Кошарка: Партизан НИС трећи пут заредом освојио „Жућкову левицу“!

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС – ПАРТИЗАН НИС (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7)

Партизан НИС је трећи пут заредом освојио Триглав осигурање Куп Радивој Кораћ! Црно-бели су у великом финалу, у препуној нишкој дворани „Чаир“, у изузетно неизвесном мечу савладали Црвену звезду МТС после продужетка – 85:84.
Утакмица је почела доста нервозно на обе стране, са неколико промашаја, а резултат је после четири минута био 4:5. Кад је расположени Јарамаз погодио за два у 7. минуту, црно-бели су имали 11:6, док тим са Малог Калемегдана никако није служио шут са дистанце. Играло се врло тврдо, са доста личних грешака, али је Партизан био сигурнији у нападу па је на прву паузу отишао са 19:13.

DSC_0002_copy_1600x1067-min.jpg

Жестоко је настављена и друга деоница, а после поена Јанковића било је „плус осам“ за црно-беле – 23:15. Одговорио је са седам везаних поена Браун (22:25), а Бирчевић и Штимац су због сукоба после мртве лопте зарадили по техничку грешку. Наставио је сјајну серију Браун, па је смањио на 26:27 у 17. минуту, да би Јарамаз тројком поново подигао на 32:27. Резултат је на полувремену гласио 34:31 за Партизан.

Друго полувреме отворио је Јанковић поенима за екипу тренера Тринкијерија. Звезда је била више од два минута без поена, а пост је прекинуо Гист са „2+1“ (34:37). Тешко су обе екипе долазиле до поена, а када је Пејџ погодио тројку у 26. минуту поново је било „плус седам“ за црно-беле (45:38). Вратио је Давидовац два минута касније тројком равнотежу (43:45), а Пантер са линије пенала изједначио (46:46) у 29. минуту. Погодио је Загорац за три два пута за редом пре последње паузе, а Џенкинс узвратио, па је после треће деонице било 52:49 за црно-беле.

Поново је на старту последње четвртине Пејџ погодио невероватну тројку за шест поена предности (57:51), али је тим тренера Шакоте серијом 7:0 у 34. минуту први пут, после почетних 2:0, повео– 58:57. Погодио је Браун тројку, па Берон за два (63:59, 35. минут), али је Волден одмах узвратио за три. Донео је Давидовац са линије слободних бацања Звезди три поена предности (66:63) три минута пре краја. Ређале су се тројке Пејџа, Берона, а на 1:48 пре краја Гист је закуцао „промашај“ Давидовца за 71:66 за црвено-беле. Погодио је Бирчевић после повреде Волдена један пенал, а Браун невероватан кош за 73:67 минут до краја. Уследила је тројка Јарамаза (70:73), а коју је узвратио сјајни Давидовац за огромних 76:70 за Звезду 30 секунди пре краја. Фаулиран је Пејџ пре него што је положио лопту у кош, па је добио „2+1“, смањио минус Партизана на три поена и поново донео велику неизвесност 17,5 секунди пре краја. Волден је одмах фаулирао Давидовца који је погодио оба пута за 78:73. Поново је Пејџ убацио тројку и смањио на „минус два“ 8,6 секунди пре краја. Направио је пре него што је Звезда извела лопту Пантер фаул у нападу, па су сада црно-бели имали напад за продужетак или победу. Гист је фаулирао Пејџа на 1,6 секунди пре краја, он је погодио оба слободна бацања и изједначио – 78:78. Покушао је Пантер са своје половине, али је меч ушао у продужетак.

