Колико jе плаћање картицом заступљено код старопазовчана

Статистике НАЛЕД-а показуjу да у Србиjи тренутно има око шест милиона корисника картица, а они поседуjу нешто више од осам милиона картица. Ипак, према нашоj анкети становници Старе Пазове и даље воле да имаjу опипљив доказ у свом новчанику, те jе плаћање у кешу и даље наjзаступљениjе. Картицу више користе млађи људи и они коjи више зарађуjу. Интересантно, далеко више жене се склониjе коришћењу картице него мушкарци.  

 

Platna kartica.jpg

 

Пракса jе да банке даjу гратис пос аутомате, а трговци због повећања промета прихватаjу све начине плаћања упркос провизиjам коjе имаjу за коришћење истог. Тако Миле Голубић, власник самосталне трговинске радње у центру Старе Пазове каже да се одлучио да уведе плаћање картицом али каже да му се то слабо исплати. Примера ради, када неко купи цигарете, новине или уплати допуну за мобилни телефон и то плати картицом, продавни ца не заради ништа.

 

Плаћање картицама jе доминантниjе у већим градовима и великим трговинским ланцима. Ипак, грађани се наjвише одлучуjу за овакав вид плаћања када су приморани на то. Поготово што jе плаћање картицомо далеко практичниjе jер вам jе све што имате на рачуну на располагању.

Подстицање безготовинског плаћања jедна од кључних мера Националног програма за сузбиjање сиве економиjе. Држава на таj начин добиjа транспарентниjе финансиjске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развоj.

Ивана Поповић

На слици: Платна картица

Tagovi

Komentari (0)