Коларац: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 140 ГОДИНА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М. КОЛАРЦА

Поводом 140година Задужбине Илије М. Коларца, у недељу 18. новембра додељене су плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2017/2018.

 

DSC_9391.JPG 

 

Добитници плакета су професор на Учитељском факултету др Александар Јовановић, редакција Културно – образовног програма РТС Културни дневники Српски пословни клуб Привредник, док је академски вајар Мице Поптсис добитник Годишње награде Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2017/2018.

У музичком делу програма одржан је солистички концерт Најуспешнији млади музичар у 2017. години, у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије, Филип Томић, виолончело.

Вечерњи програм: 18.11. у 20 часова

Концерт гудачког квинтета Wiener Kammer symphonie (Беч)

Задужбина Илије М. Коларца је основана 1878. године као Књижевни фонд и Фонд за изградњу Народног универзитета. Све до данас, Задужбина остварује своју делатност у складу са тестаментарном вољом свог оснивача. Коларчев народни универзитет је почео са радом 1932. године.

Коларчев Центар за музику, од оснивања, у континуитету организује концерте, музичке промоције и едукативне програме у области музичке културе, који ову институцију чине посебном и препознатљивом, како због врхунских музичких уметника који су гостовали у Великој дворани, тако и због промоције младих музичких уметника.

Центар за предавачку делатност, такође, од оснивања у току године организује више од 200 предавања, по концепту додатне доживотне едукације, али и промоције најновијих научних истраживања која упућују на развој и напредак у свим областима живота.

Центар за наставу страних језика, прва школа страних језика у Србији, ове године обележава 85 година рада.

Програми у Ликовној галерији, Арт биоскопу,  новоформирана галерија за дигиталну и мултимедијалну уметност АртЛаб, књижара „Александар Белић“део су свакодневних активности Коларца.

Задужбина Илије М. Коларца је добитниксвих највиших признања за свој рад и укупну делатност.

У уводној речи председника Одбора Коларчеве задужбине, др Александра Белића, на свечаном отварању Коларчевог народног универзитета, давне 1932. године, речено је: „Прокрчити нове путеве знању и просветити, моралним, духовним и стварним дисциплинама, створити за њих нарочито интересовање, уздићи љубав према напретку, култури и знању и заменити таквим раположењима у нашем народу, колико се год више може, празно провођење времена и често узалудно тражење задовољења дубљих и озбиљнијих интересовања – један је од крајњих циљева којима тежи Коларчеве народни универзитет“.

Ово су речи које су трајна програмска обавеза ове институције.

 

СТВАРАМО ТРАДИЦИЈУ ЗА БУДУЋНОСТ, мото је који нас оснажује у важној години јублија.

 

 DSC_9358.JPG

 

Др АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ

Редовни је професор Учитељског факултета Универзитета у Београду, на којем ради од његовог оснивања 1993. године. Од 2003. до 2012. био је декан истог факултета. Предаје предмете Увод у тумачење књижевности, Књижевност за децу и младе и Српска култура у европском контексту.

На трибинама Коларчеве задужбине учествује од 1993. године. Као изузетан стручњак за српску књижевност 20. века, стални је сарадник Центра за предавачку делатност Коларчеве задужбине. Учествовао је на књижевним вечерима, представљањима зборника Десет векова српске књижевности, Сабраних дела Владислава Петковића Диса, атологије средњовековне књижевности Васка Попе Јутро мислено, као и на вечерима посвећеним песницима Јовану Христићу, Ивану В. Лалићу, Милосаву Тешићу, Гроздани Олујић и многим другим.

С друге стране, публици Коларчеве задужбине пружио је увид у спој поетике и историје на предавању из циклуса КЊИЖЕВНОСТ И РАТ, као и на представљању едиције Поетичка истраживања, и на трибини ОФФ-НИН 10 романа који нису добили НИН-ову награду.Говорио је о важним темама савременог образовања. Учествовао је на трибинама Школа и религијаи Млади у временуизазовау циклусу ЛАИЧКИ АПОСТОЛАТ, као и у представљању Лексикона образовних термина, у издању Учитељског факултета.

Професор Јовановић и Коларчева задужбина деле посвећеност просветитељској мисли. Због његове преданости књижевности и образовању, имамо част и задовољство да предложимо професора Александра Јовановића за Плакету Задужбине Илије М. Коларца за изузетан допринос програмској делатности.

DSC_9360.JPG

КУЛТУРНИ ДНЕВНИК

Прва емисија културног дневника емитована је 17. фебруара 2014. године у оквиру Културно -образовног програма Радио телевизије Србије, као једини преглед дневних културних дешавања на националној фреквенцији, али и на домаћој медијској сцени у целини.

Културни дневник није само дневни преглед савремене уметности и културе већ је и пример како медиј може да подиже свест о важности културе у нашем друштву. Образује и подстиче интересовање за културу и уметност, водећи рачуна о највишим естетским вредностима стваралаштва. Афирмише појединце, уметнике, ствараоце. Информише о догађајима о култури у Србији, свеобухватно, критички, објективно. Културни дневник не подилази ни просечном гледаоцу, ни уметницима.Указује на проблеме на културној сцени, са израженим критичким ауторитетом и новинарским знањем. Прати светске токове и успехе српских уметника и културних радника на свим пољима стваралаштва у свету и код нас.

