Концерт за празнични викенд

 trio kontrasti.jpg

 

СЕБАСТИЈАН КАСПАР – ВИОЛИНА

Себастијан Каспар као петогодишњак почиње са првим часовима виолине, а од 1999. похађа студије за младе таленте на академији у Вицбургу. Касније уписује музичку академију „Ханс Ајзлер“ у Берлину у класи проф. Улфа Валина, где завршава основне и мастер студије са најбољим оценама.Своје даље усавршавање наставља студијама камерне музике, као и учествовањем на многим мајсторским курсевима.Себастијан је лауреат многобројних немачких и интернационалних такмичења. Искуство у оркестру је скупљао годинама као члан неколико оркестара: Немачка гудачка филхармонија, Немачки оркестар младих и Берлинска филхармонија.Као камерни музичар остварио се у ансамблима: Берлинска камерата, Беролина Ансамбл,Gaglianoквартет, Wildstringsдуо са којим је дугодишњи стипендиста институције Јехуди Мењухин.Од 2012. године је доцент за виолину на мајсторском курсу за камерну музику у Алтоминстеру. Себастијан је такође један од оснивача „Stegreif“ оркестра, који повезује елементе класичних симфонија са џезом, импровизацијом и кореографијом.

 

 

ЈЕЛЕНА СТОЈКОВИЋ – КЛАВИР

Јелена Стојковић је рођена у Призрену где завршава основну и средњу музичку школу, а затим у Београду завршава Факултет музичке уметности на којем је на одсеку за клавир дипломирала у класи проф. Невене Поповић. У Минхену наставља своје школовање на Музичкој академији, где успешно завршава постдипломске студије.У класи реномиране пијанисткиње Евгеније Рубинове завршава мастер студије и тиме употпуњује своје школовање као концертни пијаниста на Универзитету у Аугсбургу.Протеклих година имала је низ успешних концерата, као солиста и камерни музичар са дуом Каспар/Стојковић, квартетомQuattro per Dueкао и са Баварском филхармонијом чији је члан. Учесник је многобројних хуманитарних концерата и престижних музичких фестивала као што су: Дани немачке културе у опери у Каиру,  Дани европске културе у Пасау, Фестивал перкусија у Паризу, Фестивал камерне музике у Анкари и дани Карла Орфа у Минхену. Од 2013. године, Јелена је доцент на Универзитету у Аугзбургу, а од 2016. диригент хора СПЦ Св. Јован Владимир у Минхену.

 

 

НИКОЛА ЂУРИЦА-КЛАРИНЕТ

Када је као петогодишњак први пут чуо и видео кларинет, рекао је: "Хоћу то да свирам!”
У периоду од 2003-2006. године добитник је 14 специјанлих награда (100 од 100 поена) и 9 првих награда. Септембра 2006. са непуних 15 година одлази у Америку где наставља школовање у престижнојInterlochen Arts Academyу Мичигену. Са најбољим оценама наставља своје студије код проф. ФренклинаКоена на Cleveland Institute of Musicу Кливленду. Лета 2012. постаје професор на Међународном фестивалу камерне музикеAMEROPAу Прагу. У својој 21. години Никола дипломира са чистим десеткама и наставља свој пут даље у Јапан. По његовом повратку у Београд оформљује Дуо Гитаринет са гитаристом Мирком Димитријевићем, са којим побеђује на РТС емисији “Најбољи Оркестар Србије”. Од Новембра 2016. Никола постаје кључни део Џез оркестра из Берлина под именом “Stegreif”. Као лидер дувачке секције у овом камерном оркестру, Никола је свирао десетине концертних турнеја у 2017. и 2018. години.

 

КАМЕРНИ ТРИО

КОНТРАСТИ

Музичко путовање кроз југоисток Европе и запад Азије

Бела Барток (Мађарска), Марко Тајчевић (Србија), Фазил Сај (Турска) и Александар Арутјуњан (Јерменија) долазе из земаља где се културе додирују и где су видни утицаји како истока, тако и запада. То се нарочито огледа у традиционалној музици са ових поднебља, која је са свим контрастима у себи велика инспирација и креативна водиља ових композитора.Контрасти у композицијама и између композиција су идеја и музичка линија програма овог трија.   

 

СЕБАСТИЈАН КАСПАР (виолина)

НИКОЛА ЂУРИЦА (кларинет)

 ЈЕЛЕНА СТОЈКОВИЋ (клавир)

 

 

ПРОГРАМ

 

Фазил Сај: Соната оп. 7 (виолина и клавир)

Melancholy

Grotesque

Perpetuum mobile

Anonymous

Melancholy

 

Марко Тајчевић: Седам балканских игара (кларинет и клавир)

 

Александар Арутјуњан:Suite trio(кларинет, виолина и клавир)

Introduction

Scherzo

Dialog

Finale

 

Бела Барток: Контрасти (кларинет, виолина и клавир)

Verbunkos (Recruiting Dance)

Pihenő (Relaxation)

Sebes (Fast Dance)

Tagovi

Komentari (0)