Кошарка: Србија поражена од Грузије

СРБИЈА – ГРУЗИЈА 90:94 (28:18, 20:23, 19:24, 23:29)

У другом мечу првог „прозора“ ФИБА квалификација за Европско првенство 2021, у лепом кошаркашком амбијенту пред око 6.000 гледалаца у београдској дворани „Александар Николић“, репрезентација Србије поражена је од Грузије – 90:94.

SERBIA-vs-GEORGIA_44-min.jpg
Силовито је наша репрезентација отворила меч и после тројке Јарамаза повела 7:0 за мање од два минута, а у 5. минуту је већ било 15:4. Расла је лагано предност Србије (24:10, 9. минут), а на прву паузу екипа селектора Игора Кокошкова отишла је са 28:18.
Пружила је Грузија отпор на старту друге четвртине, мини серијом 5:0 смањила на 23:28. Одржавали су наши момци у овом периоду игре предност од пет до девет поена, да би после тројке Аврамовића поново имали двоцифрен вишак – 41:30, 17. минут. Успела је Грузија поново да се врати у меч захваљујући расположеном МекФадену и смањи на 41:45 у 20. минуту, али се после тројке Ребића отишло на велики одмор при резултату 48:41.

SERBIA-vs-GEORGIA_22-min.jpg


Трећа деоница почела је у истом ритму, са прилично брзом игром. Погодио је тројку Тодоровић, узвратио МекФаден, да би Грузијци у 25. минуту пришли на 50:53. Спремила је Србија одговор после тајм-аута Кокошкова, погодио је Аврамовић, па закуцао Симоновић, али се противник није дао и поново смањио минус на само поен два минута касније – 60:59. Водила се у завршници овог периода велика борба, играло се кош за кош, да би наш национални тим на последњи одмор отишао са само два поена предности – 67:65.
Ушли су „орлови“ у последњу четвртину закуцавањем Кравића. Ипак, прву пут на мечу је Грузија изједначила преко Шермадинија (69:69, 32. минут), а онда и повела у 37. минуту 72:71. После два реализована слободна бацања МекФадена било је 74:72, али су Кравић и Симоновић са линије пенала, па сјајни Аврамовић са две тројке, вратили ствари на место за 81:76 у 36. минуту. Међутим, МекФаден је изједначио тројком, а Јарамаз узвратио истом мером, да би Аврамовић закуцао за 86:81. Поново је неизвесност тројком вратио Санадзе (84:86), а Аврамовић са линије пенала донео 88:84 два минута пре краја. Погодила је Грузија за три, па за два и повела 89:88 минут пре краја. Узвратио је уз фаул Радуљица, али није реализовао слободно бацање (90:89), да би МекФаден још једном погодио тројку 26 секунди пре краја и деонео Грузији 92:90. Имао је наш тим напад за победу или продужетак, промашио је Загорац, Јарамаз је фаулирао МекФадена који је два пута био суигуран за 94:90. Покушао је за три Величковић, али није погодио, па је Грузија направила изненађење у Београду.
Комплетну статистику можете видети овде
http://www.fiba.basketball/eurobasket/2021/qualifiers/game/2302/Serbia-Georgia#|tab=boxscore

Алекса Аврамовић, кошаркаш Србије
-Припремали смо ову утакмицу као и Финску, да одиграмо са енергијом у одбрани, са добрим нападом. Нисмо имали енергију која нас је погурала у Финској, Грузија је одиграла веома добро… Знали смо да имају једног од најбољи шутера шпанске лиге МекФадена и једног од најбољих играча шпанске лиге Шермадинија. Направили смо много грешака у одбрани…

Игор Кокошков, селектор Србије
-Као прво, захвалио бих навијачима што су дошли да подрже ову екипу, репрезентацију Србије. Дали смо све од себе да их учинимо поносним, а некад у кошарци ствари не иду како сте мислили. Такође желим да честитам грузијском тиму, можете да осетите у екипи да имају континуитет, истог тренера пет година, имају систем на који су навикнути. Отворили смо веома добро, била је ту енергија… Нико није дошао само да дође, хтели смо да победимо, био је ту труд, енергија… Заиста верујем да играчи играју утакмице, а тренери губе. Када изгубите онда се увек запитате шта је довело до тога. Много грешака, покушали смо да уведемо много нових ствари, како ћемо да трчимо у контрама, нова терминилогија, они долазе из различитих система… У овој утакмици се зато видело да овај грузијски тим боље познаје себе од нас. Играли су боље и треба да им честитамо. Ништа не почиње и не завршава се. Бринемо о националном тиму, стало нам је, боли када изгубимо код куће, није сјајан осећај, али треба гледати ширу слику. Видели смо неке младе играче које смо хтели да видимо, искуснији су били ту да поведу… Хоћу да захвалим играчима који су нашли време да дођу и да играју.

# Пре почетка утакмице, председник КСС Предраг Даниловић уручио је урамљен дерес капитену Мирославу Радуљици за 100 наступа у дресу Србије. Радуљица је јубиларни меч одиграо на Светском првенству у Кини против Анголе.
# На полувремену меча, генерални секретар КСС Златко Болић уручио је реномираном кошаркашком судији Милији Војиновићу, који је престао са активним суђењем, пригодан поклон у знак захвалности за допринос кошарци.
# Уз репрезентацију су против Грузије били председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар Златко Болић, потпредседник за женску кошарку Ана Јоковић, потпредседник за мушку кошарку Игор Ракочевић и потпредседник за такмичења Душан Пројовић, као и трофејни тренер Душан Ивковић.

Tagovi

Komentari (0)