Преглед садржаја емисија Културног дневника, својеврсна је историја савремене културе и уметности у нашој земљи, као изузетно важан медијски запис не само за данас, већ и за будуће генерације. Појединци, аутори, уметници, који наступају на Коларцу, наши програми у целини, највидљивији су и свакодневно, са пажњом и критичким ставом присутни у прегледу културних дешавања овог дневника.

Културни дневник препознаје и у први план истиче квалитет културних дешавања, а не популарност догађаја. Ствара амбијент културне заједнице по мери човека 21. века.

Додељивање признања Колачреве задужбине редакцији Културног дневника је резултат препознавања критеријума вредновања у култури и уметности за које се од свог оснивања залаже Задужбина Илије М. Коларца кроз своју програмску делатност. Поносни смо што на постојећој медијској сцени постоји простор који афирмише истинске вредности савремене културе и даје наду свима да верују да без културе и уметности, али и њихове афирмације у медијима нема ни развоја нашег друштва. Као што и нема културе без људи, али без културе нема ни људи.

 

DSC_9368.JPG

СРПСКИ ПОСЛОВНИ КЛУБ ПРИВРЕДНИК

Клуб је основан 2002.године као добровољно, независно, непрофитно и нестраначко удружење успрешних привредника и других водећих јавних личности као настављање традиције Привредног друштва ПРИВРЕДНИК које је деловало у периоду од 1898. до 1947. године са мијом да брине о онима који нису били имућни, и да улаже у школовање за занимања која су недостајла у тадашњој Србији. Овај Клуб су основали менаџери великих српских компанија које су континуирано остваривале значајне резултате у пословању на домаћем и иностраним тржиштима.

Основни циљеви овог пословног клуба су унапређење предузетништва и менаџмента у Србији разменом искустава, едукацијом, координација међусобних активности ради договора о питањима од заједничког пословног интереса, али и чување угледа професије, достојанства, части и придржавање општих правила етичког понашања у духу закона и слободне тржишне утакмице како у земљи тако и у иностранству. Друштвено одговорно понашање Српског пословног клуба ПРИВРЕДНИК, огледа се у континуираном стипендирању најбољих ђака и студентата у Србији, вођењу и учествовању у акцијама помоћи институцијама које се брину о деци и старима. Поред тога, локалне заједнице и институције су добиле значајну подршку овог Клуба за санирање последица пожара, земљотреса. Клуб је организовао и хуманитарне акције за помоћ у лечењу деце.

Штампано издање о значају задужбинарства у Србији, које је овај Клуб подржао пре скоро две деценије, јасно указује на свест о томе да напретка и развоја у стварању модерне Србије не би било без подршке појединаца који су као успешни привредници имали визију и слуха да улагањем у образовање и културу трајно мапирају нашу будућност.

Подршка Српског пословног клуба Коларчевој задужбини донацијама за развој програмске делатности Коларца је међусобно препознавање у мисији развоја и улагања друштва знања, доброчинства и хуманости као предуслова за развој друштвене заједнице у целини.

 

DSC_9377.JPG

 

НАГРАДА ГАЛЕРИЈЕ КОЛАРЧЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ ЗА НАЈБОЉУ ИЗЛОЖБУ У ИЗЛАГАЧКОЈ СЕЗОНИ 2017/2018. ГОДИНЕ

МИЦЕ ПОПТСИС

Одлуком Савета Галерије Коларчеве задужбине на састанку одржаном 6. новембра 2018. године изложба АНАЛОГИЈЕ:академског вајара Мице Поптсиса изабрана је за најбољу изложбу у излагачкој сезони 2017/18.

МИЦЕ ПОПТСИС је рођен у Београду 1950. године. Студирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, Одсек вајарства, у класи проф. Николе Коке Јанковића. Дипломирао је 1974, aмагистрирао 1976. у класи проф. Јована Кратохвила.

Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1975. и Удружења апстрактних уметника SalonRealitesNouvellesу Паризу од 2015.

Изучавао је класично клесарство у каменоклесарској школи Пучишћа на Брачу 1971. Радио је као професор у Техничкој школи у Смедереву од 1982. до 1992. Био је сарадник клесарске радионице међународног симпозијума „Мермери и звуци“ у Аранђеловцу од 1985. до 1988. Од 1992. ради као професор на Вајарском одсеку Факултета за ликовну уметност у Београду (Одсек за камен).

Имао је више самосталних изложби и учествовао је у бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда за свој уметнички рад.

Своју прву самосталну изложбу у Галерији Коларчеве задужбине „Скулптуре у бронзи 1974 – 2012“ Мице Поптсис имао је 2013. године.

Изложба АНАЛОГИЈЕ:реализована је у мају месецу 2018. године. Поред видео радова, скулптура, графика и колажа, изложени плакати отварају опус наслова пројекције студија и циклуса развојног периода.

Уметничка постојаност Мице Поптсиса поседује неиспитан распон особених интезитета. Представља обликовни одзив везе између искуства и структурних облика изразитог минимализма и примарних димензија у деоницама истанчане вајарске израде. Кроз хоризонтално пружање целине с окомитим вертикалним или дијагоналним усецима сагледава се укупна метода Поптсисовог уобличавања скулптуре и њене структуре. Уочљиво својство чистоте форме, својство је које ће и постати једна од окосница уметности ослобођења и духа времена. 

Tagovi

Komentari (0)