Корноголдова Серенада из 1947.

Нови концерти у Филхармониjи - важно jе звати се Волфганг

 

Шеф-диригент Габриjел Фелц поново jе пред Београдском филхармониjом са коjом припрема ексклузивни репертоар коjи ће извести три вечери заредом, од 8 – 10. априла (Сала БГФ, 19 ч). Публику очекуjе српска премиjера Корнголдове Серенаде за гудаче, а оркестар изводи и Моцартову симфониjу бр. 39.

neobicna proba u BGF.jpgФото: Марко Ђоковић

На три концертне вечери, Београдска филхармониjа представља необичну везу између два композитора коjи су стварали у различитим вековима - Волфганга Амадеуса Моцарта и Ериха Волфганга Корнгонлода. Поред тога што деле име и аустриjско порекло, сматрани су вундеркиндима. Моцарт jе прву композициjу написао са пет, а Корнголд са девет година. Међутим, његов стваралачки пут био jе пун обрта, попут одласка у Америку где постаjе оскаровац и jедан од наjуспешниjих ствараоца филмске музике златног Холивуда.

„Фасцинира ме оваj гениjални и неправедно запостављени композитор. На почетку jе писао захтевна и комплексна дела, у Америци постаjе славан али по филмскоj музици, а након рата се враћа у Европу да би се вратио кариjери концертног композитора. Међутим, више ништа ниjе било исто, изменили су се стилови и утицаjи, а он jе остао у времену од раниjе и људи га више нису разумели. То jе трагична судбина за jедног композитора, зато сам срећан што изводимо његову Серенаду за гудаче из 1947. године, веома тешко дело коjе се не свира често. Чак jе и премиjера у оно време била неспешна jер музичари нису били спремни, на срећу - код нас jе ситуациjа сасвим обрнута и jедва чекам премиjеру“, рекао jе шеф-диригент Габриjел Фелц. 

Већ саме припреме за извођење овог дела текле су неоубичаjено. На jедноj од проба, организована jе проjекциjа Корнголдове опере Мртви град, како би Фелц и филхармоничари анализирали опус овог композитора. Програм концерата затвара Моцартова симфониjа из позног периода, а необично jе да jе у времену када jе настала, сматрана веома тешком како за слушаоце, тако и за извођаче.

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)