Концерт Јадранке Јовановић са Драганом Молес, под називом „Љубав на дар“.

Народно позориште у Нишу за 14. фебруар организује посебан догађај, концерт Јадранке Јовановић са Драганом Молес, као гошћом, под називом „Љубав на дар“.

 Jadranka Jovanovic, portret, foto     V.Mikaca 2.JPG

Примадону Јадранку Јовановић, пратиће пијанисткиња Нада Матијевић, а као гости наступиће Драгана Молес – сопран и пијаниста Бојан Младеновић, као и глумац Милош Ђуровић.

Концерт почиње у 20 сати, а цена улазинаца је 500 динара.

Јадранка Јовановић већ годинама важи за синоним вокалне уметности у Србији. Респектабилан углед у светским уметничим круговима остварила је пре свега  наступимана преко 120 светскихоперских иконцертних позорница,одПекингадо Мексико Ситија, иод Палм Бичадо Сибира,међу којима се издвајају:Миланска „Скала”,„ТеатарЛицео”уБарселони, ТеатарМасимо”у Палерму, Моцартеум”уСалцбургу,„ТеатарМунисипал”у Рио де Жанеиру,„Бунка Каикан”у Токију,„Сан Карло”у Лисабону,„Театар Комунале”у Фиренци,Театар Ређоу Парми, Опера у Ници,ФестивалЖоржЕнеску”у Букурешту,„Глен Гулд”дворана у Торонту, „ТеатарБелини”у Катанији, Росинијев Фестивалу Пезару,атински Иродион,„Кенеди Центар”у Вашингтону,„Карнеги Хол”уЊујорку... Остаће упамћена и каопрва Кармен на БлискомИстокуу Арапским Емиратима. У својој досадашњој, тридесет и осам година дугој каријери, остварила је преко 2160наступа у операма и на концертним подијумима.

Сарађивала је са највећим светским уметницима: Клаудијом Абадом, Рикардом Мутијем, Рикардом Шаијем, Пласидом Домингом,Мирелом Френи, Петером Дворским, Хозеом Карерасом.

     Отпевала је преко70 улогаиз опера и вокално-инструменталних дела, од којих су најупечатљивије:Абигаила, Пепељуга,Сантуца, Еболи,Кармен, Амнерис,Ђована Сејмур, Принцеза де Бујон, Адалђиза, Изабела, Прециозила, Грофица Марица, Силва, Компонист,Вердијев „Реквијем”

Рођена је у Београду, где је на Факултету музичке уметности стекла две универзитетске дипломе:на теоретском одсеку,и на одсеку за соло певање. На одсеку за соло певање је и магистрирала.

Занимљиво је да је већ на почетку њене интернационалне каријере критичар листа „МесађероВенето”из Трста написао „да јој ништа не недостаје да би била права примадона”.

Јадранка Јовановић је у музички живот своје земље увела читав низ иновација, тематски осмишљењих концерата, почев од првог, под називом „Век и по српске солопесме”, затим „Вече Вердијевих Дива”, „Вече француске музике”, „Verdi –Sekspir,Вече Росинија”,Светски музички бисери”,„Цигански романсеро, прво представљање шпанске зарзуеле у Србији, „Пушкинијана”.

На просторе бивше Југославије прва јеизвела велики број музичких раритета, непознатих дела.

До сада је реализовала 10 целовечерњих солистичких концерата у сали Коларчеве задужбине, као и 5солистичких концерата у београдском „Сава Центру”, и више од180 солистичких концерата широм земље и света,  кроз које је показала и свој велики истраживачко-музиколошки рад.

  1. године објављена је књига „Recondita armonia“ уваженог италијанског музичког критичара Бруна Баудисонапосвећена оперским уметницима који су оставили неизбрисив траг у италијанским оперским кућама у последње три деценије. Значајно место у овој књизи припало је Јадранки Јовановић.

Поред „Сјајно избрушеног гласа, са фразама које су интерпретиране збуњујућом лакоћом пласиране са првокласним талентом” (Нице Матин-Француска) критичари широм света увек су  истицали и њену „Бриљантну сценску појаву” (Циришки „Линз Цајтунг”).

Остаће запамћено да је током своје дуге интернациналне каријере била и остала своја, права и доминантна примадона, увек са сталном адресу у Београду поносна на своје порекло. 

Tagovi

Komentari (0)