Kонцерт Оперског студија Борислав Поповић

Kонцерт полазника Оперског студија „Борислав Поповић“ Народног позоришта у Београду биће одржан у субота,10. јуна у 17 часова у фоајеу Друге галерије (улаз са Трга Репбулике).

Примадона Јадранка Јовановић, која је већ неколико сезона ангажована у уметничком руководсту Оперског студија као вокални ментор, подсећа да је двогодишњи студијски програм за стручно усавршавање младих уметника од изузетне важности за њихову афирмацију.

SIF_1150 Operski studio.jpg 

„Овогодишња сезона, у сваком смислу, представљала је прекретницу у раду Студија, јер никад до сада се није догодило да толико наших полазника буде укључено у актуелни оперски репертоар Народног позоришта. Они су били директни учесници у новим, премијерним представама, као и репризним и то је, у сваком случају, показало пуну оправданост постојања Оперског студија. Дакле, дошло је до једне реформе, захваљујући пре свега визији уметничког директора Опере Николе Мијаиловића који је био иницијатор и да полазници за своје наступе добијају хонорар. Захваљујући новим приступима у раду, Оперски студио од ове сезоне не представља само продужетак музичке академије, већ је сада и најближи хол ка сцени Народног позоришта“, каже наша призната оперска уметница.

Госпођа Јовановић је најавила да ће репертоар концерта бити састављен од популарних арија и дуета и истакла да ће предстојећи концерт биti нова прилика свима који тог дана изађу на сцену да покажу свој таленат и знање, јер, како је нагласила, младим певачима је најважније да имају што више наступа.

На репертоару ће бити композиције из опера „Чаробна фрула“, „Слепи миш“, „Дон Ђовани“, „Боеми“, „Аида“, „Љубавни напитак“, „Риголето“ и „Кармен“, уз клавирску пратњу Нине Фуштар, Јелене Миљевић и Александра Станковића изводиће Милутин Јоцић, Анастасија Станковић, Лука Јозић, Младен Продан, Милан Обрадовић, Наташа Јововић и Невена Ђоковић.

Осим Јадранке Јовановић, ове сезоне у уметничком руководству Оперског студија ангажовани су и диригент др ум. Зорица Митев Војновић и редитељ Ивана Драгутиновић Маричић.

Улаз на концерт је бесплатан.

Студио се у националном театру први пут појављује средином прошлог века под вођством маестра Оскара Данона, диригента Богдана Бабића и редитеља Младена Сабљића.

Студенти соло певања Музичке академије и други млади талентовани певачи, радили су са искусним уметницима улоге и комплетне представе изводивши их, уз сарадњу оркестра Опере, на Великој сцени Народног позоришта.

После дуге паузе, студио је поново активиран седамдесетих година, такође са студентима Музичке академије и младим члановима оперског хора, а под уметничким вођством редитеља проф. др. Слободана Турлакова и маестра проф. Предрага Милошевића уз музичку сарадњу Александра Kоларевића.

Kроз Оперски студио Народног позоришта прошле су многе генерације, а неки од њих су, градећи своју каријеру, стекли имена признатих уметника и код нас и у иностранству.

У знак сећања на истакнутог редитеља Опере Борислава Поповића, Оперски студио од 30. марта 2009. године носи његово име.

 

 МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)