Додатних пет минута почело је промашајима, до закуцавања Гиста, да би Јарамаз поново изједначио пошто је фаулиран, а онда и донео предност Партизану 2:30 пре краја – 82:80. Поново је промашио Гист, а сјајни Јарамаз убацио тројку за огромних 85:80 два минута пре краја. Погодио је Штимац два пенала (82:85), Загорац промашио тројку, па Давидовац такође два бацања и довео свој тим на минимални заостатак. Нису црно-бели реализовали још један напад, али је Браун промашио за два. Берон је промашио тројку, а Штимац направио пету личну грешку 14,6 секунди пре краја. Мозли је промашио оба слободна бацања, па је Звезди остао напад за победу. Поново је промашио Браун, овог пута полагање, Трифуновић је фаулиран 1,3 секунде пре краја. Млади првотимац Партизана је промашио прво бацање, други пут је то учинио намерно да истекне време и почело је велико славље црно-белих.

Комплетну статистику са меча можете видети овде
https://www.fibalivestats.com/u/KSS/1532361/bs.html

# Великом финалу Триглав осигурање Купа Радивој Кораћ присуствовали су председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар Златко Болић, потпредседници Ана Јоковић, Игор Ракочевић и Душан Пројовић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, бивши асови Горан Грбовић и Александар Павловић, као и бројни угледни гости.

# Пре почетка финала, химну „Боже правде“ извео је Војни оркестар копнене војске Србије, док је Даница Црногорчевић отпевала песму „Сини јарко сунце са Косова“.

Свечана додела медаља и трофеја

На почетку свечане доделе медаља, председник РКСИС Урош Парлић уручио је уметнички рад генералном секретару КСС Златку Болићу. КСС је доделио граду Нишу и РКСИС плакете за одличну организацију, коју је Парлићу предао Болић, баш као и плакету генералном секретару РКСИС Александру Јоцићу.

Најбољи стрелац финалне утакмице са 21 поеном био је кошаркаш Партизана Маркус Пејџ, а награду му је доделио потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић, док је од Ђорђа Кораћа добио уметничку слику.

За МВП играча финала Купа изабран је првотимац Партизана Огњен Јарамаз (22 индексна поена), коме је признање доделио такође Ракочевић. Јарамаз је добио и награду од директора компаније „СК Ризорт“ Горана Караџића.

Сребрне медаље кошаркашима Црвене звезде МТС доделили су председник РКСИС Урош Парлић и генерални секретар КСС Злато Болић.

Златне медаље црно-белима доделили су директор Триглав осигурања Драган Марковић и потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић.

Мањи пехар у трајно власништво, капитену Партизана Новици Величковићу уручио је директор Триглав осигурања Драган Марковић.

Велики прелазни пехар Величковићу је уручио председник КСС Предраг Даниловић.

Андреа Тринкијери, тренер Партизана НИС
-Могу без грешке да кажем да обожавам Ниш. Два путовања у Ниш, два купа, два пута врат на жару, незабораван. Зашто смо добили овај трофеј? Јер моја екипа није желела да изгуби, то је најјача ствар коју су вечерас имали. Нису желели да се предају. Видео сам много преокрета у мојој каријери, али ово: минус шест на 17 секунди пре краја – то је била велика прича. Честитам свим играчима на три јако напорна дана. Прошле године смо имали срећу да играмо четвртак, субота недеља, а другачије је ипак кад је петак субота и недеља, без два играча. Било је јако напорно. У последњих 15 минута смо имали мало енергије, а велико срце и враћамо се кући да се мало одморимо са још једним трофејом. Играо сам купове у Италији, Русији, Немачкој, али добити куп у Србији је за мене лично велика ствар.

Драган Шакота, тренер Црвене звезде МТС
-Мислим да је утакмица била узбудљива за гледање. Добра, квалитетна, била је доста промена, честитамо, могло је бити другачије. Као што смо јуче ми имали среће, тако су они сада, па је тако, нажалост, утисак је да смо сами изгубили. Нисмо сачували предност која је била поприлично велика на крају и поред договора да се прави фаул. Чудне одлуке за фаул у нападу у завршници, тако да су то неке ствари које би требало још једном погледати па проверити. Сви остали подаци скоро исти, осим што смо били бољи у скоку. Направили смо 22 грешке и то је сигурно одлучило победника.

Фото: КСС – Владан Дамњановић

Tagovi

Komentari (0)