао утакмицу са Чешком:

– Честитам Богдану на сjаjном турниру. Ово jе била феноменална утакмица, а он jе био лидер. Морамо да радимо на томе да имамо одбрану какву смо имали. Очигледно jе да нисмо сви дошли да играмо за победу, физичку, кост у кост, како проповедамо и учимо све. Можда jе то због времена коjе смо провели заjедно, можда уговорне обавезе коjе имаjу… Ипак, имали смо одличну утакмицу. После неких измена и пик-ен-попа Чеха имали смо проблеме. Прилагодили смо се у другом полувремену, одговорили смо одбраном и нашом филозофиjом. Чешка jе играла сjаjан турнир, требало би да буду поносни. Одлично су тренирани и видите њихов прогрес. Саторански чини остале бољима – то jе кључна улога и наjвећи циљ jедног сjаjног плеjмеjкера у кошарци. Контролисали смо скок, нису нам давали лаке кошеве. Скратили смо ротациjу и ниjе било изгубљених лопти, ниjе било грешака.

Резиме турнира…

– Солидан резултат, нисмо срећни jер смо знали да можемо бољи. Постоjе разлози зашто нисмо успели. Хтео бих да додам да jе организациjа изванредна. Људи су сjаjни, све jе било изузетно, храна, веома су били фини. Али, такмичење само по себи jе изузетно тешко за играче, веома захтевно и ми у свету бисмо морали да размишљамо. Ако играш четвртфинале, jедан тим иде аутобусом сат времена, а други се буди у пола шест, путуjе до три поподне, то нису исти услови. То jе предност за jедног. У полуфиналу су два тима коjа су изгубила имали дан мање одмора. То се нама десило у финалу Евробаскета 2017, имали смо дан мање да се одморимо. После 15 дана тешких мечева, трошења енергиjе, потребан ти jе одмор да бисте пружили наjбољу кошарку. То сви у федерациjама и ФИБА морамо да размотримо, да сви такмичари имаjу исте услове.

Како да се задржи фокус на последњоj утакмици?

– Проблем jе што мислите да ниjе важна, Ова jе била наjважниjа у нашим кариjерама. И следћа ће бити. Мораш да докажеш да играш 100 одсто, да ћеш оставити срце, да си такмичар. То jе моj карактер, успео сам да пробудим змаjа у играчима после тешког пораза од Аргентине. Нисам успео после пораза од Шпаниjе. То смо морали боље. У оваквом такмичењу нема жаљења за оним што се десило. Устанеш и кажеш: „Где jе медвед, морам да му сломим ногу“. Ми смо чврсти. Оваj момак овде (Богдановић) има карактер. Од када сам тренер, створили смо бункер, али смо изгубили. Изгубили смо од финалиста коjи заслужуjу да су у финалу. Честитам тренерима, моjим приjатељима, на сjаjном послу.

 

Tagovi

Komentari (0)