Кипарски симфонијски оркестар

КОЛАРАЦ ТВОЈ СВЕТ МУЗИКЕ

сезона 2018/2019.

 

11.oktobar.jpg

 

Четврта сезона циклуса концерата КОЛАРАЦ ТВОЈ СВЕТ МУЗИКЕ, коју Центар за музику Коларчеве задужбине организује у сарадњи са МТС-ом, почиње 11. октобра наступом пијанисте Сипријана Кацариса са Кипарским симфонијским оркестром. Ова сезона је планирана да, у оквиру прославе 140 година од оснивања Коларчеве задужбине, београдској публици представи занимљиве програме, интересантне уметнике и пробрану концертну серију која обухвата чак седам концерата. Улазнице су у продаји на билетарници Коларца по цени од 1.600 и 1.800 динара.

Кипарски симфонијски оркестар

11. okt..jpg

 

Солиста: Сипријан Кацарис(CyprienKatsaris), клавир

Диригент: Јенс Георг Бахман (JensGeorgBachmann)

Програм:

Т. Стилијану - Зелена линија

Л. ван Бетовен - Концерт за клавир и оркестар бр.3, оп 37

Ф. Менделсон - Симфонија бр 1, оп.11

 

https://www.youtube.com/watch?v=jnN-jKC7lsE

https://www.youtube.com/watch?v=NgR2OpjSdw4

СИПРИЈАН КАЦАРИС, француско-кипарски пијаниста и композитор, рођен је у Марсеју. Добитник је награде на такмичењу младих интерпретатора Rostrum-Unesco(Братислава), прве награде на међународном такмичењу у Cziffri(Versailles), међународне награде на такмичењу Краљице Елизабете у Белгији.

Његова каријера укључује наступе са највећим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Штацкапела Дрезден, Гевандхаус Лајпцих, Кливленд оркестар, Филаделфија оркестар, Концертгебау из Амстердама, Филхармонија из Лондона, Московска филхармонија, Пекингшки симфонијски оркестар и многи други. Сарађивао је са светски познатим диригентима као што су Бернштајн, Мазур, Чунг, Маринер, Ретл, Ростропович, Дитуа, Дохнањи, Орманди.

 

Г-дин Кацарис је у великој мери снимио за Телдек али и за Сони, Еми, Дојче грамофон, Дека, а сада и на сопственој етикети Пиано 21.

 

Истакнути француски музички магазин Дијапасон рангира Кацариса међу најбоље пијанисте 20. века. Најзначајнији догађаји из његове каријере укључују серију тринаест програма о Шопену  произведеном од стране јапанске телевизије,  рецитал у оквиру обележавања 150. година од  смрти Ф.Шопена који је одржао у Карнеги холу 1999.године, два концерта поводом Олимпијских игара у Пекингу у Националном центру за сценске уметности (2008) као и

мајсторским курс  у кући Франца Листа у Вајмару, 2006.године, који је одржао  као први пијаниста још од Листове смрти.

 

 

Кацарис је члан жирија међународних пијанистичких такмичења укључујући Шопен (Варшава), Лист (Будимпешта и Утрехт), награда Вендоме (Париз), Маргaрит Лонг Жак Тибо у  Паризу, Бетовен (Бон), Скрјабин (Москва 2012 ). Од 1977. до 2007. био је уметнички директор Међународног фестивала Echternach(Луксембург). Члан је Удружења уметника за мир.

Међу друштвеним признањима посебно се издвајају титуле

“ArtistofUNESCOforPeace” (1997), “Commandeurdel’OrdredeMériteduGrand-Duché deLuxembourg” (2009), “KnightoftheOrderofArtsandLettersкао и друга бројна, државна признања који је добио на Кипру.

 

 

Кипарски симфонијски оркестар

 11.oktobr.jpg

Као једини професионални симфонијски оркестар на Кипру данас, Кипарски симфонијски оркестар брзо је израстао у модеран, динамичан оркестар који има важно место у музичком животу острва.

Истовремено, то је национални симбол који представља Кипар у Европи и свету. Оркестар за све Кипране реализује различите програме – редовне вечерње концерате, образовне и породичне концерте, као и концерте камерне музике. Годишње оствари близу стотину наступа у целој земљи. Оркестар изводи разноврсне музичке жанрове и стално шири репертоар, који чине велика класична ремек-дела свих периода, оперска и балетска музика, оркестрска музика, филмска музика, музика из мјузикла, џез композиције, народне песме итд. Стално тежи уметничкој изврсности и настоји да осмисли иновативне уметничке програме.

Кипарском симфонисјком оркестру важно је да буде део живота заједнице, да промовише кипарско музичко стваралаштво и кипарске солисте, да сарађује с државним и приватним институцијама, а такође је и домаћин уметницима међународног угледа. Редовно учествује на годишњем Интернационалном фестивалу Киприа и Фестивалу Пафос Афродита.

У оквиру своје међународне промоције, оркестар је гостовао много пута у иностранству (Грчка, Немачка, Данска, Бугарска, Француска, Малта, Велика Британија). У циљу шире промоције, користе се нови медији – на интернету се преносе концерти, постављају промотивни клиповии негује се жива активност на друштвеним мрежама. Кипарски симфонијски оркестар је живи симбол мултикултурализма, с обзиром да 42музичарадолази из 16 различитих земаља! Оркестар учествује и у организацији међународних такмичења и мајсторских курсева.

Са Кипарским симфонијским оркестром сарађивали су изузетни кипарски и страни диригенти и солисти, као што су: Владимир Ашкенази, Патрик Галоа, Еса Хејикила, Јулијус Калмар, Мариос Пападопоулос, Лукас Каритинос, Милтос Логиадис, Пласидо Доминго, Димитра Теодосиоу, Алисон Балком, Сипријен Кацарис, Мартино Тиримо, Димитрис Сгурос, Манолис Неофиту, Хор ЕРТ-а, Хор NewCollege Oxford.

Од августа 2017. године, Јенс Георг Бахман је уметнички директор и главни диригент Оркестра.

Tagovi

Komentari (0)