Коларац: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 140 ГОДИНА РАДА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М. КОЛАРЦА

Поводом 140 година рада Задужбине Илије М. Коларца, у недељу 18. новембра у 11 часова биће додељене плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2017/2018. Имена награђених биће објављена на самој церемонији доделе признања.

У музичком делу програма биће одржан солистички концерт Најуспешнији млади музичар у 2017. години, у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије, Филип Томић, виолончело.

Вечерњи програм: 18.11. у 20 часова

Концерт гудачког квинтета Wiener Kammer symphonie (Беч)

 Jubilej Kolarca, plakat.jpg

 

Задужбина Илије М. Коларца је основана 1878. године као Књижевни фонд и Фонд за изградњу Народног универзитета. Све до данас, Задужбина остварује своју делатност у складу са тестаментарном вољом свог оснивача. Коларчев народни универзитет је почео са радом 1932. године.

Коларчев Центар за музику, од оснивања, у континуитету организује концерте, музичке промоције и едукативне програме у области музичке културе, који ову институцију чине посебном и препознатљивом, како због врхунских музичких уметника који су гостовали у Великој дворани, тако и због промоције младих музичких уметника.

Центар за предавачку делатност, такође, од оснивања у току године организује више од 200 предавања, по концепту додатне доживотне едукације, али и промоције најновијих научних истраживања која упућују на развој и напредак у свим областима живота.

Центар за наставу страних језика, прва школа страних језика у Србији, ове године обележава 85 година рада.

Програми у Ликовној галерији, Арт биоскопу, новоформирана галерија за дигиталну и мултимедијалну уметност АртЛаб, књижара „Александар Белић“ део су свакодневних активности Коларца.

Задужбина Илије М. Коларца је добитниксвих највиших признања за свој рад и укупну делатност.

У уводној речи председника Одбора Коларчеве задужбине, др Александра Белића, на свечаном отварању Коларчевог народног универзитета, давне 1932. године, речено је: „Прокрчити нове путеве знању и просветити, моралним, духовним и стварним дисциплинама, створити за њих нарочито интересовање, уздићи љубав према напретку, култури и знању и заменити таквим раположењима у нашем народу, колико се год више може, празно провођење времена и често узалудно тражење задовољења дубљих и озбиљнијих интересовања – један је од крајњих циљева којима тежи Коларчеве народни универзитет“.

Ово су речи које су трајна програмска обавеза ове институције.

 

СТВАРАМО ТРАДИЦИЈУ ЗА БУДУЋНОСТ, мото је који нас оснажује у важној години јублија.

Tagovi

Komentari (0)