Коларац: Завршен Трећи фестивал мета филма

Уручењем награде “Бранко Вучићевић“ Љубомиру Шимунићу у суботу, 8. децембра, завршен је Трећи фестивал мета филма у Арт биоскопу Коларац.

 

IMG_5506.JPG 

Након уручења награде, приказан је Шимунићев филм “ Pression”.

Шимунић је почео да се бави фотографијом средином 1970-их, паралено са филмом (“Pression”, “Gerdy, злочеста вештица”), радећи фото-апаратом Полароид SX-70 који је први користио у Београду. Полароиди, углавном еротског карактера, били су смештени у црне свилене албуме, а тај први опус носио је назив “Свилена времена”.

 

Рад на великом циклусу фотографија “ FamilyAlbum” почео је 1980. године. Последњи циклус фотографија на негатив колор-филму носи назив “У потрази за изгубљеним сликама детињства” и рађен је за време бомбардовања 1999. године.

 

Рад са дигиталном технологијом променио је карактер Шимунићевих фотографија и у том периоду, почев од 2000. године, настају циклуси “Потрага за ногама фризерке Наде”, “ Vuedelafenetre” (посвећен Анрију Матису) и “ PsychodelictStairway” (посвећен Алфреду Хичкоку), као и серијал “TheNight”, “TheAdventure” и“TheEclipse”, посвећен истоименим филмовима Микеланђела Антонионија.

 

Награда “Бранко Вучићевић“ посвећена је сећању на изузетног аутора и преводиоца, творца појма “српска монтажа“, који је својим сценаристичким опусом дао драгоцен допринос развоју овдашњег мета филма.

У мета филмовима актери јасно указују да је оно што гледамо производ фикције, а то су уједно и филмови који говоре о филмовима – о процесу њихове припреме и снимања. У њима се користе видео материјали различитог порекла попут кућних филмова, телевизијских снимака и експерименталних филмова. С друге стране, мета филмови су честа појава и у престижној холивудској продукцји.

Фестивал мета филма осмислили су и реализовали Невена Ђонлић, Саша Радојевић и Милутин Петровић.

Tagovi

Komentari (0)