Коларац: Концерт Гидона КРЕМЕРА и оркестра KREMERATA BALTIKA

Центар за музику Коларчеве задужбине наjављуjе нови концерт из циклуса Коларац твоj свет музике

 plakat kremer_pages-to-jpg-0001.jpeg

 

Легендарни виолинста, ГИДОН КРЕМЕР, концертмаjстор, уметнички директор и оснивач оркестра Kremerata Baltika, без сумње jе изградио и jедну од наjнеконвенционалниjих кариjера.

Као седмогодишњак се уписао у Музичку школу у родноj Риги, претходно учећи са своjим оцем и дедом, такође изванредним гудачима. У 16. jе добио прву националну награду, две године касниjе jе постао студент славног Давида Оjстраха на Московском конзерваториjуму, а у 20. jе већ био носилац низа престижних награда, међу њима освоjених и на конкурсу „Краљица Елизабета” у Бриселу (1967) и на Међународном музичком такмичењу у Монтреалу (1969). Уследиле су и две велике победе на такмичењима „Паганини” (1969) и „Чаjковски” (1970), да би у наредних пет децениjа Кремер развио, учврстио и задржао високу позициjу jедног од наjоригиналниjих уметника своjе генерациjе. Његово солистичко концертирање и наступи с наjвећим оркестрима у Европи и Северноj Америци под вођством многих од наjпознатиjих светских диригената, попут Кента Нагана, Кристиjана Тилемана и Кристофа Ешенбаха, изазивали су и данас привлаче пођеднако дивљење као и његов необично широк и веома разнолик репертоар, коjи се протеже у пуном луку од класицистичких и романтичарских маjсторских виолинских остварења до музике водећих аутора 20. и 21. века (Берг, Хенце и Штокхаузен). Велики уметник се такође бори за промоциjу многих значаjних дела актуелних руских и источноевропских композитора од коjих су нека и њему посвећена. Његово име jе блиско повезано са ствараоцима какви су Шнитке, Перт, Канчели, Губаjдулина, Силвестров, Ноно, Денисов, Раjман, Васкс, Адамс, Ниман, Глас, Десjатњиков и Пjацола чиjе композициjе интерпретира начином коjи поштуjе традициjу, даjући тако пуну животност њиховоj свежини и оригиналности. Многи од преко 120 уметникових албума понели су наjпрестижниjе међународне награде .

У години свог 50. рођендана Кремер jе основао камерни оркестар „Kremerata Baltika” сабран од изванредних младих музичара из три балтичке државе – Естониjе, Литваниjе и Летониjе, коjи jе заjедно с њим, као уметничким директором, у сада већ преко две децениjе дугоj историjи гостовао на готово свим водећим фестивалима и концертним догађаjима широм света, уључуjући САД, Европу и Далеки исток. Преко двадесет албума атрактивних наслова и повода (рођендански jубилеjи Гиjе Канчелиjа и Гидона Кремера), остварених у наjзначаjниjим дискографским кућама као што су Teldec, Nonesuch, Burleske, Deutsche Grammophon, ECM, побрали су високе оцене критике и публике, као и компакт диск са свим камерним симфониjама Мjечислава Ваjнберга, снимљен 2017. за ECM. Неки од њих освоjили су или су били номиновани за награде Grammy i ECHO Klassik.

Кремер свира на виолини Николе Аматиjа (Nicola Amati) из 1641. Четири књиге од коjи jе последња изашла под називомПисма младом пиjанисти(Letters to a Young Pianist), преведене на неколико jезика, одишу ширином његових уметничких интересовања и естетских видика.

Публици на Коларцу представиће нова тумачења дела Хаjдна – Седам Христових речи на гробу коjе Кремер “укршта” са Гудачким квартетом бр. 15 Д.Шостаковича.

Четвртак, 4. април у 20х

Велика дворана

Улазнице су у продаjи на билетарници Коларца 3.000, 3.500 и 4.000 динара.

 

 

Tagovi

Komentari (0)