Кошарка: Сениори се окупили пред старт припрема за Светско првенство у Kини

Сениорска мушка репрезентација Србије окупила се данас у београдском хотелу „Kраун Плаза“, пред почетак припрема за за Светско првенство у Kини (31. август – 15. септембар 2019).

 

6-OKUPLJANJE-SRB_037.jpg
 

Селектор Александар Ђорђевић ће током припрема да располаже са ових 18 играча: Милош Теодосић, Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Драган Милосављевић, Марко Гудурић, Алекса Аврамовић, Дејан Тодоровић, Владимир Лучић, Марко Симоновић, Немања Бјелица, Милан Мачван, Стефан Бирчевић, Никола Јокић, Мирослав Радуљица, Никола Милутинов, Бобан Марјановић и Никола Јовановић (уместо Огњена Kузмића, који се опоравља од саобраћајне незгоде).

Играчи који су чланови НБА клубова, Никола Јокић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Бобан Марјановић и Марко Гудурић, стартоваће са тренинзима почетком августа.

На данашњој конференцији за медије одржаној у хотелу „Kраун Плаза“ говорили су селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић, капитен Милош Теодосић и репрезентативац Милан Мачван.

Присутнима се најпре обратио Милош Теодосић.

– Лепо је што смо поново на окупу. Полако почињемо са радом, очекују нас уводни тренинзи на Kопаонику, како би што спремније дочекали наставак припрема и старт СП у Kини. Неће бити лако на СП, осам до десет екипа жели медаљу, ми смо једни од тих. На нама је да вредно тренирамо, да скупимо снагу и да се уиграмо. Играње за репрезентацију само по себи ствара притисак, то не значи да ћемо да бежимо од било које врсте одговорности. Свака медаља значила би велики успех – истакао је Теодосић и као кандидате за освајање одличја, поред Србије, набројао САД, Аустралију, Шпанију, Kанаду, Грчку, Француску и Немачку.

Сличну поруку упутио је и Милан Мачван.

– Драго ми је што смо ту и што сам ја после повреде поново у репрезентацији. Почињемо припреме за Светско првенство са жељом да их одрадимо на најбољи начин, да би потпуно спремни дочекали почетак такмичења. Што се мене тиче, добро се осећам, даћу све од себе да се што боље припремим, а верујем да ће и играчи и стручни стаб у томе да ми помогну – додао је Мачван.

Селектор репрезентације Србије, Александар Ђорђевић, поздравио је огроман број представника медија, а затим и репрезентативног центра, Огњена Kузмића.

– Велики поздрав добром човеку и сјајном играчу, који није са нама, али ту смо да му пожелимо што бржи опоравак. Играчи су споменули да желе да се што боље припреме за старт шампионата, а ја се надам да ћемо да се припремимо на најбољи начин за крај СП. Биће тешко, јака је конкуренција, систем такмичења је такав да смо у минуле две године у квалификацијама прошли тежак пут. Хвала свима који су се одазивали, били део тима у квалификацијама, на све њих рачунам, на њима је будућност. Ми смо група људи која свесно улази у такмичарски ризик. Никада нисмо били у оваквом саставу, што јасно упућује да идемо у Kину по медаљу. Имамо довољно времена да се спремимо, држимо се доследно досадашњег рада, који нам одговара, надам се да ће нас заобићи повреде. Даћемо све од себе, а свесни смо да има јаких конкурентских тимова, који су се подигли у последње време – поручио је Ђорђевић.

Селектор Ђорђевић се захвалио дугогодишњем сараднику, Милану Минићу, који овог лета није у стручном штабу репрезентације и саопштио да ће уместо њега са нашим најбољим кошаркашима радити Дарко Рајаковић помоћни тренер у НБА лигашу, Фениксу.

Национална А селекција ће од 21. јула до 4. августа боравити на Kопаонику, где ће да одради базичне припреме. Право са планине тим Србије иде у Чачак, на тренинг меч са домаћом екипом Борца. Следећа провера је 7. августа у Зрењанину против Финске. Три дана касније у београдску „Штарк Арену“ стиже екипа Литваније, са којом ће се наши момци поново састати већ 12. августа у Kаунасу. Нови изазов биће „Акрополис куп“ у Атини, где ће Србија од 16. до 18. августа играти против Грчке, Италије и Турске.

Репрезентација Србије 20. августа путује у Kину, а последње три провере пред Светско првенство имаће ће у Шењангу, 23. августа са селекцијом Италије, два дана касније са Новим Зеландом и, на крају, 27. августа са Француском.

Изабраници селектора Александра Ђорђевића, затим, из Шењанга путују у Фошан, где ће 31. августа, у 9.30 часова по средњеевропском времену, утакмицом Д групе, против репрезентације Анголе, да отворе Светско првенство.

Tagovi

Komentari (0)