Концерт у Галерији САНУ поводом 100 година од рођења композиторке Лудмиле Фрајт

Одбор за заштиту српске музичке баштине САНУ обележава 100 година од рођења једног од најоригиналнијих српских музичких стваралаца, композиторке Лудмиле Фрајт (1919-1999), концертом који ће се одржати у Галерији САНУ, у понедељак, 18. новембра, с почетком у 18 сати. На концерту ће наступити наши врхунски уметници, као што су сопран Катарина Јовановић, баритон Васа Стајкић, Хор Collegium musicum, са диригенткињом Драганом В. Јовановић, и други.

 image002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ћерка Јована Фрајта, најзначајнијег српског музичког издавача између два светска рата, и ученица великог Јосипа Славенског, Лудмила Фрајт је у својој лирској и дубоко осећајној музици направила узбудљиву и непоновљиву синтезу елемената паганске музичке традиције Балкана и савремених композиционих техника, синтезу која је уникатна у целокупној музици светске музичке баштине друге половине 20. века.

Залагањем академика Исидоре Жебељан, председнице Одбора за заштиту српске музичке баштине САНУ, сабрана дела Лудмиле Фрајт нашла су издавача у Немачкој.

Одбор за заштиту српске музичке баштине САНУ, у сарадњи са кућом MASCOM records, током 2020. године објавиће компакт диск с музиком ове изузетне композиторке. Биће то 10. издање едиције Одбора, едиције која српској и светској публици представља најбоља и најоригиналнија дела српске музике.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)