Кошарка: Србија победила САД на СП у Кини

СРБИЈА – САД 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21)

Репрезентација Србије пружила је одличну партију и победила САД у борби за пласман од 5. до 8. места у Донгуану, на Светском првенству у Кини – 94:89. Наш национални тим последњи меч на Мундобаскету, и то за пето место, игра у суботу 14. септембра од 14.00 часова у Пекингу против победника дуела Пољска – Чешка.

 

Screen Shot 2019-09-12 at 4.21.56 PM.png 

Србија је сјајно отворила утакмицу и после почетког вођства Американаца од 2:0, серијом 11:0 (две тројке Богдановића) натерала Грега Поповића да затражи тајм-аут. Међутим, није му то помогло, па је Богдан још једном погодио тројку, а онда и Лучић чак шест слободних бацања пошто је два пута фаулиран на шуту за три поена, за великих 20:5 у 6. минуту. Играла је Србија у овом периоду одлично. Промашивали су Американци, пету тројку за наш тим погодио је Мицић, онда и шесту Јовић, па је предност порасла на невероватних 26:5 два минута касније. Пост САД прекинуо је Мичел, али је Мицић поново погодио тројку, а у финишу прве четвртине и Бјелица, па је после десет минута игре било 32:7!

Друга деоница кренула притиском Американаца који су брзо смањили на „минус 20“ – 14:34. Подигао се ривал, искористио неколико грешака изабраника селектора Ђорђевића, па је после серије Американаца 12:2 у 17. минуту било 36:26. Погађали су до полувремена Американци тројке, наш тим није више служио шут, па је после 20 минута Србија водила са само четири поена разлике – 44:40.

Играло се на почетку треће деонице кош за кош, погађало је Милутинов, Јокић, Богдановић, али су одговарали Мичел и остали. Наш тим је одржавао од четири до шест поена предност све до 25. минута, када је сјајни Богдановић поново погодио тројку за 61:51. Међутим, ривал је погодио двојку и две тројке у серији 8:0 и пришао на 59:61. На последњу паузу отишло се при резултату 71:68 за наш тим.

Добро је Србија стартовала у четвртој четвртини серијом 7:0 и после тројке Лучића повела 78:68 у 33. минуту, а после тројке, па рампе Бјелице и закуцавања Мицића два минута касније и 85:72. Уследила је мини серија Американца 5:0, па је четири минута до краја било 85:77. После полагања Богдановића два минута пре краја било је „плус десет“ за Србију – 91:81. Барнс је запретио тројком, а онда и Вокер, па се у последњи минут ушло при резултату 91:87. Фаулиран је Богдан, једном је био прецизан за 92:87 на 42 секунде пре сирене, да би Херис на другој страни такође једном погодио – 92:88. Фаулиран је Јокић на 20 секунди пре краја, био је прецизан оба пута – 94:88. Мичел је промашио тројку, Јовић фаулирао Тарнера, који је смањио на коначних 94:89.

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/sr/basketballworldcup/2019/game/1209/Serbia-USA#tab=boxscore

 

Василије Мицић

– Хоћу да честитам противнику на доброј утакмици, честитам саиграчима и стручном штабу на важној победи. Почели смо веома добро, били смо мотивисани, знали смо да се вратимо поносни после тешког пораза. Срећан сам што смо одговорили добро и заслужили ову победу. Пре шампионата многи су мислили да заслужујемо финале са САД. Квалитетом дефинитивно то заслужујемо, али, на несрећу, нисмо играли добро против Аргентине. Они сада нису били мотивисани, имали су тежак пораз, имали су и велика очекивања… То је нормално у послу, некада победиш, некада изгубиш. Нису били сада спремни да играју као што смо ми…

 

Александар Ђорђевић

– Добра реакција, поносна. Спавали смо у истом кревету и то нам је помогло много. Начин организације овог такмичења нам неће помоћи, али ту не можемо ништа да урадимо. Момци су изашли са жељом да се такмиче, да покажу да смо добар тим и поред тешког пораза. То сам им и рекао, да покажемо да смо заједно, то заједништво је водило историјски нашу земљу до подијума, то учимо и проповедамо сваког дана. Јесмо тим, група која дуго ради заједно, знамо шта нам је чинити на оваквим мечевима. Некада иде у једном, некад у другом смеру. Треба инсистирати на заједништву, у поразима и победама. Трудио сам се да их мотивишем, иако верујте да је можда остало врло мало да покажемо срећу после овакве утакмице. Отворили смо добро меч, нису били спремни, имали су тежак пораз који им је био у главама. Али, САД је поносна земља такође, они су реаговали у другој четвртини, али смо на крају пронашли и унутрашњу игру на коју нису имали одговор. Поносан сам и на одбрану… Ово је добра победа. Показали смо себи шта можемо, али морамо да испоштујемо такмичење до краја.

Новинари су од селектора затражили коментар поводом изјаве пре Светског првенства, када је на питање шта ако се сретнемо са Американцима рекао „Нек им је Бог у помоћи“.

– Био сам гост на националној телевизији. Ако извадите иронију из мог оружја као тренера, немам много тога још… Напротив, ја сам само хтео да охрабрим момке, да буду самоуверени и сигурни. На томе радим много, да им будем у главама. То је била порука да смо спремни. Не верујем да сам било кога увредио. Сваки такмичар је слободан да мисли своје. Можда сам то и показао. Грег Поповић је имао сјајан коментар на то и ценим то. Гледали смо се, требало је да играмо негде другде. Морамо да прихватимо то што је, да подигнемо екипу, сјајне момке. Много лоших ствари се десило до Кине… Свима нам је јако тешко и жао. Увек када се окренеш, у каријери ћеш се сетити Кине и Светског првенства и пропуштене шансе. Није лако момцима све време, мораш да их гураш, да их подржиш и покажеш колико верујеш у њих.

Богдан Богдановић је одиграо сјајан турнир…

– Он расте невероватрном брзином. Пар година је у НБА, постао је много бољи. Он воли кошарку онакву каква је, није му средство да би добио нешпто, само воли кошарку. Обично на оваквим турнирима најбољи стрелци шампионата не освајају одличје. Мораш да имаш више играча, некада је мање више… Али, Богдану не могу ништа да замерим. Он игра са поносом и лидер је…

Фото: FIBA i MS Press

Tagovi

Komentari (0)